2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ladikos Fesztivál: Zenei csemegékkel várnak mindenkit Mecséren — Először adják át a Ladikos Emlékplaketteket

5 perc olvasás

A Dresch Vonós Quartett, a Makám és a Muzsikás Együttes lesz az idei Ladikos Fesztivál húzóneve, de mellettük a hagyománynak megfelelően számos ismert fellépő szórakoztatja 2018. június 16-án, szombaton, Mecséren a hagyományos Ladikos Fesztivál közönségét. Az igazi „ladikos hangulatot” a zene, a tánc, a vásári komédiások, fotó- és képzőművészeti előadások, kézműves foglalkozások, bor- és pálinkakóstolók teremtik meg. Az ország egyik legnagyobb népzenei rendezvényén idén először adják át a Ladikos Emlékplaketteket és itt kerül sor az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztójára is.

A Szigetköz szívében, Mecséren idén 13. alkalommal megrendezésre kerülő Ladikos Fesztivál az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvényévé vált: évről évre mintegy száz fellépőt és több ezer látogatót vonz magához.

  • Természetesen idén is szolgálunk új érdekességekkel. A zene mellett szabadtéren és zenei aláfestéssel a helyi templomban megrendezett fotókiállítások és egyéb kulturális csemegék fogadják az érdeklődőket, megemlékezünk a közelmúltban elhunyt neves néprajzkutatóinkról, Kallós Zoltánról és Borbély Jolánról és idén először adjuk át a Ladikos Emlékplaketteket. Hogy kiknek, az egyelőre maradjon még titok – mondta el Henics Tamás, a fesztivál főszervezője, akitől megtudtuk azt is, hogy idén a fesztivál keretében tartják az őshonos magyar szőlőfajtákból készült pálinkák versenyének díjkiosztóját, és az egész eseményről filmet forgat a Médiawave operatőri stábja.

Szokás szerint az idei fesztiválon is párhuzamosan több helyszínen zajlanak majd a programok. A Templomban Bozsaky Dávid „Élö Csönd“ című fotókiállítását nézhetjük meg, amihez a zenei aláfestést Diyar Van Derik nyújtja. A Nagyszínpadon egymást váltva lép majd fel a Dresch Vonós Quartett, a Makám, a Poklade Zenekar Versendi Kovács Józseffel, a Flare Beás Együttes, Csuvas sördalokat és meséket ad elő Berecz András, Navratil Andrea, Demeter László, fellép a vajdasági Juhász Zenekar és a Pósva Zenekar, az idei Felszállott a Páva vetélkedö zenekari nyertese Csiba Júliával. Fellép a Muzsikás Együttes és a Muszka házaspár Kacsó Hangával, valamint Csoóri Sándor és Fiai, Pali Marci és Bandája a mezőségi Székről. Meghallgathatjuk Czilika Gyulát és Kalotaszegi Bandáját és a Chalaban együttest, akik 10 berber énekessel és 6 dobossal érkeznek.

Az egész napos rendezvény jó hangulatáról a zenekarok mellett több tánccsoport, köztük a Délibáb Táncegyüttes (Ausztria), a Napraforgók Néptáncegyüttes (Bécs), a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes (Szlovákia), az Erdőfű Kamaraegyüttes, a Mecséri Óvodások (moldvai koreográfia), a BOKA SZÍNHÁZ a Mecséri Társulattal gondoskodik.

Előadások és bemutatók lesznek Kovács Norbi pajtájában, a Duna parton Kovács Peti fotó előadását nézhetjük meg, és idén is kinyit Kádár Ferkó Fotószínháza. A látogatókat a Ladikos Lakoma – Főzőverseny, a Koccintó Galéria és Folk Udvar, gasztro-pontok, bor- és pálinka bemutatók és kóstolók, kézműves- és gyermekfoglalkozások, tánctanítás, kirakodóvásár, valamint fotó-, néprajzi- és kortárs képzőművészeti kiállítások várják. A rendezvény előtt és alatt lovas szekeres beharangozó járja végig a települést és tudatja kicsikkel és nagyokkal, hogy milyen programokat nem szabad kihagyniuk.

A program sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a segítő kezet nyújtó helyi cégek és vállalkozások. Mecsér Önkormányzatának támogatása mellett, kiemelt támogató évek óta a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft, a helyi Jáger és Társa Kft, a Forrás Üzletlánc is. A fesztivál kiadványainak tervezését és kivitelezését Klebercz Gábor és grafikai stúdiója végzi, kivitelezésüket a győri Varázsceruza BT vállalta.

MÜSOR

SZíNPAD 13. LADIKOS FESZTIVÁL 2018 (június 16, szombat)

12:00-12:10   (10’)  Köszöntök, bejelentések, etc.

(Polgármester Úr, Dr. Nagy István, Ami, Tamás) –bemutatkozások/programismertetö

12:20-12:40  (20’)  Pali Marci és Bandája (Szék) (Muzsika ebéd alá)

12:50-13:10  (20’)  Czilika Gyula és a Kalotaszegi Banda

13:15-13:25  (10’)  Mecséri Gyermek Tánccsoport (Moldvai táncok)

13:35-14:05   (30’)  Fláre Beás Band (Devecseri cigány banda)

14:10-14:20  (10’)  Délibáb Táncegyüttes (Garamvölgyi táncok)

14:25-15:15   (50´)  Boka Gábor színháza

Mecséri Színitársulatával

15:20-15:50  (30’)  Makám

16:00-16:30   (30’)  Bozsaky Dávid fotókiállítása (TEMPLOM) Diyar Van Derik koncertje

16:40-17:20  (40’)  Berecz András, Navratil Andrea, Demeter László (Csuvas sördalok és mesék)

17:30-17:50   (20’)  Csoóri Sándor és Fiai

17:55-18:05  (10’)  Napraforgók Néptáncegyüttes (Válaszúti táncok)

(Megemlékezés Kallós Zoltánról és Borbély Jolánról)

18:15-18:45  (30’)  Erdöfü Kamaraegyüttes

18:45-18:55  (10’)  Öshonos magyar szölöpálinkák versenyének díjkiosztója

19:00-19:20  (20’)  Szöttes Kamara Táncegyüttes (Pozsony)

19:35-20:05  (40’)  Muzsikás Együttes, Kacsó Hanga, Muszka Ilona és György (Ladikos emlékplakettek átadása)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.