2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Méltóan az évfordulóhoz

7 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23552"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bal-11.thumbnail.jpg" border="0" width="80" height="100" /></a></span><strong> </strong>Amint azt a rendezők a korábbiakban már többször is hangsúlyozták, az idei Operabál meg kívánta ünnepelni a Magyar Állami Operaház fennállásának 125. évfordulóját. Így utólag - mindazok, akik jelen voltunk a bálon - nyugodt lelkiismerettel jelenthetjük ki: a szándék megvalósult.</p><p>

bal 11.thumbnail Amint azt a rendezők a korábbiakban már többször is hangsúlyozták, az idei Operabál meg kívánta ünnepelni a Magyar Állami Operaház fennállásának 125. évfordulóját. Így utólag – mindazok, akik jelen voltunk a bálon – nyugodt lelkiismerettel jelenthetjük ki: a szándék megvalósult.

bal 11.thumbnail Amint azt a rendezők a korábbiakban már többször is hangsúlyozták, az idei Operabál meg kívánta ünnepelni a Magyar Állami Operaház fennállásának 125. évfordulóját. Így utólag – mindazok, akik jelen voltunk a bálon – nyugodt lelkiismerettel jelenthetjük ki: a szándék megvalósult.

bal 4.thumbnail Mintegy kétezer vendég táncolt, szórakozott hajnalig, igazolva ezzel, hogy a magyar társasági élet legrangosabb eseménye újból és ismét csakis az Operabál! Az a bál, amiből az elsőt még 1886-ban tartották, majd hosszú szünet után 1996-ban szervezték újjá. A siker azóta töretlen. A szervezők minden évben új ötlettel álltak elő és eddig még mindig el tudták érni, hogy az ország figyelme erre az estére az Ybl palota felé forduljon. Gyorsan le kell szögezni azt is: egyre többen érkeznek külföldről, mert a budapesti bál ma már komoly versenytársa lett az ugyancsak nagyhírű bécsi Operabálnak.

bal 21.thumbnailMindez persze nem következhetett be véletlenül. Átgondolt műsorpolitika, minden részletre kiterjedő figyelmes szervezés áll a háttérben. Az este nyolc és kilenc között folyamatosan érkező vendégeket Mága Zoltán hegedűművész és zenekara fogadta. Az 56 pár nyitótáncos idén Verdi: Aida bevonulási indulójára foglalta el helyét a teremben, majd Strauss: Bécsi vér keringőjére nyitotta meg a bált. A nyitótáncosok próbái 2008 novemberétől az Operabálig zajlottak Keleti Andrea tánciskolájában. A koreográfiát Jezerniczky Sándor, az Operaház magántáncosa és koreográfusa készítette el és tanította be. A keringőt az ifjú hölgyek fehér estélyi ruhában, az urak frakkban táncolták. Az estélyi ruhákat idén a Golden Rose Ruhaszalon, a frakkokat a Barbara Ruhaszalon bocsátotta a bálozók rendelkezésére. Az első bálozó hölgyek frizurájáról Csernek Szilvia és munkatársai gondoskodtak.

bal 31.thumbnailHa pedig már táncról van szó, egészen bizonyos, hogy elsőként a nemrég lezárult – ugyancsak nagysikerű – „Szombatesti láz" jut mindenkinek eszébe. Az ott versenyzők közül nyolcan, tehát négy pár egészítette ki hatvanra a nyitótáncosok számát. Nem akárkik jöttek el, táncolt például Kiss Ramóna, Katus Attila és Csonka András is, az pedig magától értetődően természetes, hogy Keleti Andrea is jelen volt a nyitótáncosok között. A közönség hálás tapssal fogadta a rendkívül színvonalas bemutatót.

magdi.thumbnailHa pedig már a hírességeknél tartunk, a figyelmes szemlélő számos, roppant népszerű arcot fedezhetett fel a bálon. A neveket most nem érdemes felsorolni, hiszen a politikai élet rangos szereplőitől kezdve, a színház, a televízió, a sport, a sajtó, az üzleti világ jól ismert képviselői közül igen sokan tartották fontosnak, hogy jelen legyenek ezen az ünnepi éjszakán. Egész egyszerűen azért, hogy jól érezhessék magukat, élvezzék a kiváló műsor, a nagyszerű ételek, a kitűnő zenék együttese által nyújtott felhőtlen szórakozást. Nézzük talán ezeket sorban!

tokodi.thumbnail A bál kezdetén a Magyar Állami Operaház művészei adtak elő részleteket népszerű zenedarabokból. Fekete Attila Puccini: Manon Lescaut operájából énekelte Des Grieux áriáját, majd Sümegi Eszter következett az Ékszeráriával. Mi is illenék jobban az Operabál hangulatához, mint Verdi Traviata-jából a Pezsgőduett, ugyancsak kettőjük előadásában. Világhírű operaénekesünk, Tokody Ilona kifejezetten ennek az estének a kedvéért jött haza külföldről, hogy a műsor megkoronázásaként – Mága Zoltán hegedűművész közreműködése mellett – énekelje el Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjének nagy slágerét: „Messze a nagy erdő".

franco 1.thumbnail Az Operabál 1996 óta működő sorozatának fontos hagyománya, hogy minden évben valamelyik világhírességet kérik fel díszvendégnek. A szervezők ezúttal a nálunk is népszerű filmszínész Franco Nero meghívása mellett döntöttek. Kötődése Magyarországhoz közismert. Az 1990-es évek elején kezdődött együttműködése Koltay Gábor filmrendezővel. A Julianus barát című filmben mellékszerepet játszott, majd 1996-ban, a millecentenárium évében a Honfoglalás című filmben Nero játszotta Árpád szerepét. A táncparkettre most a bál háziasszonya, Korcsmáros Nóra kíséretében érkezett, hogy azután az „alles waltzer" előtti nyitótánc első lépéseit már a fővédnökkel, Lévai Katalin Európai parlamenti képviselővel tegye meg.

hamup.thumbnail Ugyancsak néhány évre visszatekintő hagyomány már, hogy az Operabálon Hamupipőkék is megjelennek. Az ő történetükről, mesés átváltozásukról korábbi cikkünkben (Hercegnő születik) már részletesen beszámoltunk. Az ott leírtakhoz most csak annyit tehetünk hozzá: a báli forgatagban valóban fenséges jelenségként hatottak és bizonyára örök életre szóló élmény marad számukra ez az éjszaka. Számos helyen felbukkantak a házban és a közönség soraiból is sokan felismerték, ha az öt szerencsés lány egyike éppen arra sétált vagy táncolt.

kiralynok.thumbnailPedig versenytársaik is voltak – nem is akárkik! Akárcsak tavaly, az idén is eljött a bálra néhány külföldi szépségkirálynő. Miss Israel: Tamar Ziskind; Miss Kolumbia: Monica Esperanza Palacios Mora és Miss Németország: Anne Kathrin Walter jelenléte bizony magasra tette a mércét a női szépséget illetően. Ám – mondjuk ki bátran – nem volt szégyenkezni valónk! Aki erről meg kíván győződni, elegendő ha az Operabál honlapján keresztül ellátogat az Operabáli Múzeumba. Itt megtalálhatók a bálról készült fényképek, videofelvételek, bepillantást nyerhetünk a bál divatjába.

lajsz3.thumbnail A szemek gyönyörködtetése mellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a bálozó közönség egyéb örömökre is vágyik. A vacsorát – mint korában is mindig – a Gundel étterem szállította. Ragadjunk ki találomra néhány fogást! Sok egyéb mellett Sörben pirult mangalica derék fenyőmagvas parajjal töltve, gesztenyés juharsziruppal, kakukkfüves gombákkal, cukkínivel; Borókás őzfilé vörös áfonyával, mandulával krusztázva, ribizli szósszal; Császárvargányával töltött gyöngytyúk melle, kardamomos Vilmos-körte pürével; valamint Zsályás zöldség rizottó került az asztalokra. A válogatott ételekhez illő italokat a Zwack Unicum cég szállította, a bárban pedig Magyarország leghíresebb mixere, Lajsz András keverte a csakis általa ismert összetételű varázsitalokat.

balkir.thumbnail Műsor, zene, tánc, vacsora – a báli éjszakán gyorsan repül az idő. Alig tekintünk körül, máris éjfél van. Hiába vannak közöttünk a máshol már megválasztott szépségkirálynők, elképzelhetetlen, hogy nekünk itt ne legyen egy saját, egy másik: a Bálkirálynő: Pakscha Veronika. Hozzá természetesen kell egy Bálkirály: Nagy Bence, és kötelező, hogy legyenek mellettük udvarhölgyek: Jezerniczky Sára és Krizsán Gabriella.

Ez a tombolahúzás ideje is, amikor valójában nem az a fontos, ki nyert és mit nyert, sokkal fontosabb, hogy a teljes bevételből ismét több millió forint jutott támogatásra. Az Operabál történetéhez a kezdetektől hozzátartozik a jótékonyság hagyománya. A bál másnapján jótékonysági gyermeknapot szerveztek a Magyar Állami Operaházzal közösen az operabáli díszletek között, emellett a bál a Táncművészeti Főiskola Noverre Alapítványát is támogatja.

A 2009. évi Operabál egészen hajnalig tartott, a ház különböző pontjain több zenekar, a Netti és a Holländer Zenekar, az Ungár tánczenekar, Old Samson, és Bonnie & Clyde, Babos Band és Bakacsi Béla szórakoztatta a közönséget.

(A fényképeket a D1 Fotóstúdió készítette.)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.