Görögország éves exportja több mint 300.000.000 konzerv, amely a világpiac 55%-át jelenti. A zöldség-gyümölcs export, kiemelkedő minőségű termékeinek köszönhetően, a görög gazdaság egyik húzóágazata.

 

Görögország éves exportja több mint 300.000.000 konzerv, amely a világpiac 55%-át jelenti. A zöldség-gyümölcs export, kiemelkedő minőségű termékeinek köszönhetően, a görög gazdaság egyik húzóágazata.

 

Az egyedülálló termékek népszerűsítésére az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít, és Európa-szerte ösztönzi a görög specialitások promotálását. A Magyarországra szállító görög szövetkezetektől és termelőktől kizárólag a legjobb minőségű friss zöldség-gyümölcsök és citrusfélék kerülnek a piacra. Most egy rendhagyó rendezvényen ismertették meg a közönséggel a mediterrán ízvilág termékeit és a piacvezető görög őszibarack konzervet.

 

A kiváló minőségű görög zöldség-gyümölcs export, köztük a világszerte ismert konzervgyártás egyik legjelentősebb európai képviselője a Delkof Rt., amely a Görög Gyümölcskonzerv-gyártók hálózatát alkotja, és fő tevékenysége a lehető legjobb minőségű termékek begyűjtése és piaci promóciója. Az Economotechniki Tanácsadó társaság egy speciális 3 éves promóciós programot állított össze a Delkof Rt. számára, melynek célja a termékimázs erősítése a magyar piacon, valamint a görög őszibarack konzerv és az őszibarack konzerv fogyasztás előnyeinek megismertetése a magyar vásárlók minél szélesebb körével.

A hálózat munkáját az Európai Unió is támogatja, amelynek élelmiszerbiztonsági politikája az emberi egészség és a fogyasztói érdekek magas szintű védelmére összpontosít.

Az élelmiszerbiztonsági politika kiemelt figyelmet fordít az ismeretterjesztésre, hogy a fogyasztók jobban megismerjék, és kellőképpen értékeljék az Unióban gyártott termékeket, valamint a szigorú minőségi előírások előnyeit. A program további célja az európai termékekről való pozitív kép erősítése. Az edukációban természetesen Görögország nemzetközi piacon egyedülálló terméke, a görög őszibarack is szerepel.

 

A görög őszibarack ugyanis kiváló ízéről és egyedülálló aromájáról híres, amely megkülönbözteti a más országok által termelt baracktól. Görögország több mint 300.000.000 konzervet exportál évente, Új-Zélandtól és Ausztráliától át, egészen Peruig és Kanadáig,  lefedve a világpiac 55%-át.

Észak-Görögországban 14 gyár állít elő őszibarackkonzervet, és termékeik 98%-át exportra készítik. Több mint 20.000 farmer gondozza a barackokat és az ország őszibarackkonzervből származó éves bevétele több mint 300.000.000 euro.
Valamennyi gyár a legmodernebb technológiával dolgozik, különös figyelmet fordítva a higiéniai körülményre, és természetesen mindegyikük rendelkezik a BRC valamint az IFS tanúsítványok valamelyikével, sőt több termelőnek mindkettő a birtokában van.

Az uniós rendezvénysorozat részeként Magyarországon az Economotechniki Tanácsadó társaság szervezett rendhagyó termékbemutatót a Dionysos Étteremben többek között a népszerű görög gyümölcskonzervek hazai forgalmazójának, az Engelan Hellas Kft.-nek a közreműködésével.

 

A bemutatón az Economotechniki nevében Zoe Sfyrikla köszöntötte a megjelenteket, majd Apostolos Mihalopoulos Görögország Nagykövetségének Kereskedelmi Tanácsosa üdvözölte a görög gasztronómia jellegzetes ízeit bemutató és minőségi termékeit népszerűsítő kezdeményezést. Ezt követően Alessandro Stricca, a Görög-Magyar Kereskedelmi, Ipari és Turisztikai Kamara elnöke szólalt fel, majd Melina Grigoriadou, a Delkof Rt. és a Pavlides konzervgyár képviseletében osztott meg érdekes adatokat a termékről, valamint a piaci helyzetről a vendégekkel. A résztvevők az őszibarack gasztronómiai értékei mellett Dusa Fanny dietetikustól az őszibarack egészségmegőrző hatásait is megismerhették, a zamatos gyümölcs ugyanis antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően a napi étrend tökéletes kiegészítője. Az előadást követően Victor Faratzis, az Engelan Hellas Kft. ügyvezető igazgatója zárta az eseményt.

 

Az eseményen a résztvevők többek között megtudhatták, hogy az őszibarack jótékony hatásai pedig szezonon kívül is élvezhetők, köszönhetően a minőségi konzerv változatoknak, amelyek egész évben rendelkezésre állnak. Ha ugyanis egy friss gyümölcs vagy zöldség egészséges és tápláló, akkor ugyanaz érvényes annak konzervált változatára, mivel a hőkezelés-konzerválás csak kismértékű tápanyagveszteséggel jár, amely megfelel a főzéssel előidézett veszteségnek. A konzervált gyümölcsök és zöldségek előnyeihez hozzá kell még adni azt is, hogy azok konzerválásuk pillanatától kezdve két évig megőrzik tápanyagaikat.

A konzervált gyümölcsök valóban kitűnő ízét a termékbemutató vendégei is megtapasztalták a különleges menüsor révén. A Dionysos Étterem séfje az előételtől kezdve, a levesen és főételeken át a desszertig, minden egyes fogásba belecsempészte a görög konyha kedvelt gyümölcsét, az őszibarackot.

 

Befejezésül két nagyszerű barackos recept:

 

Joghurtos baracktorta

Piskóta

7 db tojás

14 dkg cukor

14 dkg liszt

3 dkg őszibarack

Tojásokat kettéválasztjuk, és cukorral habbá verjük őket. A barackot apróra vágjuk, lisztbe keverjük.  Összekeverjük a tojásokat a liszttel. Az így kapott masszát egy tortaformába öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, 30-35 perc alatt elkészül.

Krém

20 dkg joghurt

20 dkg őszibarack

10 dkg cukor

3 dkg vaníliás cukor

2 cl barackpálinka

20 dkg hideg pudingpor

80 dkg tejszínhab

3 dl tejszín

A barackot felkockázzuk.  A barackpálinkát, cukrot, vaníliáscukrot hozzáadjuk. A pudingport a joghurttal, a tejszínnel simára keverjük. Belekeverjük a barackos elegyet. Tejszínhabbal lazítjuk.(20dkg tejszínhab a díszítéshez)

A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, a krémet beletöltjük. 20dkg tejszínhabbal és barack szeletekkel díszítjük.

 

Afrodité saláta

1fej jégsaláta

1 doboz őszibarack

2 ek mustár

1 ek olívaolaj

3 ek akácméz

30 dkg Halloumi sajt

1 db gránát alma

0,5 dl víz

Mentalevél

A vízből, olívaolajból, mézből és a mustárból egy sűrű salátaöntetet készítünk. Ebbe az öntetbe belekeverjük a darabolt barackot és az apró levelekre tépkedett jégsalátát.

A Halloumi sajtot forró serpenyőben pirosra sütjük és melegen a salátára halmozzuk. Gránátalmával és mentalevéllel díszítjük.

 

Irány a konyha, érdemes elkészíteni. Jó étvágyat!

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük