Napelemek az XI. kerületi Önkormányzat épületénNapelemek az XI. kerületi Önkormányzat épületén

Április 16-18. között zajlott a megújuló energiákkal foglalkozó Renexpo Üzletember Találkozó, a nemzetközi résztvevők egy újságírók kíséretében felkereste a konferencia tárgyát gyakorlatba ültető Újbudai Önkormányzatot a főváros XI. kerületében. 

 Napelemek az XI. kerületi Önkormányzat épületénNapelemek az XI. kerületi Önkormányzat épületén

Április 16-18. között zajlott a megújuló energiákkal foglalkozó Renexpo Üzletember Találkozó, a nemzetközi résztvevők egy újságírók kíséretében felkereste a konferencia tárgyát gyakorlatba ültető Újbudai Önkormányzatot a főváros XI. kerületében. 

A kerület önkormányzata saját irodaépületén sikeresen valósított meg és alkalmaz napelemes villamosenergia és napkollektoros rendszert.  A megvalósított eszközök terjesztése pályázati úton elnyert önkormányzati és más támogatás révén a kerületben több társasházi lakóépületen is magvalósulhatott egy, a kerületben működő vállalkozás, a Mészáros Udvar-ház közreműködésével. A létesítmények ünnepélyes átadására  április 22-én került sor.

A telepített rendszerek  

A lehetséges rendszerváltozatokA lehetséges rendszerváltozatokÚjbuda egykori kerületi rendőrségének Zsombolyai utcai épületén, amely most korszerűsítve az önkormányzat kezelésében áll, épült meg az a  20 kW-os, un. polikristályos napelemekből összeállított rendszer, amely az épület villamosenergia-ellátásában részt vesz.   

Gazdagréten, a Regős utca 14-15-16. szám alatt  119 lakásos tízemeletes panel társasházban, az önkormányzat támogatásával  50 kW használati melegvizet előállító vákuumcsöves napkollektoros rendszert valósítottak meg.

A ház eredeti hőellátását a Főtáv biztosítja, de a tetőn elhelyezett napkollektorok most már három víz-tartály tartalmát melegítik, az így kapott 40-50 Celsius fok körüli víz egy, a földszinten elhelyezett hőcserélő segítségével a kb. 9 C fokos vezetékes víznek átadja melegét, a lakásokban a melegvíz-felhasználók az energia-különbözetből adódó megtakarítást a számla összegének csökkenésén érzékelhetik.  

A hazai napsugárzás alkalmas az ilyen megoldásokraA hazai napsugárzás alkalmas az ilyen megoldásokraA Móricz Zsigmond körtér közelében, a Bartók Béla út 62-64. alatti társasház  a fejlesztést több lépcsőn át valósította meg.  A melegvíz és fűtés itt is a Főtáv kompetenciája volt, de a tulajdonosok végül is a szolgáltató teljes kiváltása mellett döntöttek, a tetőn elhelyezett napkollektorok és napelemek segítségével ezt sikerült is megvalósítani. Annál is érdekesebb ez a döntés, mivel a műemlék-jellegű épületben sok idős ember lakik, de még a 80 éven felüliek is az új technológia mellett szavaztak.  Ebben a 44 lakásos társasházban is az önkormányzat segítségével valósult meg a 30 kW-os, használati melegvíz ellátást szolgáló vákuumcsöves napkollektoros rendszer  és a  2 kW-os napelemes villamos-energia ellátás, ami a hálózati villamos energia kiegészítést látja el.

A Társasház lakói 2008. májusában döntöttek fűtési rendszerük korszerűsítéséről és a napenergiát hasznosító használati melegvíz előállításról.  A beruházás finanszírozására 2008. szeptemberében hitelszerződést kötöttek az OTP Bankkal.

Villamosenergia árakVillamosenergia árakEzt követően a Magyar Állam által gondozott, un.  utó-finanszírozásos konstrukcióban elérhető pályázati forrásokra nyújtottak be pályázatot a NEP (Nemzeti Energia Program) keretében.  Ez a program felkarolja az épületek energia-hatékonyságának növelését és a megújuló energiaforrások hasznosítását is. A társasház lakói két pályázat révén a teljes beruházás 25%-át nyerték el támogatásként.

Ebben az időben indította Újbuda Önkormányzata a megújuló forrásokra alapozó, az energiatermelő berendezések telepítésének és használatának elterjesztését célzó saját pályázatát.  A társasház sikeres pályázattal vissza nem térítendő támogatás nyert, így vált lehetővé a már meglévő vákuum-csöves napkollektoros HMV rendszerének megkettőzése  és annak a keringető szivattyúk működtetését szolgáló napelemes rendszerrel való kiegészítése.

Példa egy szigetszerű megoldásra (tanyai áramellátó rendszer)Példa egy szigetszerű megoldásra (tanyai áramellátó rendszer)Az alap fűtés-korszerűsítési beruházás várható megtérülési ideje  4,5-5 év,  evvel vethető össze, hogy a megújuló energiával működő vákuumcsöves napkollektorok és fotoelektromos napelemek biztosította melegvíz-előállítás és keringtetés mintegy 7-8 évre megoldottnak tekinthető.  

A bankkölcsön összege:  23 ezer Ft,  aminek 80%-át fordították a társasházban a fűtés korszerűsítésre,  20%-át pedig napenergiás használati melegvíz (HMV) előállításra.  Újbuda Önkormányzata további 9 millió Ft. támogatást biztosított.A megújuló energiák felhasználására irányuló állami kezdeményezést a kerületben a polgármester, Molnár Gyula  állította a figyelem előterébe,  a gyakorlati megvalósítást a Mészáros György vezette vállalkozás,a  Mészáros Udvarház Kft.  gondozta, gondozza. 

Az ügyvezető igazgató, Mészáros György  a megújuló energiákról, a rögös utat bejáró,megvalósult projektekről szólt a kerületbe látogató szakirányú érdeklődőknek. Mint ismeretes, a Földön a széndioxid koncentráció és a hőmérsékletváltozás együtt jár, ezekkel pedig a nagy káresemények, pl. árvizek, melyek hatása közvetlenül is mérhető az utóbbi 40 év biztosítási kárösszegein is.

A vízienergiából, a biomasszából, az óceán energiáiból nyerhető források eltörpülnek a Földet érő napsugárzás óriási energiamennyisége mellett. Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik, évente 1.750-2.200 között van a napsütéses órák száma.  Kiaknázására napelemes rendszerek telepíthetők.

Kétféle rendszert ismer a gyakorlat, a meglévő hálózatra kapcsolódót és a sziget-üzeműt.  Utóbbi, kombinált megoldásokban a lakott helyektől távol eső felhasználóknál tesz jó szolgálatot.

A felhasználható napelemek készülhetnek

-egykristályos (monokristályos) sziliciumból, ezek gyakorlati hatásfoka  18%  (laboratóriumi körülmények között eléri a 25-31%-ot is),

-polikristályos sziliciumból,  hatásfokuk 14-16%,

-amorf sziliciumból,

-fém-félvezető összetett fémszerkezetekből, amelyek festékanyaggal érzékennyé tett fémoxidok (kadmuim-tellurid,

 réz-indium tellurid) , hatásfokuk 10% alatti,

-adalékkal ellátott amorf félvezetőből,

-szerves anyagokból (polimerekből) , ezek olcsók, de hatásfokuk  csak 3-6%.

Kimutatható, hogy egy év alatt egy  40 Kw-os rendszer közel  61 ezer Kw/h elektromos energiát termel, amely szabadon felhasználható.  A Zsombolyai u. 4-5. számú épület megvalósult napenergia-rendszere az épület éves energia-szükségletének közel tizedét termeli meg, emellett 54 tonna éves széndioxid-kibocsátástól mentesíti a környezetet.

Fontos tudnivaló, hogy az energetikai célú beruházások megtérülésének kalkulálásakor nem a megtérülési idő számít, hanem az azt követő élettartam, ill. a megtérülés/élettartam aránya.  A megtérülési idő a telepítés helyszínétől jelentősen mértékben függ.  A megtérülést rendszerint nem egyetlen tényező, hanem 3-4 tétel határozza meg.  A cég által szállított rendszerek 20 éves teljesítménygaranciával rendelkeznek, élettartamuk 45-50 év.

A napenergiára építők magyarországi, EU-s és más pályázatokkal vághatnak bele a megvalósításba, ehhez, miként az ügyvezető elmondta, vállalatuk  kész elkészíteni s menedzselni is a pályázatokat, a kivitelezés lebonyolítása mellett.

A telepítés során a japán Kyocera cég németországi gyárában készült napelemeket használnak, partnerük még a Steca, az SMA, a Sanyo és mások.  Szállítanak napelemes, napkollektoros, pellet tüzelésű, hőszivattyús és kombinált, vegyes rendszereket is.

http://www.udvar-haz.hu/

http://www.ujbuda.hu/

http://kyocera.de/

http://www.stecagmbh.de/index.php?Solarelektronik_Wechselrichter_Photovoltaik

http://www.sma.de/

http://sanyo.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük