2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Angyal szállt át a szobán

3 perc olvasás

angyal.jpgHa egy társaságban a beszélgetők hirtelen elhallgatnak, azt mondjuk: angyal szállt át a szobán. Ez a kellemes hangulatú kifejezés azonban korántsem tükrözi azt az érzést, amit a társaság tagjai ilyenkor átélnek, a beszélgetés közben beálló csönd ugyanis rendkívül zavaró tud lenni. De vajon miért érezzük kínosnak a beszélgetést megszakító csöndet?

   Egyszerű választ is adhatunk rá. A társalgás gördülékeny folyamatosságát vagy megakadását olyan jelnek értelmezzük, amely a beszélgetőtársainkkal való kapcsolatunkat jellemzi. Ha ez a kapcsolat harmonikus, akkor jól érezzük magunkat, ha viszont zavar mutatkozik, akkor negatív érzések rohannak meg bennünket. Szeretném segíteni a kérdés megoldását. Összeállítottam néhány mondatot, amellyel bárki megtörheti a csöndet.

  –  Tegnap adtam a kultúrának, megnéztem A Négyszögletű Kerek Erdő című színdarabot a Pinceszínházban. Csupa ismeretlen színész, színésznő. Hiába, öregszem.

  –  Angliában az a jó., hogy az országnak nincsenek szomszédai, akikkel vitatkozhatnának. Viszont vannak emeletes autóbuszok, mindenkit szabad szidni csak a királynőt nem. Bár erre a Károly gyerekre alaposan ráfázott Erzsébet.

  –  Szoktátok nézni a híradót? Elképesztő. Minden csak a balesetekről szól. Ez az esztelen száguldás az oka. És nem értem, ennyi színvak van, akik nem látják a sorompónál a piros jelzést?

  –  Képzeljétek, tegnap megkínáltak egy pohár borral. Ilyen pancsot még nem ittam, inkább cukros víz volt, mint bor. Miért nem lehet jó borokat csinálni? Az ember megfizetné. Egy  biztos, a borárak évről-évre emelkednek.

  –  Ma már nem érdemes semmit Bécsben venni, nálunk is ugyanazt kapni, majdnem ugyanannyiért és nem kell ötszáz kilométert autózni oda-vissza., különben is Bécs már nekem unalmas.

  –  Ti nem vagytok úgy néha, hogy a legnagyobb társaságban is egyedül érzitek magatokat? Szerintem az egyedüllét új erőt ad az embernek. Ne értsetek félre, nem magunkra gondoltam.

  –  Erről jut eszembe, jogosnak tartjátok annak a sikkasztónak a három éves ítéletét? Még jó hogy nem felfüggesztve kapta. És hová tette a pénzt? Hogy milyen könnyű az embereket becsapni.

   Szociálpszichológusok szerint a beszélgetés sokkal több egyszerű információcserénél; kicsit olyan, mint a tánc. A táncban az emberek összehangoltan mozognak, és ez a köztük lévő harmónia, egyetértés érzetét kelti. Ugyanezt jelzi a folyamatos, gördülékeny beszélgetés is. A csendet azonban úgy értékeljük, hogy az összhang megtört, a csoportegység megbomlott. A csoporthoz tartozás vágya ősi, evolúciósan rögzült vonás, és ezért igen érzékenyen reagálunk minden olyan jelzésre, amely arra utalhat, hogy kezdünk kiszorulni a közösségből.

   A csenddel az angyal igen kellemetlen dolgokat üzen nekünk, ezért örülünk, ha végre kiröppent a szobánkból.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.