2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Bizottság a munkaadókkal és a szakszervezetekkel egyeztet a gazdasági válság kezeléséről és a munkahelyek megmentéséről

4 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline inline-left"><a href="/node/23564"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/al.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Az Európai Bizottság 2009 február 25-én a szakszervezetek és a munkaadók európai uniós szintű képviselőinek részvételével zajló különleges üléssel folytatta az európai gazdaságélénkítési terv végrehajtására irányuló munkáját.

al.thumbnailAz Európai Bizottság 2009 február 25-én a szakszervezetek és a munkaadók európai uniós szintű képviselőinek részvételével zajló különleges üléssel folytatta az európai gazdaságélénkítési terv végrehajtására irányuló munkáját.

al.thumbnailAz Európai Bizottság 2009 február 25-én a szakszervezetek és a munkaadók európai uniós szintű képviselőinek részvételével zajló különleges üléssel folytatta az európai gazdaságélénkítési terv végrehajtására irányuló munkáját. Az ülésen széleskörű egyetértés bontakozott ki arról, hogy a belső piac és a gazdaságélénkítési terv a megfelelő kiindulópontok a válság kezeléséhez és az európai munkahelyek védelmében történő fellépéshez, továbbá egyetértettek abban, hogy további uniós szintű intézkedésekre van szükség.

„A gazdasági válság kezelése és a munkahelyek védelmében történő fellépés közös erőfeszítést kíván" – jelentette ki Barroso elnök. A Bizottság politikájának célja, hogy mérsékelje a válság reálgazdasági és foglalkoztatási hatásait, felkészítse a vállalkozásokat és a munkaerőt a fellendülésre, és segítse az Európaiakat abban, hogy hosszú távon fenntartható munkahelyeket találjanak. A válság nyilvánvaló foglalkoztatási hatásokkal jár. A visszaesés megállításához, a munkahelyvesztés és a vállalkozások megszűnésének mérsékléséhez, továbbá Európának a foglalkoztatás és növekedés útjára való visszavezetéséhez együttműködésre van szükségünk. Örömteli a lehetőség, hogy a szociális partnerekkel vitathatjuk meg, miként fókuszáljuk munkánkat a leghatékonyabban, és miként működhetünk együtt az eredmények elérése érdekében."

A mai ülésen a Bizottság és az európai szociális partnerek (ETUC, Business Europe, a CEEP és az UEAPME) egyetértettek abban, hogy együttműködésre van szükség az EU szociális és gazdasági vívmányainak és belső piacának megőrzése és továbbfejlesztése érdekében, hiszen ezek teremtik meg az európai jólét, a növekedés és a foglalkoztatás feltételeit.

Az európai szociális partnerek pozitívan fogadták továbbá az európai gazdaságélénkítési tervet mint megfelelő kiindulópontot, és jelezték, hogy készen állnak a terv gyakorlati megvalósítására, és kellőképpen elszántak a véghezviteléhez szükséges további lépések megtételére.

A Bizottság javaslata nyomán az Európai Tanács decemberi ülésén elfogadott európai gazdaságélénkítési terv olyan intézkedések széles skáláját vázolja fel, amelyek a munkahelyteremtést és a munkahelyek megőrzését szolgálják, továbbá amelyek révén az európai gazdaság a lehető legjobban felvértezve képes szembenézni a recesszió kihívásával.

A gazdaságélénkítési terv számos kulcselemének közvetlen hatása lesz a munkaerőre. Ezek közé tartozik az embereknek az állásban tartására és az új munkahely találására irányuló képzése. Európai uniós forrás áll rendelkezésre az Európai Szociális Alapból és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból, továbbá új pénzügyi források nyíltak meg a kkv-k számára.

A szociális partnerek képviselőivel folytatott megbeszélések középpontjában a növekedés és a foglalkoztatás ösztönzését célzó intézkedésekre, a rugalmas biztonság megvalósításához kapcsolódó lépésekre, a vállalatoknak és a munkavállalóknak a recesszión való átsegítésére, a beruházások ösztönzésére és a vásárlóerő és a kereslet fenntartására, a munkavállalók szabad mozgására és a kollektív szerződésekre, valamint az egységes piac megőrzésének biztosítására vonatkozó javaslataik álltak. Észrevételeik beépülnek az állam- és kormányfők március 1-jei informális találkozójára, az Európai Tanács tavaszi ülésére és a májusi Foglalkoztatási Csúcsra készülő bizottsági anyagokba A Bizottság és a szociális partnerek között megegyezés született arról, hogy szorosan együttműködnek és biztosítják azt, hogy a munkaadók és a szakszervezetek az Európai Unió egészében hozzá fognak tudni járulni az európai gazdaság sikeres fellendítéséhez.

A szociális partnerek részéről az alábbi képviselők vettek részt az ülésen: Business Europe: Ernest-Antoine

Seillière, elnök; CEEP: Carl Cederschiöld, elnök; ETUC: John Monks, főtitkár; UEAPME: Georg Toifl, elnök.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.