Nekem aztán teljesen mindegy, hogy kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lyukas csokoládé, mogyorós csokoládé, keserű csokoládé, a lényeg, hogy csokoládé legyen. Gondolom ezzel rajtam kívül még sokan így vannak. De vajon tudja-e, hogyan készülnek ezek a finomságok?

 

Nekem aztán teljesen mindegy, hogy kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lyukas csokoládé, mogyorós csokoládé, keserű csokoládé, a lényeg, hogy csokoládé legyen. Gondolom ezzel rajtam kívül még sokan így vannak. De vajon tudja-e, hogyan készülnek ezek a finomságok?

 

A csokoládé – ez a mára már hétköznapivá vált finomság, több volt egykoron: hatalmi eszköz! Magas társadalmi rangot jelentett a fogyasztása, a polgári kultúra szerves részét alkotta.

Alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják, pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat.

A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül.  Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsokihoz több tejre van szükség, és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, és végül a csomagolás.

 

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket.A kutatások szerint a csokoládé fogyasztása az ún.„boldogsághormont" szabadítja fel az emberi szervezetben. Közhely, hogy ha szeretethiányunk van, gyakran a csokihoz fordulunk bánatunkban és hajlamosak vagyunk az édességek ész nélküli habzsolására, akárcsak Gombóc Artúr…

 

Érdekességek a csokoládéról:

 

  • Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaniliával ízesítve fogyasztották.
  • XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.
  • 1569-ben V. Pius pápa a csokoládé italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.
  • A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő.
  • Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült.
  • A szilárd csokoládét 1842- ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.
  • A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek.
  • Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket.
  • Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.

 

Németh Krisztina

Csokoládé Kereskedelmi Történeti Múzeum

http://www.csokolade-muzeum.hu/

(FP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük