Antik és kortárs- minden, ami művészet egy időben és egy helyen… A 2009-es ArtFair kiállításon ugyan külső sátor nem lesz, de a Műcsarnok belső kiállítótereiben idén is több, mint 30 galéria válogatott művei lesznek láthatóak. Az idei díszvendég -Ausztria- 4 galériával képviselteti magát, emellett találhatunk londoni, tel-avivi, francia kiállítókat is.

 

Antik és kortárs- minden, ami művészet egy időben és egy helyen… A 2009-es ArtFair kiállításon ugyan külső sátor nem lesz, de a Műcsarnok belső kiállítótereiben idén is több, mint 30 galéria válogatott művei lesznek láthatóak. Az idei díszvendég -Ausztria- 4 galériával képviselteti magát, emellett találhatunk londoni, tel-avivi, francia kiállítókat is.

A kiállításon megtalálható minden, ami művészet: a klasszikus és modern festészet, valamint a kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotásai mellett értékes bútorok, különleges műtárgyak várják a látogatókat. Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos, Bortnyik Sándor, Csontváry-Kosztka Tivadar, Kádár Béla, Moholy-Nagy László, Rippl-Rónai József, Szőnyi István, Vaszary János, csak néhány név a legjelentősebb 19-20. századi magyar művészek közül, akiknek a képeit nem csak megcsodálhatják, de meg is vásárolhatják a Budapest Art Fair 2009 antik és kortárs kiállítás és vásáron.

A kiállított alkotásokat idén is igazságügyi szakértőkből, művészettörténészekből és műgyűjtőkből álló ötfős független zsűri vizsgálta át, és most is találtak olyan művet, mely fennakadt a rostán.

 

A kiállításon kívül érdekes programok is várják a rendezvényre látogatókat.

Az Artmagazin szakmai fórumán „Vigyázat! Frissen mázolva – kortárs hamisítványok" címmel a kortárs művek hamisításának módszereiről és a hamisítványok felismerésére szolgáló technikákról beszélgetnek. A vizsgálati módszerek iránt mélyebben érdeklődő látogatók a beszélgetés után felkereshetik a Tondo SP1 Kft. standját is, ahol a helyszínen is megismerhetik a gyanús műalkotások elemzésére szolgáló legmodernebb csúcstechnológiát.

 

A Várfok Galéria közreműködésével egy ősbemutatónak is tanúi lehetnek a kiállításra látogatók: csütörtökön Böjte József dokumentumfilmje a „Transzcendere – A gesztus művésze Nádler István" a Budapest Art Fairen lesz először látható méghozzá a művész jelenlétében, míg pénteken „A szürrealizmus esperese – Rozsda Endre" címmel a tíz éve elhunyt  művészről szóló filmet tekinthetik meg az érdeklődők a Műcsarnok előadótermében.

A kilencedik művészeti ág, vagyis a képregények kedvelőit a kiállítás zárónapján vasárnap délelőtt 11 órakor várják a Műcsarnok előadótermébe, ahol egyedülálló grafikai anyag kerül kalapács alá a kArton Galéria 5. Képregény és Karikatúra Aukcióján. Az idei év árverezési anyagának törzsét magyar grafikák alkotják, a 20. század ismert karikatúra rajzolóinak művei mellett, 19. század végi mesterek alkotásaira, Zórád Ernő képregényeire, Sebők Imre virtuózan megrajzolt pikáns női aktjaira, 1919-es reprint poszterekre, Lengyel Sándor 1960-as, 70-es években készült reklámplakátjaira, valamint a tavaly nagy sikert aratott rajzfilmes fázisrajzokból és animációs cellekből hazai (Macskafogó) és külföldi (Superman) darabokra lehet majd licitálni.

A kiállítás délutáni ideje alatt a Bátor Tábor (mely daganatos gyermekek ingyenes táboroztatásával foglalkozik) által felkért ismert művészek (Csiszér Zsuzsi, Karácsonyi László, Várnai Gyula, Verebics Katalin, Wahorn András)  vezetésével alkotósarkot is találhatunk számtalan hasznos foglalkozással. Az alapítvány javára természetesen idén is lehet néhány kiállított műre licitálni.

Idén minden Budapest Art Fair belépőjegy egyben sorsjegy is! A fődíj – az idei díszvendég, Ausztria apropóján – egy kétéjszakás adventi luxushétvége Bécsben, a város szívében található elegáns ötcsillagos Radisson SAS Palais szállodában, 72 órás ingyenes tömegközlekedésre és számos kedvezményre jogosító Bécs-kártyával és a híres bécsi múzeumi negyed, a Museums Quartier kiállításaira szóló kombinált belépőjeggyel. A művészeti vásár turisztikai támogatója, a Magyar Turizmus Zrt. által 2009-re meghirdetett Kulturális turizmus évében a kiállítást követően további értékes nyereményeket is kisorsolnak: belépőjegyeket és ajándékutalványokat több budapesti múzeum kiállítására, valamint egy hétvégi pihenést gyertyafényes vacsorával a századelejei hangulatú, szecessziós Hotel Palatinusban, Pécsett – 2010 Európa Kulturális Fővárosában.

A Budapest ArtFair a 2009-es évben november 19. és 22. között látogatható a Műcsarnokban.

Németh Krisztina

http://www.budapestartfair.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük