A frissítő és egyébként egészséges fröccs kultusza napjainkban ismét újjáéledt. A „bor plusz szóda" a baráti csevejek, a bulik és az otthoni kikapcsolódás divatos kísérője lett. Ha igazi fröccsöt szeretnél, akkor a minőségi, jó borhoz adj szódát, ne pedig ásványvizet.

 

A frissítő és egyébként egészséges fröccs kultusza napjainkban ismét újjáéledt. A „bor plusz szóda" a baráti csevejek, a bulik és az otthoni kikapcsolódás divatos kísérője lett. Ha igazi fröccsöt szeretnél, akkor a minőségi, jó borhoz adj szódát, ne pedig ásványvizet.

A 21. században most már a szódáspatronnal sem kell bajlódnod, és a kezed sem fog odafagyni a szifonhoz, ha van otthon SodaStream géped. A modern fröccs elkészítéséhez kövesd az alábbi négy lépést:

1.         Töltsd meg a SodaStream palackot a jelölésig vízzel!

2.         Csavard bele a palackot a kedvenc gépedbe!

3.         Nyomj bele a kedved szerint szénsavat!

4.         Kisfröccsre, nagyfröccsre vagy házmesterre vágysz? Öntsd a

szódához a kívánt mennyiségű bort, ahogy az ínyencek is csinálják!

Félszáz fröccsfajta

A fröccs talán a világ legváltozatosabb itala, hiszen készülhet fehér borból és roséból is, ráadásul olyan keverési arányban, amilyet csak szeretnél. Legalább ötven fajtát már névről is ismerhetsz.

Neked melyik a kedvenced?

Próbálj ki minél többfélét otthon, hogy rátalálj a kedvenceidre!

Így   rögtön   fogod   tudni,   hogy  épp   melyikre  vágysz,   ha   a barátaiddal elmész szórakozni vagy pár órára beültök csevegni egy felkapott romkocsmába, de akkor

is,   ha   a   kedveseddel  vacsorázol   egy   hangulatos   étteremben.   Grillezett   zöldségek   mellé   a fehérborból – különösen az Olaszrizlingből – készített fröccsöt, grillezett húsok mellé pedig a rosé fröccsöt javasolják az igazi gourmandok.

Kisfröccs, húzás, Krúdy-fröccs

A bor és a szóda társítását a híres magyar írók és költők is hamar megszerették, néhány fröccsfajtát azóta is így hívnak. Hogy Te is bármikor kérhesd azt, amit ők is ittak, leírjuk ezeknek a változatoknak a keverési arányait. Vegyíts 1 dl szódát ugyanennyi borral, és máris kész a kisfröccs, vagy ahogy József Attila nevezte, a fütty. Móra Ferenc szerint az 1 dl szódából és 2 dl borból készülő nagyfröccsöt könnyen a gallér mögé lehet húzni (hajtani), így    a nagyfröccsöt ezentúl kérheted húzásként vagy hajtásként is. Krúdy Gyula az erősebb változatot kedvelte, ő 1 dl szódához 9 dl bort öntött, ami azóta is Krúdy-fröccsként ismert.

ízelítőül…

 

Kisfröccs (fütty, tréfa, rövidlépés)

1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs (fröccs, hajtás, húzás)

2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés (fordított)

1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester

3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester

2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester)

4 dl bor + 1 dl szódavíz

Lakó fröccs (kisházmester)

1 dl bor + 4 dl szódavíz

Mafla

5 dl bor + 5 dl szódavíz

Polgármester

6 dl bor + 4 dl szódavíz

Alpolgármester

4 dl bor + 6 dl szódavíz

Krúdy fröccs

9 dl bor + 1 dl szódavíz

Só her fröccs

1 dl bor + 9 dl szódavíz

Lámpás

1,5 l bor + 0,5 l szódavíz

Az izraeli székhelyű SodaStream az otthon készíthető szénsavasító rendszerek (HCS – home carbonation systems) piacvezető gyártója és forgalmazója. A SodaStream szénsavasító berendezéseivel 33 országban van jelen, 10 millió háztartásban használják rendszeresen és becslések szerint évente 800 millió liter szódát készítenek   a   segítségével,   így   SodaStream   felhasználói   közel   500   millió   PET-palack   gyártásától   és szállítmányozásával együtt járó környezetterheléstől óvják meg a környezetet.

A SodaStreamet 1903-ban alapították Angliában, és azóta gyárt szénsavasító gépeket, jelenleg hat országban folyik a gépek gyártása. A vállalatnak 2008-ban 160 millió dollár éves bevétele volt. A SodaStream  termékeinek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszönhetően a termék jelenleg közel 150 boltban érhető el, és a boltok száma folyamatosan bővül.

http://www.sodastream.hu/  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük