2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A geometria rideg szorítása…

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/5778"><img class="image thumbnail" src="/files/images/erintes.thumbnail.jpg" border="0" alt="Érintés" title="Érintés" width="100" height="66" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Érintés</strong></span></span>  <p>„Tükörsima felületek, határozott, éles élek, higgadt egyenesek, áttekinthető síkok, nyugodt alapformák, rideg geometrikus elemek..."  A Budapest Galéria Kiállítóházában, Óbudán szeptember 27-és október 28. között tekinthető meg NAGÁMI szobrászművész kiállítása. </p><p>

érintésÉrintés 

„Tükörsima felületek, határozott, éles élek, higgadt egyenesek, áttekinthető síkok, nyugodt alapformák, rideg geometrikus elemek…"  A Budapest Galéria Kiállítóházában, Óbudán szeptember 27-és október 28. között tekinthető meg NAGÁMI szobrászművész kiállítása.

érintésÉrintés 

„Tükörsima felületek, határozott, éles élek, higgadt egyenesek, áttekinthető síkok, nyugodt alapformák, rideg geometrikus elemek…"  A Budapest Galéria Kiállítóházában, Óbudán szeptember 27-és október 28. között tekinthető meg NAGÁMI szobrászművész kiállítása.

A megnyitón Wehner Tibor művészettörténész beszélt a művekről, s alkotójukról. „….És ebben a gyengédségekkel és kíméletlenségekkel egyszerre árnyalt plasztikai közegben, a véletlen és a törvényszerű, a nyugalom és a feszültség, a közeledés és a távolodás, a folyamatosság és a megszakadás konfrontációjában és kiegyenlítődésében a zárt és néhol megnyitott tömegek és térformák, a geometrikus test-kapcsolódások, a csillogó és tompa, az elegáns és lepusztult felületek által az elvonatkoztatások tartományában megragadott és faggatott létkérdésekkel: az élet és a halál alapdilemmáival szembesülhet."

mindenség feléMindenség feléA kiállítás megnyitóján magával ragadtak a művek, mindegyikben láttam valami felemelkedést, pozitivitást, valami megmagyarázhatatlan pluszt. Csodálatosak a felületek, kimunkálások, formák.

Nagámi válaszai kérdésemre kitűnően tükrözik művészetét. Mindent elmond néhány mondattal. Mindent, ami leírja az egészet, a lényeget.

– A szobrok anyaga nem megszokott, nem mindennapi. Hogy került ezen anyagok közelébe, hogyan kezdett ezekkel dolgozni?

történetTörténetNálam az anyaghasználat, az anyagkezelés természetes velejárója a gondolat megfogalmazásának. Ahhoz, hogy közelebb kerüljön ezekhez az Ön számára nem szokványos anyagokhoz kicsit másról kell beszélni. A klasszikus anyag a kő, a fa, és később a bronz. Ez azért alakult így az idők folyamán, mert ez volt az elérhető, és ezt tudták megmunkálni. Napjainkban léteznek úgymond korszerűbb anyagok a szobrászat számára. Új anyagok, új kifejezési lehetőségek vannak napjaink kihívásainak megfogalmazásaira. A fa egy élő organikus test-anyag amihez úgy próbálok hozzányúlni, hogy a gondolat hordozójává váljon. Nem akarom megerőszakolni az anyagot. Tudomásul veszem a tulajdonságait, engedem továbbélni. A krómacél a huszadik század egyik legkorszerűbb anyaga. Hosszú időt kibír, bírja az időjárás viszontagságait, precízen megmunkálható, hideg, kemény anyag. Alkalmas az ellentétek megfogalmazására. A kő régi szerelem. Gyerekkoromban a fával kerültem először intim kapcsolatba. A famegmunkálás lehetőségeit egy szakkörben kezdtem el elsajátítani. Sas József volt a szakkör vezetője. A krómacéllal Csiky Tibor szobrászművész műtermében ismerkedtem meg. Anyaghasználatom ebből jött létre. Fa-krómacél, kő-krómacél, és ezek kombinációja. Kifejezőeszközeimé váltak.

– Mit tart fontosnak elmondani művészetéről? Esetleg egy üzenetet a világnak.

A szobrászat egy létforma számomra, hogy jelen legyek a világban. A szobraim jelzik létezésem. Jelek arról az útról melyen haladok. A köztes lét állapotát jelzik.  

– Van-e olyan állandó kiállítás, melyen bármikor megcsodálhatjuk műveit?

valami történtValami történtSzámos múzeumban és magángyűjteményben megtalálhatók munkáim, itthon és külföldön. Például   Németországban, Schweringben megtalálható egy 5,6 méteres acélplasztikám a városi kórház előtt. Gyűjteményekben is megtalálhatók a munkáim, így a Magyar Nemzeti Galériában, a debreceni Déri Múzeumban, Pakson a Modern Képtárban, és még több helyen.

nagamiNagamiEz a mindig mosolygó szobrászművész több díjat tudhat magáénak, Nagyatádról, Győrből, s Budapestről egyaránt.

Az „Úton" című kiállítást megtekinthetik a II. kerület Lajos utca 158. szám alatt, a Budapest Galéria Kiállítóházában. A tárlat hétfő kivételével nyitott a nagyközönség előtt, egész  nap 10-18óráig.

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.