12.A Bálint Ház a Pészach ünneplését szeretné különlegessé tenni Mátrai Erik „A Vörös-tenger kettéválasztása" videóinstallációjával a budapesti Rumbach utcai zsinagógában.

 12.A Bálint Ház a Pészach ünneplését szeretné különlegessé tenni Mátrai Erik „A Vörös-tenger kettéválasztása" videóinstallációjával a budapesti Rumbach utcai zsinagógában.

A Gergely naptár szerint ebben az évben április 9.-én kezdődött a zsidóság hétnapos ünnepe a pészach és ekkor emlékeznek meg a zsidó nép egyiptomi kivonulásáról.

Az ünnep elnevezése – az elkerülés ünnepe – a Tórából ered, mert "…(a halál) elkerülte (peszáh) Izrael fiainak házait Egyiptomban, midőn sújtotta Egyiptomot, a mi házainkat pedig megmentette". A történészek szerint II. Ramszesz hajtotta az egyiptomi héber törzseket rabszolgasorba. A zsidók védelmében Mózes szállt szembe a fáraóval és kérte népének szabadon bocsájtását, s miután ez nem következett be, a Biblia szerint a Mindenható csapásokkal sújtotta Egyiptomot. A pészach vagyis elkerülés szava arra utal, hogy a tizedik csapás megkímélte a zsidókat és ekkor kezdődött az egyiptomi szabadulás és a Vörös-tengeren száraz lábbal való csodálatos átkelés.

Az eseménynek állít emléket Mátrai Erik videóinstallációja a Rumbach utcai zsinagógában.

Mátrai Erik a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán szerzett diplomát de nevét leginkább videó művészként ismerhettük meg. Korábban is foglakozott vallásos témákkal, foglakoztatja a bibliai témák akár ikonográfiai akár képi megjelenítése, felidézném itt a Keresztút és Baraccasi Mise alkotásait. A 2005-ben bemutatott A Vörös-tenger kettéválasztása művét a Műcsarnok és a szombathelyi Irokéz Galéria után harmadik alkalommal a budapesti Rumbach utcai zsinagógában tekinthetjük meg. A romantikus mór stílusban épült zsinagóga méltó helyszín az ószövetségi történet felidézésére. Sötétben, két egymással párhuzamosan felállított nagyméretű plexifal között áthaladva, átsétálva  – melyekre 4 projektor vetíti a tenger képeit – a víz zubogását, dörömbölését látva és hallva, ambient zenei mix aláfestéssel átélhetjük és átérezhetjük a Vörös-tengeri átkelés audio-vizuális élményét.

Az előkészületek 1.Az előkészületek 1. 2.2. 3.3.
4.4. 5. Az installáció5. Az installáció 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.
10.10. 11. A Zsinagóga11. A Zsinagóga 12.12.

A tárlat április 18-tól május 31-ig tekinthető meg.

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 11-13.

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 19.00-23.00, szombat 21.30-24.00, pénteken zárva

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük