Noha a pontos hatás természetesen városról-városra és országról-országra változik, egyértelmű, hogy a világ ingatlanpiacai a globális pénzügyi és gazdasági nyugtalanság befolyása alatt állnak.

Noha a pontos hatás természetesen városról-városra és országról-országra változik, egyértelmű, hogy a világ ingatlanpiacai a globális pénzügyi és gazdasági nyugtalanság befolyása alatt állnak.

A 2007 nyarán az Egyesült Államok másodlagos jelzálogpiacán kezdődött problémák 2008-ra világméretű krízissé váltak, és 2008 negyedik negyedévére gyakorlatilag leállították a globális gazdaságot.

A világ egyetlen szeglete sem tudta magát kivonni a válság hatásai alól, beleértve az ingatlanszektort – áll a CB Richard Ellis „Globális Nézőpont" című, 2008 negyedik negyedévére vonatkozó jelentésében, amely a világ kereskedelmi ingatlanpiacainak állapotát vizsgálja.

Az ingatlanbefektetési piacokat világszerte befolyásolja a hitelek hiánya, valamint az eladók és a vevők elvárásai között fennálló különbség. Ez a tranzakciók volumenében is tükröződik, amely 2008-ban 60 százalékot esett, míg a hozamok világszerte emelkedtek. Európa, Közel-Kelet és Afrika legtöbb nagy piacán a bérlői aktivitás gyengült 2008 negyedik negyedévében. A kihasználatlanság általában nő, míg a bérleti díjak -jellemzően Londonban, Madridban, Frankfurtban, Párizsban és néhány skandináv városban- csökkentek.

Ázsiában az első osztályú irodák piacán a bérleti aktivitás drámaian csökkent a negyedik negyedév során, és néhány, nagy regionális központban lévő irodaház nagy nehézségek árán talál csak bérlőt. Hong Kongban és Szingapúrban a 3. negyedévihez képest a bérleti díjak 20 százalékot estek. Az Egyesült Államokban az irodák kihasználatlansága 0,4 százalékponttal 14 százalékra nőtt az utolsó negyedévben.

Az ipari és kiskereskedelmi ingatlanok estében a változás 0,6 százalékpont volt, így a kihasználatlanság 11,3, illetve 10,7 százalékra emelkedett. Kanadában is minden szektorban nőtt a kihasználatlanság; ha az üres irodaállomány sokáig marad a piacon, akkor a bérleti díjak mérséklődhetnek. Latin-Amerikában a visszaeső kereslet ellenére az irodák üresedése továbbra is rekord alacsonyan áll.

Nick Axford, a CBRE európai kutatási vezetője a jelentést így kommentálta: „Az ingatlanbefektetési tranzakciók értéke 2008-ban Európában 53 százalékkal csökkent, nagyjából a világátlaggal (-59%) megegyezően. A Lehman Brothers befektetési bank összeomlását követően a negyedik negyedévben különösen alacsony volt a befektetési aktivitás mindenhol."

„Néhány piacon, ahol a hozamok leginkább emelkedtek, már tapasztalható némi befektetői érdeklődés – várnunk kell arra, hogy kiderüljön, vajon ez már a fellendülés első, visszafogott lépése-e. Ahogy a saját tőkéből finanszírozó befektetők az egész világon a kellő pillanatra várnak, hogy piacra léphessenek, és a kényszerből szült eladások száma valószínűleg nő, a befektetési aktivitás 2009 folyamán lendületet kaphat; a nagy kérdés természetesen, hogy mikor."

A gazdaság lassulásának következménye most már érződik a bérlői piacokon is szerte a világon: a kihasználatlanság nő, a bérleti díjak pedig csökkennek. Ma a bérleti díjak esése Európában kisebb, mint amit Ázsiában vagy Észak-Amerikában tapasztalunk, ez azonban változhat.

Az iroda-bérbeadás aktivitása már csökken a kontinensünkön: a 2008-ban 13 százalékos esés 2009-ben folytatódhat. A sok piacon tapasztalható aránylag alacsony fejlesztési szint némileg csillapíthatja az árcsökkenést, sőt, középtávon a bérleti díjak növekedését is okozhatja. A közeljövőben azonban további díjcsökkenés valószínű, hiszen a tulajdonosok versenybe szállnak azért, hogy épületük bevétel-termelő maradjon.

Nick Axford hozzá tette: „A számok eltérhetnek, a tendenciák azonban megegyeznek a világ legtöbb ingatlanpiacán. Amíg a pénzügyi válság nem enyhül és az egyes országok gazdasági kilátásai nem lesznek tisztábbak, az európai ingatlanpiacra a globális tényezők lesznek meghatározó hatással."

http://www.cbre.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük