Sokan nem is gondolnak arra, hogy a jég milyen károkat okozhat az ereszcsatornában. A szakértők állítják: egy hideg tél nem csak a tetőben, az ereszcsatornában is jelentős károkat okozhat.

 Sokan nem is gondolnak arra, hogy a jég milyen károkat okozhat az ereszcsatornában. A szakértők állítják: egy hideg tél nem csak a tetőben, az ereszcsatornában is jelentős károkat okozhat.

Sok háztulajdonos nem is gondol rá, hogy a hideg téli időszakban előforduló napos nappalokat követő fagyos éjszakák hőingadozása rendkívül nagy veszélynek teheti ki az ereszcsatornáját, amely az épület szárazon tartásának fontos szerkezeti része. A megolvadó és visszafagyó hó a lefolyócsőben jégdugót okoz és megakadályozza a csapadékvíz biztonságos elvezetését. A jég térfogat növekedése megbontja az ereszcsatorna elemei közti kötéseket még a lefolyócsövet is szét tudja feszíteni. A legkisebb repedésen az olvadt víz rögtön utat talál .

Mindenki látott már ereszcsatornáról lelógó vastag jégcsapokat. Leszakadásuk rendkívül balesetveszélyes, az állandó csepegésükkel folyamatos síkosságot okoznak. A csepegésből felverődő csapadék átnedvesedésével rongálja a burkolatot, a vakolatot, a falszerkezeteket és az azt követő fagykár többszörösére növeli a javítási költségeket.  Másrészt fenn áll annak a veszélye, hogy a jég a súlyánál fogva deformálhatja esetleg a nem megfelelően rögzített, gyengébb minőségű ereszcsatornát magával is rántja.

A nem megfelelően kivitelezett, kis lejtésű ereszcsatornákba belefagyhat a csapadék víz és nagy károkat tud okozni. Az ereszcsatorna belső felén átbukó olvadékvíz végigfolyik a körítő falakon az utólag készített hőszigetelés alá is beszivároghat a víz és teljesen tönkre is teheti azt. Gondolnunk kell arra is, hogy épületünkben keletkező hulladék hő elvezetése során (szellőző parapetest gázkészülék ) a közelében levő ereszcsatornában a hőingadozás miatt jegesedés léphet fel. A Lindab szakértő szerint a javítást mindenképpen képzett bádogosra, tetőfedőre kell bízni.

A szakember szerint a fagyásveszélynek kitett szerkezeti részeken alkalmazzunk inkább masszívabb alapanyagból készült ereszcsatorna rendszert. Az alacsony minőségű – műanyagból készült – termékek a rövid élettartamuk miatt is bosszúságot okozhatnak.

Ha már megtörtént a baj, akkor javasolt egy komplett felújítás. Hosszú távra tervezve érdemes acél ereszcsatornát vásárolni, ami amellett, hogy sokkal esztétikusabb, mint az alacsonyabb árfekvésű műanyag versenytársai, sokkal tartósabbak és a rugalmas kötések miatt a jégnek is jobban ellenállnak.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy a tetőről az ereszcsatornába csúszó hó nagymértékben hozzájárul a felhalmozódáshoz és a csatornába kialakuló jegesedéshez. Ennek egyik hatékony megelőzése lehet, ha a tetőhéjazatot nem csak hóvágókkal, hanem csöves vagy rácsos hófogókkal is ellátjuk. Ezek elhelyezési módjáról az épület tervezőjétől kaphatnak hasznos információkat!

http://www.lindab.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük