Úgy tűnik, Ciprusnak sikerült elkerülnie a csődöt. Igaz, van egész sor sarkalatos kérdés. Az egyik, hogy mi is az Európában sok tekintetben példa nélküli válság igazi oka. UPDATED: 2013-03-27 16:55:56

Úgy tűnik, Ciprusnak sikerült elkerülnie a csődöt. Igaz, van egész sor sarkalatos kérdés. Az egyik, hogy mi is az Európában sok tekintetben példa nélküli válság igazi oka. UPDATED: 2013-03-27 16:55:56

A Moody's ügynökség szerint a ciprusi bankokban Oroszországnak 31 milliárd dollárja van. 12 milliárd az oroszországi bankoké, 19 milliárd cégek és magánszemélyek pénze. Elég sok megállapítás hangzott el arról, hogy a ciprusi orosz pénzek – legalábbis egy részük – kétes eredetűek. De ha feltételezzük, hogy ez így is van, és Európa, amely más esetekben fontosnak tartja, hogy elválassza a pelyvát a tiszta búzától, most az összes oroszt a csalók közé sorolta. Ez valamiféle „kollektív büntetés" nemzeti hovatartozás alapján.

Igaz, számos szakértő szerint az európaiak a maguk gondjait akarják megoldani. Számukra csak „kísérő veszteség", hogy az orosz pénzeket csapás érte. Vlagyimir Szlatyinov szakértő véleménye.

Érthető, hogy Ciprus, mint offshore övezet vonzó volt a kétes eredetű tőke számára. Ebben a vonatkozásban egyértelmű az európai pénzügyi rendszer megtisztításának motívuma, a tiszta tőke áthelyezése. Az is tény, hogy válság idején még a leginkább szolidáris közösségben is megjelenik a konkurencia. Az az érzésem, hogy az Európai Unión belül megvannak a konkurensek, akik érdekeltek Ciprus lefokozásában. Ők nyilván szeretnének hozzájutni a bankakciókhoz és a betétekhez, amelyek elkerülhetetlenül elmenekülnek Ciprusról.

A helyzetet botrány ízűvé változtatta az a ciprusi kísérlet, hogy Oroszországtól kér pénzügyi támogatást. A probléma az euróövezet kialakításakor elkövetett hibákban van. Következésképpen a megoldás útjait is a belső készletekre támaszkodva kell keresni. Alekszandr Tevdoj-Burmuli közgazdász szakértő álláspontja.

Mindenekelőtt Németország érdekelt abban, hogy Ciprus elfogadja az EU feltételeit. Berlin számára rendkívül fontos, annak demonstrálása, hogy mindenki elfogadja a pénzügyi fegyelmet. Ha Ciprus „kicsúszott" volna az EU kezéből – amennyiben orosz hitelt kapott volna – Németország tekintélye károsodott volna az unión belül.

Vagyis a ciprusi válságnak politikai természete van. Ciprus hírnevét már nem lehet helyreállítani, de az európaiak szerint ez nem is fontos.

Ami pedig Oroszországot illeti, az anyagi veszteségek ellenére, reputáció szempontjából csak nyert. Igor Suvalov, a kormány első alelnöke szerint, ami történt  „jó jel azok számára, akik tőkéjüket orosz jogi hatáskör alá akarják helyezni". Most az is világossá vált, hogy az orosz bankrendszer jóval szilárdabb, mint az európai.

 Szergej Duz

http://hungarian.ruvr.ru/2013_03_27/A-ciprusi-valsag-politikai-aspektusa/

 

A ciprusi Pathosz térségében a pénzügyi válság miatt bezár számos vállalat – jelentette be szerdán a pathoszi mérnök és építész szövetség elnöke, Krizosztom Italosz.

Elmondása szerint az utóbbi időben, az utóbbi évek válsága ellenére az iparban felélénkülés figyelhető meg, azonban az eurócsoport döntése, hogy megadóztatják a banki betéteket, „egészen új helyzetet teremtett", így még azok is, akinek van pénze, nem használhatják fel azt, ill. elvesztették pénzüket.

http://hungarian.ruvr.ru/2013_03_27/A-valsag-miatt-bezarnak-a-vallalatok-Ciprus-szigeten/

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük