2023.május.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A befőtt és a nagymama, legyen nyár – Gesztivál a Nagyszínpadon

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52852"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Gesztiv%C3%A1l%20%281%29.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Mióta bemelegítő napjai vannak a Szigetnek azóta hagyomány, hogy az induló napon valamilyen színtiszta magyar fellépős nappal készüljenek a szervezők. Ilyen volt a Magyar Dal Napja, a Tankcsapda vagy a Kispál és a Borz koncert és ilyen idén a Gesztivál is. Geszti Péter reklámszakember, dalszövegíró, énekes eddig sikerre vitt összes projektjéből állt össze a fesztivál indító nap programja, aki minden fórumon igyekezett hangoztatni, hogy kivételesen nem a saját híres szóvicceinek terméke a koncert elnevezése. Kénytelenek vagyunk elhinni neki. Az időjárás nem volt túl kegyes a beköltözőkkel, akik a napijegyeseken kívül még megtekinthették a Nagyszínpad műsorát. Eső, viharos szél és hideg fogadott minket. </p><p>

gesztiv%c3%a1l%20%281%29.thumbnailMióta bemelegítő napjai vannak a Szigetnek azóta hagyomány, hogy az induló napon valamilyen színtiszta magyar fellépős nappal készüljenek a szervezők. Ilyen volt a Magyar Dal Napja, a Tankcsapda vagy a Kispál és a Borz koncert és ilyen idén a Gesztivál is. Geszti Péter reklámszakember, dalszövegíró, énekes eddig sikerre vitt összes projektjéből állt össze a fesztivál indító nap programja, aki minden fórumon igyekezett hangoztatni, hogy kivételesen nem a saját híres szóvicceinek terméke a koncert elnevezése. Kénytelenek vagyunk elhinni neki. Az időjárás nem volt túl kegyes a beköltözőkkel, akik a napijegyeseken kívül még megtekinthették a Nagyszínpad műsorát. Eső, viharos szél és hideg fogadott minket.

gesztiv%c3%a1l%20%281%29.thumbnailMióta bemelegítő napjai vannak a Szigetnek azóta hagyomány, hogy az induló napon valamilyen színtiszta magyar fellépős nappal készüljenek a szervezők. Ilyen volt a Magyar Dal Napja, a Tankcsapda vagy a Kispál és a Borz koncert és ilyen idén a Gesztivál is. Geszti Péter reklámszakember, dalszövegíró, énekes eddig sikerre vitt összes projektjéből állt össze a fesztivál indító nap programja, aki minden fórumon igyekezett hangoztatni, hogy kivételesen nem a saját híres szóvicceinek terméke a koncert elnevezése. Kénytelenek vagyunk elhinni neki. Az időjárás nem volt túl kegyes a beköltözőkkel, akik a napijegyeseken kívül még megtekinthették a Nagyszínpad műsorát. Eső, viharos szél és hideg fogadott minket.

gesztiv%c3%a1l%20%282%29.thumbnailOdafelé menet azon tanakodtunk, hogy milyen lesz a közönség és elriasztja-e őket az időjárás. Aztán arról is szó esett vajon milyen rendszer szerint lépnek fel Geszti zenekarai. Volt tipp arra, hogy értetlenkedő külföldiek és a viharedzett hazai ifjúság adja majd a közönséget, mert a többieket mind otthon tartotta a hidegfront és a negyvenes-ötvenesek által uralt teltházról is illetve arról, hogy nyilván a Rapülőkkel indítanak és a Gringo Sztár lesz a vége az időrendiség miatt. Sose próbáljuk kitalálni egy profi showman terveit – úgysem fog sikerülni. A Nagyszínpad ugyanis a zúgó szélben előzenekarként a Gringo Sztár produkcióval nyitott, a színpadképet uraló transzparenseken a dalszöveg-részletektől eltekintve a legaktuálisabb a „Legyen Nyár" felírat volt, sok ezer fesztiválozóval együtt reméljük, hogy a „felelősöknél" meghallgatásra talál. A legújabb formáció jutott el az érdeklődő külföldiekhez leginkább a közönséget nézve.

Egy kis kronológia Geszti Péter munkásságából:

gesztiv%c3%a1l%20%283%29.thumbnailRapülők – 1992-ben alakult Berkes Gábor és Szentmihályi „Michel" Gábor, az egykori Első Emelet billentyűsével és dobosával, megannyi azóta szállóigévé vált kínrím forrása. 1994-es feloszlásukig két nagylemezt adtak ki, óriási sikerrel.

gesztiv%c3%a1l%20%284%29.thumbnailJazz+Az – az együttes apropója Sas Tamás 1998-ban forgatott Kalózok című filmje, amihez Gesztit és Dés Lászlót kérte fel zeneszerzőnek, így alakult Kozma Orsolya, Váczi Eszter, Behumi Dorottya közreműködésével az egyedi hangzású csapat.

gesztiv%c3%a1l%20%285%29.thumbnailGringo Sztár – saját meghatározásuk szerint „kozmopuritán" zenét játszanak, ami a valóságban igencsak fogyasztható popzene sajátos rappes,  balkáni népzenés alapokon a mai divat megfelelő szárnyához hűen. Gereben Zita és Sapszon Orsolya a két énekesnő. Milyen is lenne egy sikeres reklámszakember legújabb projektje, ha nem illeszkedne valamelyik trendbe?

gesztiv%c3%a1l%20%286%29.thumbnailA Sziget mínusz egyedik napján egy hatásvadász, profi nosztalgiapartin vehettünk részt. A mai trendnek és a külföldiek füleinek is kedvező Gringo Sztár után átvezetésként a Balkán Fanatik jelent meg a Nagyszínpadon, hogy előadják közösen a Repülj madár magyar népdal sajátos átiratát. Sokak örömére ezután következett a Jazz+Az koncertje és a Megint hétfő, majd megannyi rádió és televízió által rendszeresen játszott slágerszám, mint a Csepp a tengerben, Kémhatás, Süss fel nap. A 'Mit tehet a sejt' alatt már a VIP és a Sajtó Szeparé is énekre/táncra perdült a külföldi kollegák őszinte megdöbbenésére.

gesztiv%c3%a1l%20%287%29.thumbnailAz igazi nosztalgia-show pedig abszolút el sem kezdődött még ekkor. A rövid átszereléses szünet alatti átkötésről egy ötletes videoklippel gondoskodtak. Az Ebéd című 1978-as magyar film részleteiből (gyermekszereplő, ki más, mint Geszti Péter) és a showman megannyi televíziós/zenei szerepléséből összeállított humoros blokk után a Rapülők perdült színpadra, a '80-as és kora '90-es évek minden korhű színpadi kliséivel súlyosbítva. Akik odafigyeltek a beharangozókra illetve Geszti Péter munkásságára azok tudják, hogy a nyolcvanas évek meghatározó pop-együttesének, az Első Emelet-nek a szövegeit is neki köszönhetjük. Illetve említve volt az is, hogy Kikinek, az Első Emelet frontemberének megjelenése is várható a koncerten – de az időutazásban e tény kissé feledésbe merült. Így aztán mikor a „Soha ne félj" című szám utolsó soraival elhangzott, hogy „soha ne félj, hogy oda sodor a szél, ahol jóóó, lesz még rosszabb!" nem is sejtettük, hogy tényleg. MC Gesztenye felkonfja a „gyere Bélám!" nem a híres filmidézeteinek, hanem Patkó Bélának, a Juventus rádió ismert szerkesztő-műsorvezetőjének szólt, azaz Kikinek az Első Emeletből, aki az énekes-szerző legtöbb dalát énekelte. Így tért vissza a színpadra egy másik rádióműsor világa, az 1986-os hétfői kívánságműsor a Kettőtől Ötig 2011-be, az Első Emelet Angyali vallomás és Csakazértis szerelem slágereivel, szigorúan a 16:00-17:00 óra közötti blokkból. Hiába a beharangozó, színpadon látni általános iskolás korunk közismert és egyben nagy cikizenekarát azután rádöbbenni, hogy még a szövegeket is fejből tudjuk – leírhatatlan. Éppúgy, mint a csupa Adidas-ba öltözött tánckar a korhű látványelemekkel. Pár percig talán azt is elhittük, hogy nem egy 47 éves profi marketinges showját nézzük, hanem itt tényleg 1992 van, ha nem éppen 1986. Kicsit pironkodó kamaszok nézték a rímesebbnél rémesebb szófordulatokat kiabáló szüleiket – nyugtázva, hogy valószínűleg el se tudják képzelni milyen lehetett a világ „akkor" facebook és mobiltelefonok nélkül.

gesztiv%c3%a1l%20%288%29.thumbnailA nosztalgiázástól elködösült tekintettel azért ne felejtsük el, hogy a színpadon szóviccekkel bombázó, retro rapper nem más, mint az @rc kiállítás kitalálója és producere, a Dzsungel Könyve című musical és az Oláh Ibolya által előadott Magyarország dal zeneszerzője, számos televíziós műsor vezetője és a Nemzeti Vágta fesztivál kitalálója. Ez a show céltalanul nem jött volna létre és biztosak lehetünk benne, hogy a Gringo Sztár nem fog nyom nélkül eltűnni. Mindezek és az időjárás gonosztevései ellenére „zúgott a Volga' egy kellemes alapozó programmal a Sziget 2011 mínusz egyedik napján, hisz „ hadd zúgjon csak az a dolga".

 

Verner Adrienn- Szvitek Péter

Fotó: Szvitek Péter

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.