A Goodman Csoport  közzétette a 2014. december 31-én lezárt félév üzleti eredményeit. A fenti időszak főbb működési mutatói a következők:

A Goodman Csoport  közzétette a 2014. december 31-én lezárt félév üzleti eredményeit. A fenti időszak főbb működési mutatói a következők:

+         A teljes kezelt ingatlanvagyon értéke 10 százalékkal, 19,7 milliárd euróra növekedett a 2014-es üzleti évhez képest, tükrözve a befektetők igényét a minőségi, magas hozamú ipari ingatlanok iránt.

+         A befektetési portfólió számára szilárd alapot képeznek a 96 százalékos kihasználtságú ingatlanok, valamint a súlyozott átlagban 4,8 évre szóló bérleti szerződések.

+         A 12 országban, 69 projekt keretében jelenleg zajló fejlesztések értéke 2 milliárd euró. Ezek 61 százalékára előbérleti megállapodás született, 76 százalékukat harmadik felek által biztosított tőkéből finanszírozzák, a hozam-előrejelzés ennek alapján 8,7 százalék.

+         Az újonnan bevont, harmadik felektől származó tőke értéke 1 milliárd euró, amely támogatást nyújt a Goodman jelenlegi alapkezelői tevékenységéhez és független irányítási struktúrájához.

 

Jól teljesített a Goodman fejlesztési üzletága. Ezt az ügyfelek jó elhelyezkedésű, modern, nagyobb üzleti hatékonyságot és megtérülést biztosító logisztikai létesítmények iránti igénye segítette elő. A Goodman folyamatban lévő projektjeinek értéke 2014. december 31-én 2 milliárd eurót tett ki, ami 8,7%-os hozam-előrejelzést ígér, és 12 országban, 69 projekt keretében 2,4 millió négyzetméter új területben testesül meg. Ennek eredményeként a Csoport továbbra is a világ egyik legnagyobb ipariingatlan-fejlesztőjének számít.

 

A Csoport valamennyi érintett piacán jelentős fejlesztési tevékenységet folytatott:

+         Az ügyfelek által támasztott kereslet továbbra is komoly fejlesztési volument jelez előre Európában, amely döntően előre lekötött projekteket jelent.

+         A Goodman minőségre összpontosító stratégiája növekvő és fenntartható hozamokat generál a keresleti nyomás jellemezte kínai és japán piacokon.

+         A ciklikus fejlesztések maguktól értetődőek az olyan piacokon, mint Új-Zéland és Nagy-Britannia, ahol az üzleti tevékenység javuló szintje a Goodman fejlesztésvezérelt megközelítéséből eredő, növekvő megrendelésállományban tükröződik.

+         Az Egyesült Államokban is erősödött a Csoport fejlesztési tevékenysége az első félév során: két új projekt áll fejlesztés alatt a dél-kaliforniai Inland Empire West terület piacán.

+         Brazíliában is jól halad a Goodman fejlesztésvezérelt stratégiájának megvalósítása, jelenleg 275 ezer négyzetméternyi területen folynak beruházások.

+         Az amerikai kontinensen zajló projektek együttesen immár a Csoport összes folyamatban lévő fejlesztésének 19 százalékát teszik ki.

 

A Csoportnak továbbra is jelentős előnye származik a nemzetközi működési platformból eredő diverzifikációból, hiszen a gazdasági ciklusok időbeli eltolódása miatt számos kedvező lehetőség nyílik előtte. Mindez megerősíti a Goodman, mint vezető ipariingatlan-fejlesztő csoport brandjét.

A Goodman elsősorban eszközei minőségére összpontosít, valamint az ügyfélkapcsolatok építésére, amely révén rálátást nyer partnerei működésére, így változatos és változó elvárásaiknak leginkább megfelelő megoldásokkal szolgálhat. E felfogás helyességét bizonyítja a félév során globális szinten bérbe adott 1,7 millió négyzetméternyi terület, valamint a 0,9 milliárd eurónyi előre lekötött tranzakció.

 

Greg Goodman, a Goodman Csoport vezérigazgatója elmondta: „A Goodman ügyfélközpontúsága és globális kapcsolatrendszere egyaránt jelentős, folyamatos lehetőségeket biztosít, kihasználva a Csoport szakértelmét és képességeit, hogy modern, magas minőségű ingatlanmegoldásokat kínáljon, amelyek lehetővé teszik ügyfeleink számára változó üzleti igényeik kielégítését, valamint a nagyobb működési hatékonyság elérését. Stabil, minőségi portfóliónk folyamatos teljesítménye mellett várhatóan ez lesz a Goodman fejlesztési tevékenységeinek egyik fő hajtóereje a 2015. üzleti év második felében."

 

A Goodman 40 százalékkal növelte portfólióját Közép- és Kelet-Európában

A Goodman Közép- és Kelet-Európában (KKE régió) mintegy 697 ezer négyzetméternyi kezelt ingatlannal zárta a 2015-ös pénzügyi év első felét, ami 40 százalékkal meghaladja az előző, 2014. június 30-án lezárt pénzügyi év eredményét. Lengyelországban zajlik a régióban folyamatban lévő, összesen 222 ezer négyzetméternyi raktárépítési projektek 95 százaléka. A JLL jelentése szerint a Goodman ennek köszönhetően az egyik legaktívabb logisztikaiingatlan-fejlesztő vállalat a lengyel piacon.

 

„A Goodman az elmúlt tizenkét hónapban jelentős piaci szereplővé nőtte ki magát Közép- és Kelet-Európában" – jelentette be Błażej Ciesielczak, a Goodman közép-kelet-európai regionális igazgatója. „A növekedés annak köszönhető, hogy jó hírnevet szereztünk a régió-szerte kiváló helyszíneken megvalósított, első osztályú logisztikai létesítményeinkkel. Ezt támasztja alá a sokszínű, számos iparágra és többféle vállalati méretre kiterjedő ügyfélportfóliónk is."

 

2014 decemberének végén Lengyelországban 471 ezer, Csehországban 47 ezer, Szlovákiában 78 ezer, Magyarországon pedig 102 ezer négyzetméternyi ingatlan tartozott a Goodman kezelésébe. A Csoport számos különböző ágazatban kezel logisztikai területeket, beleértve a külső logisztikai szolgáltatókat, könnyűipari gyártókat, e-kereskedelmi szereplőket, kiskereskedőket és autóipari cégeket, nagy nemzetközi cégeket valamint a regionális és helyi szereplőket is.

 

Erős spekulatív tevékenység a KKE régióban

A Goodman a 2015. üzleti év első felében mintegy 133 ezer négyzetméternyi raktárterületre kötött előbérleti szerződéseket Közép- és Kelet-Európában. Ennek legnagyobb részét a Goodman által Lengyelországban bérbe adott 113 ezer négyzetméter teszi ki. Ezen túlmenően a logisztikai szempontból kulcsfontosságú lokációkban megvalósítandó spekulatív beruházások is fontos részét képezik a Goodman stratégiájának közép- és kelet-európai megvalósításában.

 

Új szerződései értelmében a Goodman két új logisztikai központ megvalósításához is hozzálátott Lengyelországban, Wrocławban és Poznańban. A legutóbbi, a KMC Services logisztikai szolgáltatóval a Goodman Kraków Airport Logisztikai Központban (13 ezer négyzetméter), valamint egy FMCG forgalmazóval a gdanski Goodman Pomerániai Logisztikai Központban (24, 9 ezer négyzetméter) kötött bérleti szerződések számítanak az utóbbi évek legjelentősebb előbérleti megállapodásainak az érintett területeken: a Małopolska régióban és Pomerániában. Az előbérleti szerződések aláírását követően a Goodman megkezdte a fejlesztések kivitelezését (Wrocławban és Poznańban), illetve az aktuális projektek bővítésén dolgozik (Krakkó és Gdańsk). Jelenleg összesen mintegy 53 ezer négyzetméternyi új spekulatív fejlesztés van folyamatban, beleértve a Pozsonyhoz közeli Goodman Senec Logisztikai Központot is.

 

„A folyamatban lévő spekulatív fejlesztéseket tekintve a Goodman Lengyelország vezető vállalatai közé tartozik. Rugalmasan igazodva vevőink igényeihez, „built-to-suit" (azaz a leendő bérlők speciális igényeihez igazodó) raktári megoldásokat és azonnal költözhető, korszerű létesítményeket egyaránt kínálunk. Erős pénzügyi helyzetünk lehetővé teszi, hogy valamennyi kulcsfontosságú logisztikai helyszínen megvalósíthassuk ezeket a beruházásokat" – tette hozzá Błażej Ciesielczak.

 

Sikeres ingatlankezelés Közép- és Kelet-Európában

A Goodman 2014. július 1. és december 31. között mintegy 201 ezer négyzetméteren valósított meg fejlesztéseket Lengyelországban. Ebben az időszakban a kihasználtság szintje Csehországban és Magyarországon is 100 százalék volt. Az előbbi esetben ez az UTC vállalattal újonnan kötött, a Prága melletti Goodman Jažlovice Logisztikai Parkra szóló megállapodásnak köszönhető.

 

A legnagyobb befejezett fejlesztésnek az Amazon számára Wrocławban épített, 123 500 négyzetméteres elosztóközpont számít, amelyért a Goodman elnyerte az Eurobuild CEE magazin „Az év új raktárépülete" díját. A legnagyobb befejezett fejlesztések között szerepelt továbbá a lengyelországi Koninban tavaly megvalósított, közel 40 ezer négyzetméteres logisztikai központ, amelyet a market-Detal kiskereskedelmi cég számára alakítottak ki.

 

A Goodman 2015-ben tovább növeli a kezelésében lévő ingatlanállományt. Az első jelentős projektet, egy több mint 82 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai és irodaközpontot a Mousquetaires Group számára valósítják meg Poznańban. A tervek között szerepel továbbá az első, 16 ezer négyzetméteres raktár az új Poznań Airport Logisztikai Központban, valamint egy 33 400 négyzetméteres létesítmény Lublinban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük