2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Igazi Polifoam csak egy van — 30 éve Magyarországon

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80345"><img class="image image-preview" src="/files/images/1_379.jpg" border="0" width="274" height="182" /></a></span>Ne tévessze meg Önöket a Polifoam néven emlegetett sokféle egyéb matrac, csomagoló és szigetelőanyag vagy egyéb termék. Ezek funkciójukban esetleg hasonlíthatnak az eredetihez, amely harminc éve meghódította a piacot, és azóta is fejlődik, alakul a változó igényekhez és technológiai lehetőségekhez. Azonban a hasonlóság véget is ér, mihelyt teljesítményük, minőségük, tartósságuk és megbízhatóságuk tekintetében vizsgáljuk a többi terméket.

Ne tévessze meg Önöket a Polifoam néven emlegetett sokféle egyéb matrac, csomagoló és szigetelőanyag vagy egyéb termék. Ezek funkciójukban esetleg hasonlíthatnak az eredetihez, amely harminc éve meghódította a piacot, és azóta is fejlődik, alakul a változó igényekhez és technológiai lehetőségekhez. Azonban a hasonlóság véget is ér, mihelyt teljesítményük, minőségük, tartósságuk és megbízhatóságuk tekintetében vizsgáljuk a többi terméket.

Ne tévessze meg Önöket a Polifoam néven emlegetett sokféle egyéb matrac, csomagoló és szigetelőanyag vagy egyéb termék. Ezek funkciójukban esetleg hasonlíthatnak az eredetihez, amely harminc éve meghódította a piacot, és azóta is fejlődik, alakul a változó igényekhez és technológiai lehetőségekhez. Azonban a hasonlóság véget is ér, mihelyt teljesítményük, minőségük, tartósságuk és megbízhatóságuk tekintetében vizsgáljuk a többi terméket.

Lássuk csak, hogy mitől lesz valami igazi Polifoam.

 

Az igazi Polifoam termék kémiailag térhálósított, zártcellás polietilén hab.

Miért fontos ez?

  • A kémiai térhálósítás során a molekulák bizonyos pontokon elválaszthatatlanul összekapcsolódnak egymással, az így keletkező, erős kötésekkel bíró egyetlen új molekulaszerkezet stabil és tartós. Ezzel szemben a nem térhálósított (vagyis összemelegített) hab sok molekulájának az összemelegítés során létrejött összekapcsolódása fizikai behatás következtében sokkal könnyebben bomlik fel.
  • A zárt cellaszerkezet minden irányban cellafallal körbevett buborékjai stabilan magukban tartják a levegőt, ami a rugalmasságon és a hosszú távon történő formatartósságon kívül kiváló hőszigetelő, valamint nagyfokú víz-és párazáró. Például a parketta-alátét így hosszú távon is rugalmas, hang- és hőszigetelő marad, a matrac pedig megtartja rugalmasságát és kiváló hőszigetelő képességét.
  • A polietilén hab egy környezet- és bőrbarát, teljesen veszélytelen, ám nagyon rugalmas anyag, ami számtalan formában és felhasználási területen nyújt kényelmet és biztonságot az embereknek. A szivacsként, habszivacsként vagy még sokféleképpen nevezett anyagok ajánlott felhasználási területe ettől jelentősen eltér, figyelembe véve a deformálódás, vízfelszívás és vízáteresztés, valamint a fizikai behatásokkal szembeni kisebb ellenálló képességet.

 

A POLIFOAM ELSŐ 30 ÉVE

 

A Polifoam Kft. az első japán-magyar vegyesvállalat, amely fennállásának közel 30 éve alatt folyamatosan fejlődött és pozitív eredményt produkált.

 

 

1983

Dr. Fehér Erzsébet, a Pannonplast vezérigazgatója Japánban tett látogatásán felfigyel a rendkívül jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkező polietilén habra.

 

1984. november 1.

Megalakul a Polifoam, az első japán-magyar vegyesvállalat.

 

1985.

Előkészületek a gyártás megvalósításához.  Gépszállító a Furukawa/Itochu.  Bérelt üzemcsarnok előkészítése a gépek fogadására.

 

1986.

Géptelepítés, öt Polifoam-os szakember egy hónapos betanítása a Furukawa Hiratsuka-i gyárában.  Július 4-én megkezdődött az üzemszerű termelés.

 

1987.

Az akkor még újdonságnak számító PE-hab bevezetése a belföldi építőipari piacon. Az első teljes üzleti év már nyereséges volt.

 

1988.

Az első exportszállítás Csehszlovákiába.

 

1989.

Az első nyugat-európai értékesítés: németországi matrac eladás.

 

1990.

A nyugat-európai export megduplázódott. A rendszerváltás következtében a belföldi és a szocialista piacok összeomlottak.

 

1991.

A belföldi piac újraépítése az új, privatizált vállalkozásokra alapozva.

 

1992.

A tulajdonos felmondja a csarnok bérleti szerződését. Az üzem áttelepítésének előkészítése.

 

1993.

A Polifoam egy szerencsés lehetőséget kihasználva megvásárolja a bérelt üzemcsarnokot 20e m2 földterülettel.

 

1994.

A magyar bankok eladják Polifoam részesedésüket a szakmai tulajdonosoknak.

 

1995.

Maximális kapacitáskihasználás elérése folyamatos üzem mellett (24 óra, 7nap/hét). Rendeléseket kell visszautasítani.

 

1996.

A HT Troplast 18% részarányt vásárol a Polifoam-ban. Elkészül az új irodaépület, és bevezetésre kerül az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer.

 

1997.

Második habosító sor beszerzése. Termelés indítása decemberben. 

 

1998.

Erőteljes nyitás a kelet-európai piacok felé. A habhulladék saját reciklálásának* megkezdése – ezzel a teljes megtermelt hab mennyiségének 96%-a értékesítésre kerül.

 

1999.

Augusztusban Lengyelországban bejegyzik a Polifoam Polska-t, amely 100%-os Polifoam leányvállalat.

 

2000.

Az értékesített volumen 40%-kal növekszik. A Furukawa és az Itochu kilépnek a cégből. Új tulajdonosi részarány: Pannonplast Rt. 51%, HT Troplast AG 49%. 

 

2001.

A Polifoam legeredményesebb éve, az árbevétel-arányos üzemi eredmény 27%.

 

2002.

Moszkvában Trocellen RUS néven bejegyzik a Polifoam második 100%-os leányvállalatát. Az ISO:14000 Környezetirányítási Rendszer bevezetése.

 

2003.

Árvai Miklós ügyvezető nyugdíjba vonul. Takács József veszi át a Társaság vezetését. Az MFGPro integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése.

 

2004.

Folyamatos változások a német és magyar tulajdonosi struktúrán, elkezdődnek a folyamatos megszorítások.

 

2005.

A Pannonolast üzletrész értékesítési folyamata zajlik, további megszorítások kíséretében.

 

2006.     Július 1. –  DAY 1.

A Trocellen GmbH megvásárolja a Pannonplast üzletrészét és a Polifoam 100%-os tulajdonosává válik. A Trocellen GmbH tulajdonosai japán szakmai befektetők: a Furukawa Electric Co. Ltd. 60%-ban, és az Otsuka Chemical Co. Ltd. 40%-ban.

 

2007.

Új kezdet – a projektek éve: SAP bevezetés, Rus projekt, Blokk hab projekt. Takács Józsefet kinevezik a Trocellen GmbH vezérigazgatójának. Helyét a Polifoam élén dr. Füzes László veszi át.

 

 

2008.

Az üzletági struktúra és az SAP vállalatirányítási rendszer bevezetése  

 

2009.

A Polifoam 25 éves. 

 

2010.

A Polifoam Polska leányvállalat bezárása.

 

2011.

A Trocellen RUS leányvállalat értékesítése a Trocellen GmbH részére. Dr. Füzes László nyugdíjba vonulása után a Polifoam új ügyvezetője Pluhár Sándor. 

 

2012.

A III. habosító sor szerződésének aláírása, a telepítés előkészítése. 

 

2013.

A szomszédos telephely felvásárlása, új üzemcsarnok kialakítása a feldolgozó kapacitás bővítésére. A III. habosító sor telepítése és üzemszerű működésének kezdete.

 

2014.

Új feldolgozó gépek üzembe állítása. A Polifoam 30 éves. 

 

 

*A habhulladák reciklálása a vágás, stancolás után lehulló "törmelék" amely kiválóan hasznosítható különféle módokon és iparágakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.