www.reformatus.hu

Budapesten a Dunamelléki Egyházkerület Székházában üléseztek április 26-27-én a Kárpát-medencei Református Egyházak és Egyházkerületek Elnökségei.

  www.reformatus.hu

Budapesten a Dunamelléki Egyházkerület Székházában üléseztek április 26-27-én a Kárpát-medencei Református Egyházak és Egyházkerületek Elnökségei.

Az ülésen kiemelt témaként foglalkoztak a kárpát-medencei magyar református egyházaknak a III. Európai Ökumenikus Nagygyûlésen megvalósuló egységes megjelenésével. A szeptember 4-9. között Nagyszebenben megrendezésre kerülõ nagygyûlésen  a református egyházkerületek kulturális programokkal, a  magyar református értékek bemutatásával, és magyar delegátusok munkájával kívánják megmutatni összetartozásukat, gyökereiket, emberekért végzett szolgálatukat amellyel a reformátusság jelen van Erdélyben is.

A Generális Konvent elnöksége aggodalommal hallgatta meg a Szerbiai Református Keresztyén Egyház és a Kárpátaljai Református Egyház elnökségeinek beszámolóját a vízumkényszer okozta nehézségekrõl. A GK elnöksége kéri az illetékes magyarországi döntéshozókat, hogy a schengeni határok várható kiterjesztése elõtt vizsgálják meg, és oldják meg az EU határain kívül rekedõ magyar nemzetiségûek egyszerû és költségmentes vízumhoz jutási lehetõségét. A Generális Konvent elnöksége ezért nyomatékosan kéri a magyar kormányt, hogy felelõsséget mutatva találjon megoldást a kialakult helyzetre.

A Kárpát-medencei Református Egyházkerületek Elnökségeinek álláspontja szerint a kettõs állampolgárság kérdésének rendezése komoly lehetõséget jelent az ilyen helyzetek rendezésére is.

Ismételten megerõsítették, hogy a  mindenkori magyar Országgyûlés adóssága és egyben sürgõs feladata, hogy a nemzet ügyét komolyan véve foglalkozzon a határon túli magyarok státuszának rendezésével. Sólyom László köztársasági Elnök úr március 15-i erdélyi látogatása és ünnepi beszéde komoly lépést jelent ebben a folyamatban. Újra emlékeztetnünk kell arra, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata 2004-ben a Magyar Köztársaság Országgyûlésének részletes ajánlást adott át, mely szerint a kettõs állampolgárság intézménye ellentmondások nélkül megoldható a magyar és az Európai Unió-s jogrend jelenlegi keretein belül. Ezért nyomatékosan kérjük az Országgyûlés elnökét, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ezt az adósságát a magyar Országgyûlés végre rendezze!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük