Az ál-vírusirtók gyártói a legújabb módszereikben a Facebookot, és a legnépszerűbb videómegosztó portál harmatgyenge másolatán, a „YuoTube"-on is terjesztik.

 Az ál-vírusirtók gyártói a legújabb módszereikben a Facebookot, és a legnépszerűbb videómegosztó portál harmatgyenge másolatán, a „YuoTube"-on is terjesztik.

Töretlenül terjednek azok a hamis vírusirtók, amelyek elsősorban a felhasználók naivságát és számítástechnikai ismereteinek hiányát használják ki. A legújabb variánsok ismét a Facebookot szemelték ki maguknak.

– A Panda ActiveScan adatai alapján a felhasználók egy százalékát fertőzte meg a Boface-féregtípusok valamelyike – nyilatkozta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A legújabb féreg, miután megfertőzte a gépet, csak akkor aktiválja magát, ha a felhasználó a Facebook-ra csatlakozik. Ekkor küld egy üzenetet minden, a felhasználó címlistájában szereplő ismerősnek, egy linkkel, amin egy videó van. A link egy videómegosztó portálra vezet, ami a békeidők „Adidas-Adios" márkahamisítását idézi: a „YuoTube"-os videó természetesen nem lejátszható, viszont megnyitáskor felszólít egy plugin letöltésére, ami valójában egy hamis vírusirtó.

A Panda adatai szerint az ilyen jellegű fertőzéseknél 1200%-os növekedés könyvelhető el tavalyhoz képest.

– Mindenkinek csak azt tudjuk tanácsolni, hogy ne kattintson ismeretlen forrásból származó linkekre, ne töltsön le ismeretlen plugineket, és legfőképpen ne vásároljon meg olyan vírusirtókat, amelyeket minden figyelmeztetés nélkül felbukkanó üzenetek kínálgatnak – tette hozzá Sándor Zsolt. – Ha a gépünk egyszercsak közli, hogy vírust talált, és mindjárt ajánl is egy 49 dolláros „ellenszert", akkor az bizonyosan csapda. A tisztességes vírusirtó-gyártók tisztességesen is reklámozzák magukat, ilyen módon biztos nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük