2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A gyártók csökkentsék a tonerkazettákból származó hulladékot Európában

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98227"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_38.png" border="0" width="220" height="149" /></a></span>A Lexmark 2016. január 19-én felhívást intézett az európai tonerkazetta-ágazat szereplőihez, amelyben egy sor intézkedést sürgetett a hulladék csökkentése, illetve az újrafelhasználás és újrahasznosítás érdekében. Ezek az intézkedések az Európai Unió által nemrégiben elfogadott körkörös gazdasági csomagot támogatják; a csomag egy cselekvési terv, amelynek intézkedései a körkörös gazdaságra történő átállást hivatottak ösztönözni Európában.</p> <p> 

A Lexmark 2016. január 19-én felhívást intézett az európai tonerkazetta-ágazat szereplőihez, amelyben egy sor intézkedést sürgetett a hulladék csökkentése, illetve az újrafelhasználás és újrahasznosítás érdekében. Ezek az intézkedések az Európai Unió által nemrégiben elfogadott körkörös gazdasági csomagot támogatják; a csomag egy cselekvési terv, amelynek intézkedései a körkörös gazdaságra történő átállást hivatottak ösztönözni Európában.

 

A Lexmark 2016. január 19-én felhívást intézett az európai tonerkazetta-ágazat szereplőihez, amelyben egy sor intézkedést sürgetett a hulladék csökkentése, illetve az újrafelhasználás és újrahasznosítás érdekében. Ezek az intézkedések az Európai Unió által nemrégiben elfogadott körkörös gazdasági csomagot támogatják; a csomag egy cselekvési terv, amelynek intézkedései a körkörös gazdaságra történő átállást hivatottak ösztönözni Európában.

 

A Lexmark becslései szerint évente mintegy 30-50.000 tonnányi nyomtatókazetta kerül a hulladéklerakókba, ami annak köszönhető, hogy az ágazat igen kis arányban gyűjti be azokat ügyfeleitől.

 

A Lexmark jelentős eredményeket ért el a hulladék csökkentésében, és egy úttörő kezdeményezés, a Lexmark Tonerkazettagyűjtő Program (Lexmark Cartridge Collection Programme – LCCP), valamint a Lexmark Céges Tonerkazetták Program (Lexmark Corporate Cartridges) bevezetése révén ösztönzi kazettáinak újrafelhasználását és újrahasznosítását. Ez utóbbiak a vállalat legfenntarthatóbb tonercsaládját képviselik, és akár 90%-ban újra felhasznált alkatrészeket tartalmaznak.

 

A Lexmark az Ellen MacArthur Alapítvány „Körkörös gazdaság 100" programjának is tagja. A globális platform 100 piacvezető vállalatot tömörít a körkörös gazdasági modellt célzó átmenet kérdéseinek megvitatásához. A Lexmark tagsága elismerést jelent a cég újratermelő gazdaság iránt mutatott folyamatos elkötelezettsége mellett.

 

Beadványában, amelyet az Európai Bizottság körkörös gazdaságról szóló előkészítő konzultációjához intézett, a Lexmark a kérdés kezeléséhez törvényi és szabályozói változásokat sürgetett.              E változások összhangban állnak a Bizottságnak a fenntartható gazdasági növekedés elősegítésére és új munkahelyek létrehozásra irányuló céljaival.

 

A beadvány szerint az intézkedésekre nemcsak a nyomtatókazetták európai begyűjtésének, újrafelhasználásának és újrahasznosításának ösztönzése miatt van szükség, hanem azért is, hogy a jó környezetvédelmi gyakorlatokat alkalmazó cégek számára lehetővé tegyék a tisztességes feltételekkel folytatott versenyt az ilyen gyakorlatokat mellőző cégekkel szemben.

 

 • A Lexmark azt szeretné, ha az EU megkövetelné a következőket:
  • Valamennyi gyártó biztosítson ingyenes lehetőséget az európai piacon megjelenő kazettáinak begyűjtéséhez.
  • 2020-ig minden Európában értékesített tonerkazetta 50%-ban újragyártott alkatrészeket tartalmazzon, illetve újrahasznosítható legyen.
  • Kötelező környezetvédelmi feltételek bevezetése a közbeszerzési követelményekben a nyomtatókazettákra vonatkozóan.
  • A termékek újragyártásának és újrahasznosításának elősegítése felhasználói címkézéssel, amelynek célja a minőségi működési teljesítmény garantálása.
  • Biztosítanak a gyártók számára ösztönzőket termékeik begyűjtéséhez és újrafelhasználásához, és nyilvánítsák illegálisnak a nyomtatókazetták energiahasznosítás nélküli elszállítását a hulladéklerakóba vagy az égetőbe.

 

 

A Lexmark további, az anyagok újrafelhasználását ösztönző intézkedéseket is javasolt, miután a vállalat már tapasztalatot szerzett saját ingyenes és praktikus kazettagyűjtő szolgáltatásával (Lexmark Cartridge Collection Program) a körkörösségre átállás terén:

o       Az LCCP begyűjtési aránya 35%, vagyis az ágazati átlag csaknem kétszerese; ráadásul a Lexmarkhoz visszajutatott kazetták egyike sem kerül szemétlerakóba vagy égetőbe.

o       Egy használt Lexmark tonerkazetta újrahasznosítása annak teljes szénlábnyomát több mint 50%-kal csökkenti.

o       A Lexmark „Céges Kazettái" (Corporate Cartridge) akár 90%-ban is tartalmazhatnak újrafelhasznált alkatrészeket, és az összes Lexmark kazetta 92%-a tartalmaz korábbi értékesítést követően újrahasznosított anyagokat.

o      Az újragyártás a Lexmark tevékenységének alapvető része. A Lexmark célja az, hogy 2018-ig a visszajuttatott kazetták súlyban mért 50%-át újra felhasználja – a ma már így is ágazatelsőnek számító 34%-hoz képest (Lexmark Életciklus-felmérés).*

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.