2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zsoldos Miklós, Union Biztosító elnök-vezérigazgatója a Veszprém megyei iszapkatasztrófáról

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43992"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/UNION.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span> <p>„Az Union Biztosító haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Veszprém megyei iszapkatasztrófában potenciálisan érintett összes ügyfelével, hogy teljes körű tájékoztatást adhasson számukra a kártalanítás lehetséges alternatíváiról. </p><p> 

 union.thumbnail

„Az Union Biztosító haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Veszprém megyei iszapkatasztrófában potenciálisan érintett összes ügyfelével, hogy teljes körű tájékoztatást adhasson számukra a kártalanítás lehetséges alternatíváiról.

 

 union.thumbnail

„Az Union Biztosító haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Veszprém megyei iszapkatasztrófában potenciálisan érintett összes ügyfelével, hogy teljes körű tájékoztatást adhasson számukra a kártalanítás lehetséges alternatíváiról.

 

A tájékoztatás szerint, amennyiben a káreseményt a későbbiekben természeti katasztrófának minősítik, akkor a károsult ügyfelek a keletkezett kárt az általuk kötött lakossági biztosítás terhére rendezhetik. Ipari katasztrófa minősítés esetén viszont a károkozó vállalat, vagy  a mögötte álló  felelősségbiztosítás, illetve ha az nem elég, akkor végső esetben az állam végzi a kártalanítást. Mindettől függetlenül az Union Biztosító szakemberei díjmentesen megkezdik a hivatalos kárfelmérést az ügyfeleknél. A kárfelmérés dokumentumait mindenképpen a károsultak rendelkezésére is bocsájtják – ami ipari katasztrófa esetén szakértőtől származó kárigazolásként szolgálhat számukra. Emellett a társadalmi felelősségvállalás szellemében, saját munkatársai kezdeményezésére az Union Biztosító a térségben lévő károsult ügyfelek számára 150 ezer forintos gyorssegélyt utal ki.

Amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, hogy az iszaptározót üzemeltető vállalat csupán 10 millió forintos felelősségbiztosítással rendelkezik, akkor ez szabályozási kérdésekre hívja fel a figyelmet. Számos területen ugyan jogszabály írja elő felelősségbiztosítás megkötését, de annak minimális limiteit már nem szabályozza. Ebből adódóan könnyen előfordulhat – és sajnos gyakran elő is fordul – hogy a veszélyes tevékenységet folytató vállalat a jogszabályi kötelezettségeknek ugyan eleget tesz, de nem megfelelő összegre köt biztosítást. Kár esetén így a valós mértékű kár megtérítésére már nem képes. Ha egy iparvállalat felelősségbiztosítása nem megfelelő, akkor kár esetén az államra hárul az érintettek kártalanítása, és ez óriási veszélyt jelent a költségvetésre.

A Veszprém megyei eset sajnos újabb bizonyítékként szolgál arra vonatkozóan, hogy az államnak haladéktalanul lépnie kell a felelősségbiztosítások szabályozása terén."

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.