Közép- Európa új szakvásárai között a >Real Vienna< a sztár, és az is marad: a kisipari és ipari ingatlanok nemzetközi szakvására a 2006-ban rendezett első vásár óta mind a kiállítók (2008-hoz képest +65%), mind a látogatók (2008-hoz képest +78 %) számát illetően számottevő növekedést könyvelhet fel. A >Real Vienna< szakvásárt az fémjelzi, és egyben sikerét is az biztosítja, hogy a közép-, kelet- és délkelet-európai térségre összpontosít. Mindez Európa-szerte sajátos és egyedi arculatot kölcsönöz neki.

 

Közép- Európa új szakvásárai között a >Real Vienna< a sztár, és az is marad: a kisipari és ipari ingatlanok nemzetközi szakvására a 2006-ban rendezett első vásár óta mind a kiállítók (2008-hoz képest +65%), mind a látogatók (2008-hoz képest +78 %) számát illetően számottevő növekedést könyvelhet fel. A >Real Vienna< szakvásárt az fémjelzi, és egyben sikerét is az biztosítja, hogy a közép-, kelet- és délkelet-európai térségre összpontosít. Mindez Európa-szerte sajátos és egyedi arculatot kölcsönöz neki.

További növekedés: első ízben két csarnokban

A Bécsi Vásáron a Reed Exhibitions Messe Wien szervezésében 2009. május 26. és 28. között immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő szakvásár is sikerrel kecsegtet. „Már most többen jelentkeztek, mint tavaly, úgyhogy a >Real Vienna< első ízben két csarnokban (C és D) kerül megrendezésre" – ad hangot a nagy kereslet feletti örömének Matthias Limbeck okleveles mérnök, a Reed Exhibitions Messe Wien témákért felelős ügyvezető igazgatója: „A Lengyelországból érkező kiállítók száma megháromszorozódott, a Cseh Köztársaságból érkezőké 17 százalékos, a Horvátországot képviselőké pedig három százalékos növekedést mutat.  A hazai kiállítók foglalásai jelenleg négy százalékkal haladják meg a tavalyi átlagot. Ehhez jön még, hogy néhány kiállító bővítette a kiállító területét (ING Real Estate, PKF), és számos új kiállítót is – mint pl. a Redefcot is – üdvözölhetünk."

A pénzügyi és gazdasági válságot a 2009. évi >Real Vienna< szakvásár is várhatóan megérzi, ám Matthias Limbeck, a Reed Messe menedzsere elmondta: „Európa ingatlanpiacain is kétségkívül érezhető a bizonytalan helyzet, de a kiállító befektetők tudtunkra adták, hogy több hónapos, maximum egy éves válságra számítanak. Elhatározták, hogy épp most tesznek tanúbizonyságot a kitartásukról, és offenzíven, dinamikusan fognak neki a piac gondozásának, hiszen továbbra is nagy a kereslet az ipari és kisipari ingatlanok, valamint a lakó-, individuális és integrált összprojektek iránt. „

A >Real Vienna< sikeréhez az is hozzájárul, hogy a koncepció az üzlet, a kapcsolatok, a szakismeret és a hálózati együttműködés jól sikerült elegyén alapul.  „A >Real Vienna< egyik döntő ismérve a célcsoportok igényeit maximálisan figyelembevevő szakmai és keretprogram, amelynek kialakításában és szervezésében ismét az osztrák Gewinn Kiadó vesz részt" – tájékoztat Matthias Limbeck. Az úgynevezett „property talks" keretében – a vásári forgatag közepén felállított három előadói színpadon – egy-egy órás pódiumvitákat tartanak, amelyeken jeles közép-, kelet- és délkelet-európai szakértők a nemzeti és a nemzetközi ingatlangazdaság aktuális témáiról beszélgetnek. Limbeck hangsúlyozza továbbá, a kiállítóknak is lehetőségük van arra, hogy hozzájáruljanak a keretprogramhoz. A három színpad központi témakörei a következők: „Cities & Regions", „Investment & Services" és „Projects & Special Markets". Belépőjegyével a >Real Vienna< valamennyi látogatója ingyen vehet részt ezeken a rendezvényeken. A Reed Exhibitions vásárszervezőként a "property talks" résztvevőinek különleges szolgáltatásként 11 nyelven szinkrontolmácsolást biztosít.  

A >Real Vienna< erősségei és látványosságai közé tartozik a számos kapcsolatépítő rendezvény. Így például első este a Kursalon Hübner helyiségeiben fényes esti rendezvényre kerül sor, amelyre a kiállítók igazgatói és ügyvezető igazgatói, a közép-, kelet- és délkelet-európai térség polgármesterei és városfejlesztői, valamint a multiplikátorok és a befektetők kapnak meghívást. Emellett más kiállítók fogadásai is szerepelnek a programban. A vásárcsarnokok szerdán kimondottan a látogatók fogadására tovább tartanak nyitva.  

A >Real Vienna< messze a legnemzetközibb bécsi színhelyű szakvásár, és a nemzetközi jelenlét mértékét tekintve az osztrák szakvásárok között is élen jár. 2008-ban a >Real Vienna< kiállítói 27 országból érkeztek a Bécsi Vásárra, két harmaduk külföldről. A látogatók közül minden második külföldi volt, főleg a közép-, kelet- és délkelet-európai térség országaiból. A nemzeteket tekintve legnagyobb számban német kiállítók vettek részt, őket kivétel nélkül kelet- és délkelet-európai országok követték; a Cseh Köztársaság, Oroszország, Magyarország, Románia, Lengyelország, Szlovák Köztársaság, Szerbia, Ukrajna, Bulgária és Horvátország.

„A >Real Vienna< főbb országait reprezentatívan és az ágazatra jellemző mélységben is leképezzük" – hangsúlyozza Matthias Limbeck, a Reed Exhibitions Messe Wien ügyvezető igazgatója, aki arra is utal, hogy „a látogatók kétharmada két, sőt három napot is szán a vásár megtekintésére. Abból indulunk ki, hogy a tovább gyarapodó 2009. évi >Real Vienna< vásárnak nemcsak komoly jelzésértéke van az ágazatban, hanem lényegesen és döntően meghatározza a fejlődés irányát is."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük