2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagy volumenű informatikai fejlesztések IQSYS fővállalkozásban a vidéki tömegközlekedésben

10 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43994"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_282.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="33" /></a></span>  <p>Csaknem fél milliárd forintos fejlesztések fejeződtek be idén ősszel a Hajdú Volánnál, és közel négyszáz millió forintot nyert el Sopron Megye Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. közös konzorciuma is a dinamikus és fenntartható közlekedés fejlesztésére. </p><p> 

image1 282.thumbnail 

Csaknem fél milliárd forintos fejlesztések fejeződtek be idén ősszel a Hajdú Volánnál, és közel négyszáz millió forintot nyert el Sopron Megye Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. közös konzorciuma is a dinamikus és fenntartható közlekedés fejlesztésére.

 

image1 282.thumbnail 

Csaknem fél milliárd forintos fejlesztések fejeződtek be idén ősszel a Hajdú Volánnál, és közel négyszáz millió forintot nyert el Sopron Megye Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. közös konzorciuma is a dinamikus és fenntartható közlekedés fejlesztésére.

 

A beruházások összköltsége így megközelíti a 900 millió forintot, melyet az Európai Unió támogatásából, valamint 10%-át önrészből fedeznek. A teljes Hajdú Volán projekt és a soproni forgalomirányító és utastájékoztató rendszer kivitelezője az IQSYS Zrt., a hazai piac meghatározó szakmai rendszerintegrátor cége.

Múlt hét szerdán fejeződött be az a kétéves projekt a Hajdú Volán Zrt.-nél, melynek keretein belül a menetrend szerint közlekedő távolsági buszokra korszerű, számítógép alapú, GPS technológiával ellátott menetjegy- és bérletértékesítésre szolgáló fedélzeti és elővételi pénztárgépek elhelyezésére került sor. A program összesen hat ütemben valósult meg és a megfelelő háttértechnika kiépítése után a Volán társaság 220 autóbuszát szerelték fel az új eszközökkel.

A fejlesztések finanszírozására az Európai Unió, valamint a Magyar Köztársaság költségvetése egyszeri, vissza nem térítendő 399.004.353 Ft támogatást nyújtott, a fennmaradó 100 millió forintot pedig a Hajdú Volán Zrt. fedezte. Az új rendszernek köszönhetően nagymértékben javul a társaság által nyújtott szolgáltatások színvonala. A tömegközlekedés korszerűbb és még inkább utas barát lett.

A projekt első három ütemében a háttértechnika kiépítése, valamint GPS technológiára épülő utas tájékoztató kijelzőkkel történő felszerelése történt meg. A GPS technológiának köszönhetően az utasok mindig pontosan fogják tudni, hogy a buszok éppen hol tartanak, és mennyi idő múlva érnek a következő megállóba.

A negyedik ütemben a már kész és letesztelt utas tájékoztató rendszer továbbfejlesztésére került sor, mely lehetővé teszi, hogy az Internet vagy WAP segítségével nyomon követhessük a járatokat.

Ötödik ütemben a diszpécserek és a sofőrök közti kétoldalú kommunikációt tették gyorsabbá, biztonságosabbá. A diszpécserek számára ezen túl biztosítva lesz az automatikus flottakövetés, és az autóbuszokkal kapcsolatos legfrissebb információk állnak majd a rendelkezésükre.

A program utolsó elemeként augusztusban vezették be az országban elsőként az elektronikus bérletrendszert, a Hajdúszoboszló-Nagyhegyes-Balmazújváros vonalon. A kártya előnyei, hogy a rendszer segítségével felgyorsul a bérletvásárlás, és az autóbuszokon történő elfogadása is, valamint használatukkal pontosabb adatok nyerhetők az autóbuszjáratok kihasználtságáról.

A Hajdú Volánéhoz hasonló nagy projekt indul el a napokban a „A leghűségesebb Városban" is. A Soproni Önkormányzat valamint a Kisalföld Volán közös konzorciumot alkotva, sikeresen pályázott a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatára. A pályázat célja, hogy magas színvonalú, kiszámíthatóbb tömegközlekedés jöjjön létre Sopronban. A beruházás összköltsége 367.987.000 forint, melynek 10%-os önrészét a konzorcium biztosította. A forgalomirányítási és utastájékoztatási projekt kivitelezője az IQSYS Zrt.

Az autóbuszokba szerelt új berendezések lehetővé teszik például, hogy a buszok a gyorsabb közlekedés érdekében zöld utat kérjenek a közlekedési lámpáktól, így csökkentve a menetidőt. A megállókba utastájékoztató rendszer kiépítését is tervezik, melynek segítségével az utasok információt kaphatnak a várható menetidőről, és az autóbuszok távolságáról.

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere hangsúlyozta: „Egyik célunk a soproni tömegközlekedés fejlesztése, korszerűsítése, és ezáltal az autók számának csökkentése.

Tanuló és értelmező adatkereső rendszer kifejlesztése az IQSYS Zrt-nél

Az IQSYS Zrt. K+F pályázaton támogatást nyert a köz-és magánszféra működését is segítő keresőalkalmazásának fejlesztéséhez

Az IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt. több mint 50 millió forintot nyert el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt K+F pályázaton (KMOP-1.1.4-09-2010-0029) információkeresést forradalmasító alkalmazásának fejlesztésére. A vállalat adaptív keresőalkalmazásának fejlesztésére költheti majd az összeget, hogy továbbfejleszthessen egy – a köz- és vállalati szférában egyaránt jelentős innovációt jelentő – alkalmazást, amely nagymértékben lerövidíti majd az információkereséssel töltött időt.

A pályázó

Az IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt. 1990 óta sikeresen működő vállalkozás. A Magyar Telekom Nyrt. T-Systems üzletágához tartozó vállalat a hazai informatikai piac egyik legszélesebb termék-, technológiai- és szolgáltatás portfolióját kínáló, meghatározó szereplőjévé vált az informatikai megoldások kidolgozása, megvalósítása és a rendszerintegráció területein. A vállalat ezúttal sem kisebb feladatra vállalkozott, mint egy felhasználói szokásokhoz alkalmazkodni képes, integrált keresőalkalmazás létrehozására, melynek segítségével rengeteg olyan információkeresési folyamat válhat automatizálttá, amely eddig jelentős humán erőforrás költségeket emésztett fel mind a vállalati, mind pedig a közszférában.

A projekt:

Napjainkban a munkavállalók munkaidejük 30%-át információk keresésére használják és ennek eredményessége nem feltétlenül garantálja az információk pontosságát, sem a források kihasználtságát. A magasabb beosztású irodai dolgozók még a legoptimistább becslések szerint is heti hat órát töltenek információk után kutatva, viszont a keresések fele nem hozza meg a kívánt eredményt. A hatékonyság tehát fontos versenytényező, különösen ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Erre hivatott megoldást nyújtani a projekt során továbbfejlesztett termék.

Az adatkeresés jelenleg nem kielégítő, mert az információs portálok szokásos keresői nem biztosítják a teljes információs vagyon kereshetőségét (pl. adattárházak, e-mailek, fájlszerverek, stb.) és az egyes keresők nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, keresési stratégiákkal a teljes információs vagyon feltérképezésére. Ezek a portálok nem képesek egyszerre több adatbázisban keresni az adatokat, többségük képtelen értelmezni is a feladatot.

Ezek a problémák hívták életre a kezdeményezést. Mivel a fenti akadályok több szektorban is fennállnak különböző hangsúlyokkal, a kereső felhasználhatósága igen sokrétű. Innovatív megoldást jelent majd könyvtáraknak, múzeumoknak, levéltáraknak, egyetemeknek és kutatóintézeteknek csakúgy, mint az államigazgatásnak és a vállalati szférának az adatvagyonban történő keresési képesség által, valamint azáltal, hogy használható lesz az összefüggések felismerésére, analitikus statisztikák előállítására, valamint a kereséshez használható keresőnyelvek automatikus előállítására. A különböző igényekhez igazodva ágazatspecifikus modulok kerülnek kidolgozásra.

A termék emellett segítséget nyújt majd nagy adatbázissal rendelkező szervezeteknek és vállalkozásoknak az adatok keresésében. Újdonságtartalma, hogy a szervezeten belül különböző csoportokat hozhatunk benne létre. A keresés elindításával a kereső személy keresési útvonalát megjegyzi a rendszer, és a következő azonos csoportbeli felhasználónak azonos adat keresésénél fel fogja kínálni a már egyszer végigjárt útvonal elemeit is.

Amellett, hogy a projekttermék képes a teljes szervezeti adatvagyon feltérképezésére, számos más előnye is van. Szerepkör vezérelt tanulási algoritmussal rendelkezik, így képes a szervezeten belüli jogosultságkezelésre, így minden felhasználó csak az általa hozzáférhető találatokkal szembesül. Karbantartja és folyamatosan építi a fogalmak közötti asszociációkat. Továbbá képes automatizált jelentéseket, riportokat is létrehozni, melyek segítségével tovább csökkenthető a rendszeres információkutatásokhoz szükséges idő. Ezáltal segíti a változások konstans követését, ami a jelenlegi, folyamatosan változó társadalmi, gazdasági és jogi környezetben elengedhetetlen a szervezetek versenyképes és hatékony működése szempontjából.

Technikai háttér

A kiinduló alkalmazás alapja egy elosztott architektúrára tervezett skálázható keresőmotor. A motor a hagyományos keresőfeladatokon túl – ami az indexerek által felolvasott adatokban való keresés – speciális bővítményekkel rendelkezik, melyekkel üzleti többlet-tudást nyer ki a felhasználók számára, például metaadatokból, adatbázis/tábla adatokból, szöveges adatokból/dokumentációkból. A motor emellett adaptívan működik, azaz a felhasználók kereséseiből kinyert tudást beépíti saját asszociációs tárába, ezzel folyamatosan pontosítva a találatok relevanciáját.

A kereső motor a lineáris hálózat analízisen alapul, számos specialitással kiegészítve a megoldandó informatikai feladathoz kapcsolódóan. Ez ad lehetőséget arra, hogy a gyakorlatban fokozatosan módosuló hatalmas adatbázis változását rentábilisan le lehessen követni az algoritmusainkkal.

A fenti apparátus az igen elterjedt Hibernate eszköz segítségével tetszőleges JDBC kompatibilis adatbázisban tudja a felhasználók adatait tárolni, elosztott gyorstárazási (EHCache) és kapcsolatkezelési (C3P0) megoldások támogatása mellett.

Az alkalmazás nagy előnye, hogy a bevezetést követően – mely magában foglalja az adatforrások konfigurációját – a rendszer használata nem igényel fejlesztői beavatkozást. A rendszer üzemeltetése minimális IT erőforrást köt le.

Perspektívák

Az Advise-projekt – mint folyamatban lévő fejlesztés – jelenleg még nem tekinthető készterméknek, hiszen rengeteg bővítésre, új felhasználási mód bevezetésére van lehetőség. Mivel a szakmai, technológiai alapok lefektetése már megtörtént, a fejlesztés jelenlegi fázisában számtalan lehetőség nyílik a hatékonyságjavító funkciók bővítésére. A szervezetek sokféleségéből adódóan az alkalmazás bevezetésekor teljes testreszabás történik majd, hiszen egészen eltérő funkciókra vagy jogosultságkezelésre van szükség például egy könyvtár, egy államigazgatási szerv vagy akár egy nagyvállalat esetében. Az adott termékpalettából az ügyfél által kiválasztott modulok szervezet- és ágazatspecifikusan kialakíthatók, így nincs minden bevezetés esetén szükség magas fejlesztési költségekre, csupán a már meglévő modulok igények szerinti módosítása megy majd végbe. Kis- és középvállalkozásoknak kedvez a kidolgozás alatt álló szolgáltatási modell, amelyben csak az igénybevett szolgáltatások után kell fizetni, nem kell megvásárolni a rendszert.

A projekt tervezett lépései, anyagi háttér

A projekt a szeptember 1-jén tartott nyitóelőadással vette kezdetét, és várhatóan a 2011. decemberében tartott záró rendezvénnyel ér majd véget. Az IQSYS Zrt. az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nyert pályázattal a teljes projektköltség (202.466.646 Ft) körülbelül egynegyedét (50.616.661 Ft) fogja fedezni.

Várható határidők:

Tanuló és értelmező keretrendszer kialakítása                                                                2011. február

Könyvtári és levéltári modulok fejlesztése                                                        2011. május

Telekommunikációs és pénzügyi szolgáltatói modulok fejlesztése          2011. november

 

A projekttel kapcsolatban további információk itt érhetőek el:

http://www.iqsys.hu/web/guest/tanulo-es-ertelmezo-adatkereso-rendszer

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.