2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A bírság orientált gazdaság

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/40164"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/advoc.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Ilyen állat nincsen! Mondták egykor az utazók, amikor meglátták az zsiráfot. Nos ilyen ország nincsen, mint Magyarország. Legalábbis ez jött át itt Brüsszelben a sajtót az utóbbi napokban elemezve: a magyar gazdaság bírság orientált gazdaság. Egyes sajtótermékek azon ironizálnak, de komoly statisztikákkal támasztva alá, hogy tessék minél többet megszegni a szabályokat, mert nem teljesül a költségvetésben beállított bírságbevétel, és akkor jönnek az újabb megszorítások!</p> <p> 

advoc.thumbnailIlyen állat nincsen! Mondták egykor az utazók, amikor meglátták az zsiráfot. Nos ilyen ország nincsen, mint Magyarország. Legalábbis ez jött át itt Brüsszelben a sajtót az utóbbi napokban elemezve: a magyar gazdaság bírság orientált gazdaság. Egyes sajtótermékek azon ironizálnak, de komoly statisztikákkal támasztva alá, hogy tessék minél többet megszegni a szabályokat, mert nem teljesül a költségvetésben beállított bírságbevétel, és akkor jönnek az újabb megszorítások!

 

advoc.thumbnailIlyen állat nincsen! Mondták egykor az utazók, amikor meglátták az zsiráfot. Nos ilyen ország nincsen, mint Magyarország. Legalábbis ez jött át itt Brüsszelben a sajtót az utóbbi napokban elemezve: a magyar gazdaság bírság orientált gazdaság. Egyes sajtótermékek azon ironizálnak, de komoly statisztikákkal támasztva alá, hogy tessék minél többet megszegni a szabályokat, mert nem teljesül a költségvetésben beállított bírságbevétel, és akkor jönnek az újabb megszorítások!

 

Saját bőrömön is tapasztalom, hogy milyen egy bírság orientált gazdaság. Ama nevezetes eredetileg a szlovák rendszám miatt hozott, de ott az értelmetlenül megnövelt közterhek miatt már értelmetlen gépkocsitartás miatti rendelettel szakmányban büntettek külföldön dolgozó magyarokat. Sőt, biztos ami biztos már nincsen lakcímem Magyarországon. Hátha a HIVATAL félreértelmezi a külföldön élőkre vonatkozó azon szabályozását, mely szerint akiknek magyar lakcímük van havi TB-t kell fizetni Semmiért.

 

Hallani rémtörténeteket vendéglősöktől, kereskedőktől NAV ellenőrökről és mindenféle hatósági személyekről, akik a róka ravaszságával mindent elkövetnek, hogy az életszerűtlen szabályok be nem tartása miatt büntessenek. A magyar számla törvényen itt derülnek. Otthon, hogy stílszerű legyek a vérvalóság mindez.

 

Ismerősök mondják, hogy a világ legudvariatlanabb és legagresszívebb kalauzaival és helyi közlekedési járatokon dolgozó ellenőreivel Magyarországon találkoztak. Ahol a segítőkészség, a jóakarat szikrája sincsen, csak a büntetésé. (ne csodálkozzunk, ha egyre eszkalálódik az utas ellenőr viszony. Tettlegességig fajul….. Különösen annak fényében, hogy adott norma szerinti mennyiséget kötelező minden ellenőrnek bírságolni.) Van aki egy egy ilyen akció után mondja:Mindenhova elmegy, még egyes közép amerikai országokba, de Magyarországra nem. Korábban ezt a hírnevet Jugoszlávia és Románia birtokolta, de ott a helyzet javult. Magyarországon romlott.

 

A közbiztonság jegyében giga igazoltatásokat – ahogy a magyar népnyelv nevezi basztatásos razziákat – tartanak egyre sűrűbben, az EU-ra hivatkozva. Lassan az egy főre eső traffipaxok számát tekintve is világelső lesz Magyarország, ahol ezen eszközök használatában is első a hatósági kreativitás. Egy (sokszor tudatosan) kinnfelejtett tábla és csak nő a bírságbevétel. Miként az objektiv felelősségnek nevezett társasjáték esetében is. Magyarország az élen járt, amikor a bírságok egyes országok közötti kölcsönös behajthatóságát forszírozta – sajnos eredménnyel – az Európai Unióban. Ezért saját állampolgárait is odadobta. Természetesen a kölcsönösség jegyében.

 

A sajtóban olvasni lehetett, hogy ebbe a rendszerbe néha komoly hibák csúsztak. Például a logika ugy diktálná, hogy az egy üveg a konyhában nyitva tartott ital miatt 60 napra bezárt vendéglátóhelyet a logika szerint néhány száz ezer forintra megsarcolják. Az igazságtalan. De a vendéglő boldogan fizetett volna. Helyette becsukták. Hogy a tekintély az bizony tekintély legyen és a szabály az bizony szabály.

 

Talán Amerikában van annyi ügyvéd, mint ahány végrehajtó/ellenőr/ellenőr ellenőre és azok ellenőreinek ellenőre  Magyarországon. Akik szépen megélnek, nem csak az adósokból. Hanem a bírságok behajtásából. Parkolási társaságok, tömegközlekedés, útdij, vám, jövedék…. . Mint mind ilyen kiszolgálók siserehadát foglalkoztatják. És láss csodát:a  bírság bevétel jelentős tétel a magyar költségvetés bevételi oldalán. Így nem csoda, ha a magyar népnyelv a közlekedési rendőröket egyszerűen útvámszedőknek, a parkoló őröket demszky pribékeknek és más ilyentén, foglalkozások képviselőit pedig az állatvilág nem éppen hízelgő tagjainak ragadvány neveivel látja el a pénzbehajtás ezen, gazdaság szempontjából dicső, bár a polgárok által igencsak utált szereplőit.

 

Bizony bírság orientált gazdaság vagyunk. A népi legenda úgy tartja, hogy a törvény előkészítése során van egy olyan titkosan kezelt fázis, amikor beleteszik azokat a hibákat a törvényekbe teljesen szándékosan, aminek alapján azután minél szélesebb körben adott a büntetés lehetősége. És ha gond van, akkor kizavarják a megfelelő személyzetet az utcákra és indulhat a pénzbehajtás.

 

Azt csodálom, hogy eddig ezen a téren semmilyen változás nem történt. Sőt, a helyzet mintha romlani látszik. Pedig emlékszem, hogy a Hóbagoly miniszterelnöksége idején előírták, hogy a traffipax nem lehetett elrejtve, és a rendőröknek embernek kellett tekintenie a polgárokat. Érdekes módon azaz időszak volt az, amikor a vállalkozó vállalkozhatott és csakis a nagygazembereknek volt rettegni valójuk. Régen volt, igaz sem volt.

 

Bécsben lő magyar barátaim szerint ott azért más az élet, mert a hatóság az ugyan hatóság maradt. Ami kegyetlenül kitol azokkal, akik nem ismerik a logikáját. De.. abszolút kiszámíthatóak. És van egy szolgáltató réteg, akinek az a feladata, hogy az embert képviselje a hatóság előtt, könyvelők, ügyvédek, építési ügyintézők, autószerelők akik azt a képviseletet intézik. És intézik, mert ismerik a hatóságot, ami viszont kiszámíthatóan, mindig ugyanúgy reagál.

 

A végeredmény. Ismerősöm a helyi bécsi adóhivatalnak a helyét sem tudja. A könyvelőjéhez jár időnként aláírni papírokat. Viszont nem vegzáljék Hagyják őket dolgozni És ez a lényeg. Talán ezért pörög még mindig jól az osztrák gazdaság. Lassan már egyedül Európában. A Monarchia egykori központjában tudnak valamit, amit mások nem: A polgárt csak kicsit kell nyirni. De rendszeresen. És akkor boldogan dolgozik. És békén kell hagyni. Akkor ő is jól érzi magát. És az ország is működik. Nos ez az ok ami miatt egyre több magyar teszi át oda a székhelyét. Az nem birság gazdaság.

 

Advocatus Diaboli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.