„Az Union Biztosító haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Veszprém megyei iszapkatasztrófában potenciálisan érintett összes ügyfelével, hogy teljes körű tájékoztatást adhasson számukra a kártalanítás lehetséges alternatíváiról.

 

 

„Az Union Biztosító haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Veszprém megyei iszapkatasztrófában potenciálisan érintett összes ügyfelével, hogy teljes körű tájékoztatást adhasson számukra a kártalanítás lehetséges alternatíváiról.

 

A tájékoztatás szerint, amennyiben a káreseményt a későbbiekben természeti katasztrófának minősítik, akkor a károsult ügyfelek a keletkezett kárt az általuk kötött lakossági biztosítás terhére rendezhetik. Ipari katasztrófa minősítés esetén viszont a károkozó vállalat, vagy  a mögötte álló  felelősségbiztosítás, illetve ha az nem elég, akkor végső esetben az állam végzi a kártalanítást. Mindettől függetlenül az Union Biztosító szakemberei díjmentesen megkezdik a hivatalos kárfelmérést az ügyfeleknél. A kárfelmérés dokumentumait mindenképpen a károsultak rendelkezésére is bocsájtják – ami ipari katasztrófa esetén szakértőtől származó kárigazolásként szolgálhat számukra. Emellett a társadalmi felelősségvállalás szellemében, saját munkatársai kezdeményezésére az Union Biztosító a térségben lévő károsult ügyfelek számára 150 ezer forintos gyorssegélyt utal ki.

Amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, hogy az iszaptározót üzemeltető vállalat csupán 10 millió forintos felelősségbiztosítással rendelkezik, akkor ez szabályozási kérdésekre hívja fel a figyelmet. Számos területen ugyan jogszabály írja elő felelősségbiztosítás megkötését, de annak minimális limiteit már nem szabályozza. Ebből adódóan könnyen előfordulhat – és sajnos gyakran elő is fordul – hogy a veszélyes tevékenységet folytató vállalat a jogszabályi kötelezettségeknek ugyan eleget tesz, de nem megfelelő összegre köt biztosítást. Kár esetén így a valós mértékű kár megtérítésére már nem képes. Ha egy iparvállalat felelősségbiztosítása nem megfelelő, akkor kár esetén az államra hárul az érintettek kártalanítása, és ez óriási veszélyt jelent a költségvetésre.

A Veszprém megyei eset sajnos újabb bizonyítékként szolgál arra vonatkozóan, hogy az államnak haladéktalanul lépnie kell a felelősségbiztosítások szabályozása terén."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük