A bolgárok és görögök rövidesen anyanyelvükön is használhatják a .eu weboldalakat. Az Európai Bizottság 2009. június 26.-án elfogadta azokat az új uniós szabályokat, amelyek lehetővé teszik az internethasználók és a vállalkozások számára, hogy az Európai Unió mind a 23 hivatalos nyelvének karaktereivel – beleértve most már a cirill és görög betűket is – regisztrálhassanak .eu domainnevet.

 

A bolgárok és görögök rövidesen anyanyelvükön is használhatják a .eu weboldalakat. Az Európai Bizottság 2009. június 26.-án elfogadta azokat az új uniós szabályokat, amelyek lehetővé teszik az internethasználók és a vállalkozások számára, hogy az Európai Unió mind a 23 hivatalos nyelvének karaktereivel – beleértve most már a cirill és görög betűket is – regisztrálhassanak .eu domainnevet.

 

Mindez azt jelenti, hogy az év folyamán a .eu a bolgárok, görögök és ciprusiak által használt ábécék betűkészletei és más nyelvek különleges karakterei számára is elérhetővé válik. A csehek eddig csak 27 karaktert használhattak a 42 közül, míg a litvánok 23-at a 32-ből. Az európai felső szintű domain fejlődéséről szóló és a mai napon közreadott új bizottsági jelentés alapján a regisztrált .eu domainnevek száma (ami jelenleg mintegy 3 millió) 2007-ben és 2008-ban is 11%-al nőtt.

„Három évvel elindítása után a .eu értékes választási lehetőséggé vált az európai internetes identitást választó vállalkozások és állampolgárok számára, akiknek a száma egyre nő. A .eu domainnév választása egyszerű módja annak, hogy a vállalkozások megmutathassák, hogy székhelyük az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikében található, és szigorú EU‑jogszabályok vonatkoznak működésükre, különösen ha adatvédelemről, fogyasztóvédelemről vagy az EU pénzügyi piacáról van szó – mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos. – Ennélfogva természetes annak lehetővé tétele, hogy az európaiak által választott domainnevek is tükrözhessék Európa sokszínűségét. Ezért döntöttünk úgy, hogy elérhetővé tesszük a .eu-t a tagállamokban használt valamennyi ábécé és az Európai Unió 23 hivatalos nyelvének mindegyik karaktere számára."

Az Európai Bizottság a mai napon úgy módosította a .eu-ra vonatkozó szabályokat, hogy azok lehetővé teszik az internethasználók számára a különböző ábécék (mint például a cirill vagy a görög) használatával történő .eu domainnév‑regisztrációt.

Eddig a .eu felső szintű domain alatt bejegyzett domainnevek kizárólag az „a-z" karaktereket, a „0-9" számjegyeket és a „-" jelet tartalmazhatták. A jövőben a .eu alatt lehetőség lesz olyan domainneveket is bejegyezni, amelyekben szerepelnek például az „à", „ą", „ä", „ψ" és „д" karakterek is. Az Európai Unió állampolgárai és vállalkozásai olyan domainneveket is bejegyezhetnek majd, amelyek nem a latin írásmódot követik – ez alapvetően fontos például a görög és a bolgár nyelvek esetében. 9 578 bejegyzéssel jelenleg Bulgária rendelkezik az egyik legalacsonyabb számú regisztrációval a .eu domain alatt (lásd a mellékletet).

A várakozások szerint az új szabályok tovább növelik azt a vonzerőt, amit Európa felső szintű d omainneve képvisel. A .eu domainnév regisztrálása csak az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikében letelepedett internethasználók számára lehetséges.

Az Európai Bizottság által a mai napon közreadott új számadatok alapján a .eu népszerűsége még három évvel elindítása után is folyamatosan nő. A regisztrált .eu domainnevek száma 2007-ben és 2008-ban is 11%-al nőtt. Ezt a növekedést az a tény is elősegítette, hogy a regisztrációs díj 2007-ben 10 euróról 5 euróra, majd 2008-ban 4 euróra csökkent. A .eu népszerűsége különösen gyors növekedést mutat Kelet-Európában: 2006 és 2008 között Lengyelországban 149%-al, míg Litvániában 142%-al nőtt a domainek száma.

A .eu Európa negyedik legnépszerűbb országkód szerinti felső szintű domainje lett, csak a .de (Németország), a .uk (Egyesült Királyság) és a .nl (Hollandia) előzik meg. A .eu a világ kilencedik leggyakrabban használt domainje. Az EU svéd elnökségének hivatalos weboldala első alkalommal érhető el .eu domainnév alatt: http://www.se2009.eu/.

Háttér

Azt követően, hogy 2006 áprilisában először nyílt meg az Európai Unió valamennyi lakosa és az Unióban székhellyel rendelkező minden szervezet előtt ( IP/06/476 ), a .eu hamar népszerűségre tett szert. A .eu domain bevezetésének első évfordulójáig 2,5 millió nevet jegyeztek be ( IP/07/483 ), e nevek száma 2007-ben további 300 000-rel gyarapodott ( IP/08/530 ; IP/09/536 ).

A .eu kezelését a független non-profit szervezetként működő EURid végzi. Az EURid jelenleg a nemzetközi domainnevek hivatalos elindítását készíti elő a .eu alatt.

A .eu-ról készült, ma közzétett időközi jelentés az alábbi címen érhető el:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/doteu/

MEMO/08/218

http://www.eurid.eu/

A .eu-val kapcsolatos legfrissebb statisztikai adatok az alábbi címen találhatók meg: http://status.eurid.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük