Az addigi játékszabályokat felrúgó technológiai korszakváltások immár megszokottak lettek mai világunkban. Az ERP piacon jelenleg négy jól ismert technológiai trend határozza meg az üzleti applikációk fejlesztéseinek irányát: a közösségi együttműködés, a mobilitás, az üzleti analitikák és a cloud technológiák. Az ERP rendszerek puszta tranzakció-feldolgozási eszközökből a teljes vállalaton átívelő, emberközpontú alkalmazásokká kezdenek válni.

Az addigi játékszabályokat felrúgó technológiai korszakváltások immár megszokottak lettek mai világunkban. Az ERP piacon jelenleg négy jól ismert technológiai trend határozza meg az üzleti applikációk fejlesztéseinek irányát: a közösségi együttműködés, a mobilitás, az üzleti analitikák és a cloud technológiák. Az ERP rendszerek puszta tranzakció-feldolgozási eszközökből a teljes vállalaton átívelő, emberközpontú alkalmazásokká kezdenek válni.

Mivel a felhasználói szintű igényeket háttérbe szorítva első sorban vállalati szintű igényekre szabták, az ERP az elmúlt évek során rossz hírnévre tett szert. E szemlélet megváltoztatására alkotta meg a UNIT4 a "Dolgok ERP-ja" (ERP of Things) kifejezést, amely a jövő ERP rendszereit hivatott leírni. Az átalakulási folyamat már elindult, sőt, előrehaladott állapotban van: az újgenerációs ERP rendszerek az embereket és a "dolgokat" olyan képességekkel ruházzák fel, oly' módon kötik össze és inspirálják, amelyre eddig még nem volt példa. Ha belegondolunk, az ERP egyébként az egyetlen olyan üzleti megoldás, amely erre valóban képes is lehet.

Képzeljünk el egy olyan korszakot, amikor nem kell kompromisszumokat kötnünk a jól előkészített, okos üzleti döntésekhez szükséges adatok hiánya miatt. Magabiztosak leszünk és nem hibázunk. A „Dolgok Internetének" (Internet of Things) köszönhetően a világ egy hatékony hely lesz, ahol a mobil eszközök és a gépek vezeték nélküli internet kapcsolat segítségével képesek egymással és velünk kommunikálni. Képzeljünk el egy világot, ahol a szívmonitorok a beteg aktuális állapotához igazodnak, ahol az orvosok a betegek átfogó egészségi állapotának ismeretében írják fel gyorsan és pontosan a gyógyszereket. Az áruházak polcairól, az automatákból, de még saját otthoni hűtőgépünkből sem fogynak ki soha kedvenc élelmiszereink, mivel azokat a rendszer azonnal és automatikusan újra megrendeli. A lehetőségek száma végtelen és benne rejlő jövő izgalmas.

Már a kormányzatok is felfigyeltek a trendben rejlő potenciálra és komoly invesztíciókba kezdtek, hogy részt vállaljanak benne. Az Egyesült Királyság Miniszterelnöke, Dave Cameron a németországi CeBIT-en nemrégiben jelentette be, hogy 73 millió fonttal támogatja a „Dolgok Internete" technológiát.

„Óriási jelentőségű, korszakváltó átalakító erőként tekintek a Dolgok Internetére – egy olyan eszközre, amelynek révén növelhető a produktivitás, egészségesebben élhetünk, amely hatékonyabbá teszi a szállítmányozást, csökkenti az energia szükségletet és segítséget nyújt a klímaváltozás elleni küzdelemben" – mondta.

A kínai kormány korábban ugyancsak bejelentette, hogy jelentős invesztíciókat hajtott végre a témában. A Gartner piackutató cég szerint 2020-ra közel 26 milliárd eszköz kapcsolódik majd a Dolgok Internetéhez, más jóslatok szerint ez a szám közel kétszer ekkora is lehet. Az információt közvetítő és hasznosító intelligens eszközökben és gépekben rejlő lehetőségek kiaknázásához olyan támogató rendszerekre lesz szükség, amelyek képesek lesznek óriási tömegű adatok rendszerezésére és elemzésére. Egy vállalat esetében ez a szerep az ERP-re – a „dolgok ERP-jére" – hárul majd, amely úgy köti össze az eszközöket, rendszereket és a felhasználókat, hogy ez az egység a vállalat hasznára váljon. Az ERP lesz az üzleti döntéshozatal kiinduló pontja, az emberi gondolatok, gépek, eszközök és „dolgok" közötti összekötő kapocs.

Az ERP elindult az emberközpontúság felé vezető átalakulás útján, ahol az emberek közösségi eszközök segítségével működnek együtt, az ügyviteli rendszer pedig tovább kamatoztatja a hálózatban rejlő erőt, amelynek révén nő az együttműködés hatékonysága és új, még nagyszerűbb megoldások születhetnek. Mindennek az alapja a kapcsolat az emberek, a folyamatok és a folyamatok érintettjei – az ügyfelek, a projektek, a számlák, a megrendelések, a termékek – között. Az ERP a felhasználói élmény tekintetében olyannyira igazodik majd az emberek hétköznapi alkalmazásaihoz, hogy ez alapjaiban változtatja meg a munkavégzés módját, valamint a vállalatba és a vállalati folyamatokba történő bevonódás szintjét. Értelmet és célt ad a munkavállalók munkájának, részletekbe menő áttekinthetőséget és eddig példa nélküli együttműködési lehetőségeket kínál majd – így mindenki megtanulja szeretni az ERP-t! Ez az egyetlen rendszer, amely képes különböző rendszerekből összegyűjteni és elemezni az adatokat a megalapozott üzleti döntések támogatásához. Az ERP az üzletmenet szempontjából kritikus jelentőségű átfogó informatikai rendszer természetes kiegészítője, amely immár képes lesz kiaknázni a közösségi, mobil, analitikai és cloud technológiákban rejlő előnyöket. Mivel egyre több ERP-t integrálnak a vállalat központi informatikai rendszerével, az ERP a legjobb úton halad afelé, hogy a „Dolgok ERP"-jévé váljon.

A „Dolgok ERP"-je erős alapot jelent majd a pontos, releváns és tényszerű információk eléréséhez. A megoldás architektúrájának köszönhetően tudni fogja, kik és milyen téren állnak kapcsolatban egymással, és ezáltal milyen szabályokat kell alkalmazni az adatok intelligens felhasználásához. A rendszer-architektúra garantálni fogja, hogy az adatmodell, a folyamat-modell és a riporting/analitikai modell minden időpillanatban szinkronban legyen a vállalat életében bekövetkező legújabb változásokkal – és néhány esetben akár képes legyen meg is jósolni azokat.

Az analitikai képességek révén az emberek olyan formában és akkor kapják meg az intelligens adatokat, ahogyan és amikor szükségük van rájuk. A „gamification" funkciók révén az emberek közvetlen kapcsolatban maradnak a vállalati célokkal és jutalomban részesülnek, amennyiben hozzájárulnak azok megvalósulásához. Szórakoztató módon ösztönzi majd a felhasználókat a problémák megoldására és visszajelzést ad az elvégzett munkájuk vállalatra gyakorolt hatásáról. A „Dolgok ERP"-je biztonságot nyújt a vállalat számára, hiszen „mindent kézben tart" azáltal, hogy megkönnyíti a folyamatok automatizálását.

A „Dolgok ERP"-je óriási ugrást jelent a vállalati hatékonyság növelés szempontjából – és a folyamat már elkezdődött. E rendszerek már fejlesztés alatt állnak és a következő öt évben elérhetők lesznek a felhasználók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük