(operalia) Bár a címet Pécs csak 2010-ben viselheti, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat már az idén megkezdődik. Ráadásul egy olyan eseménnyel, ami egy csapásra ránk irányítja a világ operakedvelőinek figyelmét.

 

(operalia) Bár a címet Pécs csak 2010-ben viselheti, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat már az idén megkezdődik. Ráadásul egy olyan eseménnyel, ami egy csapásra ránk irányítja a világ operakedvelőinek figyelmét.

 Budapest és Pécs együttesen lesz a helyszíne 2009. július 25. és augusztus 1. között, a Plácido Domingo nevéhez fűződő, 2009. évi OPERALIA Nemzetközi Énekversenynek – tudtuk meg a budai Hilton szállodában rendezett sajtótájékoztatón. Az operaénekesek évente ismétlődő versenyét 1993-ban hívta életre Domingo, az első versenyt 1994-ben Mexikóban rendezték. Azóta mindig más városban kerül rá sor. Volt már Quebecben, Hamburgban, Los Angelesben, Madridban, Tokióban – no és természetesen Párizsban is, a szervező bizottság székhelyén. A százhetvenötezer US dollár összdíjazású verseny az évek alatt komoly rangot vívott ki magának, világsztárok egész sora köszönheti karrierjének indulást az Operaliának. A nő és férfi énekesek külön kategóriában mérkőznek az első három helyért. Mindenkinek négy áriát kell bemutatni.

 Valószínűleg igaza lesz Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek abban, hogy mindkét város történetébe fényes betűkkel írja majd bele magát ez a verseny. Az idén öt kontinens 904 jelentkezője közül választották ki azt a negyvennyolc tehetséget, akik lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Büszkeségünket fokozhatja, hogy két magyar is van közöttük: Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán) és Gál Máté (tenor). Az elődöntők helyszíne Pécs, a döntőt Budapesten, a Magyar Állami Operaházban tartják. A rendezés költségeihez a főváros tízmillió forinttal járul hozzá és egy különdíjat is felajánl. Nyertese a jövő évi Tavaszi Fesztivál díszvendége lesz.

A Magyar Turizmus Zrt. elnöke, dr. Niklai Ákos, a rendezvény idegenforgalmi jelentőségére hívta fel a figyelmet. A turizmus sokszereplős ágazat, akkor sikeres, ha minden érintett együttműködik. A Kulturális Minisztérium, a főváros és a Magyar Turizmus Zrt. már régtől stratégiai partnerek. Belföldön és külföldön egyaránt aktív szerepet vállalnak az ország megismertetése érdekében. Jelenleg nálunk a Kulturális Turizmus Éve zajlik, az OPERALIA, és Plácido Domingo tartós jelenléte ezekben a napokban óriási vonzerő. Megerősíti azt a képet, hogy Magyarország turisztikai értékei között a kultúra az egyik leghangsúlyosabb.

 Korábban az Énektanszék megalapítója, vezetője, most címzetes egyetemi tanár a pécsi egyetemen Kincses Veronika operaénekes, Kossuth-díjas, érdemes művész. Őt személyesen Plácido Domingo kérte fel a zsűriben való részvételre. Ez számára igen nagy megtiszteltetés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a zsűri tagjai olyan „öreg operai rókák", akik egykor még őt is segítették pályája kezdetén. Korábban már Carreras és Domingo is ellátogatott Pécsre, jól ismerik a város adottságait. Sokat segít a magyar zenekultúrának, hogy ez az esemény nálunk valósulhat meg. Ráadásul külön öröm az látni, hogy a fiatal nemzedékben milyen kiváló tehetségek vannak – mondta el a versenyről a művésznő.

A rendező, a Megakoncert csapata már évek óta dolgozott azon, hogy ez az esemény végre megvalósulhasson. Most igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak. Az érdeklődés minden bizonnyal óriási lesz, jegyek viszont csak csekély számba állnak majd rendelkezésre. A Pécsi Nemzeti Színházban a zsűri kérésére lezárják az egész földszintet. A két elő- és az egy középdöntőre így alkalmanként csak háromszáz jegyet tudnak kiadni a páholyokba és a karzatra, 1900 és 3900 forint közötti árakon. A döntőre a budapesti Operaházban 850 – 900 jegy kapható 6000 és 25 000 forint közötti áron. Mivel ez nagyon kevés, a döntő idején mindkét városban kivetítőket helyeznek el – Budapesten várhatóan a Deák, a Blaha Lujza, a Moszkva és a Hősök terén – ott, ahová több száz papírszéket ki lehet helyezni. Lehetséges, hogy a versenyt a közönség is befolyásolhatja valamilyen módon, ugyanis internetes szavazást is terveznek.

Az 2009. augusztus 1-i operaházi döntő után a Hilton Budapest báltermében rendeznek vacsorát, melyen az OPERALIA versenyzői, Plácido Domingo és a hazai, valamint a nemzetközi közélet legismertebb személyiségei mellett a „platina" jegyek tulajdonosai is részt vesznek.

http://www.operalia.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük