A paprikával gazdagon és egyéni ízesítéssel (bors egyikben sincs!) mintegy 180-an készítik saját maguk Békéscsabán a Csabai kolbászt – ezért sokféle ez az finomság a közös jegyek ellenére. A népes kolbászkészítők között van maga a város alpolgármestere, Hanó Miklós is, aki kóstolót hozott igen ízletes kézműves kolbászából az 2013. október 1-i parlamenti sajtótájékoztatóra, ahol bemutatták Magyarország első kolbász-katalógusát.

A paprikával gazdagon és egyéni ízesítéssel (bors egyikben sincs!) mintegy 180-an készítik saját maguk Békéscsabán a Csabai kolbászt – ezért sokféle ez az finomság a közös jegyek ellenére. A népes kolbászkészítők között van maga a város alpolgármestere, Hanó Miklós is, aki kóstolót hozott igen ízletes kézműves kolbászából az 2013. október 1-i parlamenti sajtótájékoztatóra, ahol bemutatták Magyarország első kolbász-katalógusát.

Itt idézte Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békéscsaba polgármestere azt az 1934-eslevelet, melyben a tartósítószer nélkül, nagy gonddal, szívvel, lélekkel készített csabainak a márkázását kérték a készítők. A márkázás épp mostanában történt meg: a Hungarikum Bizottság szeptember végi ülésén. Sőt, a békéscsabaiak azt is tervezik, hogy a Csabai kolbászra a mindenkori polgármester aláírása is rákerül majd a jövőben, hogy ennek a máig élő hagyománynak a továbbfejlődéséhez és minőségének a biztosításához ezzel is hozzájáruljanak – ma ugyanis már sokan hamisítják ezt a magyaros ízvilágú ínyencséget. Persze segítik a helyi kistermelők piacra jutását és megerősödését e katalógus kiadásával, mely nyolcezer példánya 4,5 millió forintos ráfordítással látta meg a napvilágot. Ebben tizennégy jól és kevésbé ismert békéscsabai kolbászkészítőt ismerhetünk meg, akik már tudnak mennyiséget is előállítani a kiváló minőség mellett. Megismerhetjük belőle, mitől is különleges a Csabai kolbász, sőt  „kolbászenciklopédiára" is lelünk a kiadványban. Ennek a különlegessége még az, hogy a köszöntő a világhírű csabai modell, Mihalik Enikő tollából született, aki rajong a kolbászért. A kiadvánnyal a békéscsabai és gyulai szálláshelyeken, Budapesten s a Csabai Kolbászfesztiválon találkozunk majd.

A sajtótájékoztatón  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta a Csabai  egyedülálló ízvilágát, az alkotókészség fontosságát. A Csabai így nemcsak öregbíti hírnevét, hanem sokkal több egyszerű kolbásznál: kultúrát, művelődéskört és világfelfogást is jelent

 

Bodrog Beáta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük