ww.coface.huwww.coface.hu "A három bejáratott hitelminősítő ügynökség dominanciáját meg kell törni. Az üzleti modellt és az üzleti folyamatokat ellenőrzés alá kell vonni, azonban mindenekelőtt az értékelési metódust kell a statisztikai sikerelemzésnek alárendelni" – mutat rá Jérôme Cazes a Coface elnöke.

 

ww.coface.huwww.coface.hu "A három bejáratott hitelminősítő ügynökség dominanciáját meg kell törni. Az üzleti modellt és az üzleti folyamatokat ellenőrzés alá kell vonni, azonban mindenekelőtt az értékelési metódust kell a statisztikai sikerelemzésnek alárendelni" – mutat rá Jérôme Cazes a Coface elnöke.

 

Úgy véli, hogy csak így lehet visszaszerezni azt a bizalmat a pénzügyi termékekkel kapcsolatban, melyet a korábbi értékelési mechanizmusok tépáztak meg. Szigorú előírásokat kell foganatosítani a hitelminősítőkkel kapcsolatban, főleg azokkal szemben, amelyek tőzsdei szereplőket, bankokat és biztosítókat vizsgálnak, mert ők is a gazdasági és pénzügyi rendszerek fontos részét képezik. „Ha az új Bázel II. uniós szabályozás statisztikai jellegű ellenőrzést ír elő a bankok bizalmas pénzügyi értékeléséhez, akkor paradox helyzet volna, ha nem ugyanezek a szabályok vonatkoznának a hitelminősítőkre."

 Mérni kell a statisztikai minőséget

"A nagyobb verseny hosszú távon a körülmények változását hozza magával" – állítja Cazes. Korábban a három hitelminősítő ügynökség igen látványosan fejlődött a jól szabályozott környezetben. Annak érdekében, hogy bevételeiket növelhessék, eltávolodtak fő üzleti tevékenységüktől, és aktivitásukat kiterjesztették a pénzügyi termékekre is. A Coface vezérigazgatója szerint a jelenlegi válság valójában 2005-ben kezdődött, amikor a jelzálogkölcsönökből álló kötvények exportja megindult – így aztán a krízis a vírushoz hasonlóan terjedt szét. Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a kockázat megosztása nem egy rossz ötlet, azonban „a kockázat továbbhárítása akkor veszélyes, ha a felelősség kérdése leértékelődik, pláne ha a kockázat a könyvekből is kikerül." A végén senki sem tudja, hogy hol van a kockázat, ez pedig teljes bizalomvesztéshez vezet a bankok között.

Az értékelés alapja a pontos kockázatfelmérés

A Coface egy hitelesebb, megbízhatóbb és az erőteljes versenytársakénál egy olcsóbb minősítési rendszert kíván elindítani új szolgáltatásként. Mint hitelbiztosító, a Coface-nak kiváló eszközök állnak rendelkezésre a szolgáltatás megindításához. „Mint globális hitelbiztosító, több mint 50 millió cégről van információnk és a kockázatok felmérésében is van tapasztalata szakembereinknek" – állítja Cazes. Újabb előny, hogy a Coface felelősséget vállal az eredményekért, hasonlóan a már működő  @rating rendszerhez,  a kockázat vállaláshoz ugyancsak fontos tényező lehet az új minősítési eljárás. „Teljesítményünk a minősítéseken keresztül is mérhető lesz" – teszi hozzá Dercze Zolán a Coface magyarországi vezetője.

További információ:

A Coface a világ legnagyobb exporthitel-biztosítója, amelynek több mint 90 ezer ügyfele van világszerte. Magyarországi irodáját 1990-ben nyitotta meg, és egészen 2005-ig a magyar cégek hitelminősítésével, valamint követeléskezeléssel foglalkozott. Magyarország EU-csatlakozása után, 2005. január 1-től a hitelbiztosításra is kiterjesztette tevékenységét. A Coface évente 40 ezer cégminősítést végez, amelyek során nemcsak a cégek gazdasági helyzetét térképezik fel, hanem előrejelzik a fizetésképtelenség valószínűségét is, valamint a fizetési hajlandóságot is vizsgálják. A cég emellett olyan rendszereket is fenntart, amelyek segítségével gazdasági érdekközösségek – zárt rendszerben – információt szerezhetnek az üzletfeleikről.

Coface Hungary

Magyarországon a Coface csoport 1990-ben kezdte meg működését. Több mint 15 éve a magyar gazdaság szolgálatában készít megbízható hitelminősítéseket belföldi- és külföldi piaci szereplőkről. A kinnlevőség-kezelő osztálya pedig sikeresen érvényesíti közel 600 megbízó gazdasági érdekeit, úgy hazai, mint nemzetközi adósoknál. 2005 elején további szolgáltatással bővítette a hazai tevékenységét: hitelbiztosítási fióktelepe rövid idő alatt jelentős szereplővé vált a magyar piacon.

www.coface.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük