Az ellenőrzés célja annak biztosítása volt, hogy az ünnepek előtti vásárlások során ne sérüljön a fogyasztók vagyoni érdeke, valamint – a termékbiztonsági vizsgálatok eredményeként – egészsége, testi épsége. A cél a veszélyes termékek kivonása és a vásárlói megkárosítások, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése mellett a fogyasztók biztonságérzetének növelése.

Az ellenőrzés célja annak biztosítása volt, hogy az ünnepek előtti vásárlások során ne sérüljön a fogyasztók vagyoni érdeke, valamint – a termékbiztonsági vizsgálatok eredményeként – egészsége, testi épsége. A cél a veszélyes termékek kivonása és a vásárlói megkárosítások, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése mellett a fogyasztók biztonságérzetének növelése.

Élelmiszer-kereskedelem

Ellenőrzött üzletek:    461 (2008-ban összesen 1551)

Kifogásolt üzletek:     209 (2008-ban összesen 793)

Kifogásolási arány:       45 % (2008-ban összesen 51 %)

Próbavásárlások:                           495

Kifogásolt próbavásárlások:            182

Kifogásolási arány:                          37 %

Vásárlói megkárosítások:                232

Mértéke:                                            

Vásárlói megkárosítások oka:

 • hamis mérés (7)

 • hamis számolás (14)

 • csomagolóanyag belemérése (116)

 • magasabb ár alkalmazása (24)

 • akciós termék nem akciós áron (20)

Közterületi próbavásárlás: 43

Kifogásolási arány:  

 • 5 régióban 0%

 • 1 régióban 22 %

 • 1 régióban 33 %

A számadatok azt mutatják, hogy a kifogásolási arányban évek óta tapasztalható javulás tovább folytatódott, és a súlyosabb jogsértések száma is tovább csökkent.

Az idei szezonban – az élelmiszer kereskedelem területén – a leggyakrabban előforduló jogsértés a csomagolóanyag belemérése a termékbe, ugyanakkor a korábbi évekhez képest nőtt az akciókkal, akciós csomagokkal kapcsolatos szabálytalanságok száma. Pozitív tapasztalat, hogy nyugtaadási hiányosságot az üzletekben, áruházakban egyáltalán nem tapasztaltak a felügyelők, közterületi árusítás során is csupán két esetben.

Műszaki termékek, gyermekjátékok ellenőrzése

A karácsonyi szezonális ellenőrzések során mintavételezett villamos játékok, karácsonyi fényfüzérek, hajkezelők villamosbiztonsági vizsgálatok eredménye:

 • villamos játékokból (távirányítású helikopterek, autók) 10db-ból 8db (80%) nem biztonságos – áramütés-veszélyes akkumulátortöltők, égési sérülést okozó teleptartók.

 • karácsonyi fényfüzérekből 56db-ból 18db (30%) nem biztonságos, 4db vizsgálata még folyamatban – a vékony egyszeres szigetelésű vezetékek, a nem szabványos méretű csatlakozódugók, a vezetékek tehermentesítése nem felel meg a követelményeknek- áramütés-veszélyesek, valamint az izzók foglalatai tűzveszélyesek.

 • hajszárítókból 16db-ból 4db (25%) nem biztonságos, 4db vizsgálata még folyamatban – a kifúvónyílás rácsán keresztül feszültség alatt álló részek megérinthetők, rendellenes vizsgálat során a műanyag rács és a készülék burkolata megolvadt – a tapasztalt hibák áramütés-veszélyt és tűzveszélyt jelentenek használójukra.  

 

Textiltermékek ellenőrzése

Összesen 201 egységet ellenőriztünk, melyből 139 egységben (54,2%) tártak fel a megyei felügyelők valamilyen címkézési hiányosságot.

2009. december 10-ig  az ellenőrzött 11.078 fajta, 84.228 db termék közül 993 félénél, 10.761 db termék (12,8 %) esetében kifogásolta a hatóság a hiányos, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalmú tájékoztatást. Korábbi években ez az arány 70-80% között volt.

Ez az arány a korábbi textilvizsgálatokhoz képest kiugróan jónak tűnik, azonban ez nem azt jelenti, hogy ilyen sokat javult volna a helyzet. Az alacsony kifogási aránynak az egyik oka valóban az, hogy ezt a termékkört évenként rendszeresen ellenőrizzük, melynek hatására a kereskedők elmozdultak a jogkövető magatartás irányába, és már a kínai termékeket is egyre gyakrabban látják el megfelelő tájékoztatásokkal.

Másik oka azonban a -jével illetve decemberétől módosultak, illetve megszűntek a textiltermékek címkézésével kapcsolatos jogszabályi előírások. A korábban kifogásolt termékek a változások után gyakran már nem szankcionálhatók.

A textilruházati termékek címkézésére (vásárlási tájékoztatók tartalmára) vonatkozó szabályozás a -jével bekövetkezett jogszabályi változások miatt jelenleg igen hiányos. A fogyasztóvédelmi törvény módosulásával már szintén nem követelhető meg a termék címkéjén a gyártó vagy forgalmazó adatainak feltüntetése. Korábban igen sok kifogás ezekkel kapcsolatosan merült fel.  A ruházati termékek esetében a használati-kezelési útmutató tartalmára és megadásának módjára vonatkozóan jelenleg konkrét jogszabályi előírás nincs, ezért most már el kell fogadnunk azt is, ha bármilyen módon ellátták a textiltermékeket használati-kezelési útmutatóval.

Próbavásárlás 85 esetben történt. 4 esetben merült fel kifogás. 2 esetben vásárlói megkárosítás történt. , illetve értékben. 2 esetben nyugtaadási kötelezettség megszegését állapították meg a felügyelők. 3 esetben tártak fel hiányosságit az akciós árak feltüntetése terén.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei

A témavizsgálat keretében 77 db textiltermék mintavételére került sor. -ig, 63 minta vizsgálata készült el. 34 minta esetében a tényleges nyersanyag-összetétel nem felelt meg a termék címkéjén feltüntetettnek, a vizsgált minták 54%-ánál a nyersanyag-összetételt nem a valós adatoknak megfelelően adták meg, vagyis megtévesztették a fogyasztókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük