A gyermekjogok és a korai fejlődés támogatását tűzte ki célul az a két új globális partnerségi megállapodás, melyek a LEGO Csoport, a LEGO Alapítvány, valamint a UNICEF között jöttek létre múlt héten New Yorkban.

A gyermekjogok és a korai fejlődés támogatását tűzte ki célul az a két új globális partnerségi megállapodás, melyek a LEGO Csoport, a LEGO Alapítvány, valamint a UNICEF között jöttek létre múlt héten New Yorkban.

Az első megállapodás értelmében a LEGO Csoport és a UNICEF ígéretet tett arra, hogy együttes erővel népszerűsítik a „Gyermekjogi és Üzleti Alapelvek" elnevezésű, 10 pontot tartalmazó kiáltványt, ami olyan intézkedéseket sorol fel, amelyeket a vállalatok, cégek foganatosíthatnak a gyermekjogok tiszteletben tartása és erősítése érdekében. A hároméves partneri megállapodás értelmében a LEGO Csoport kötelezettséget vállal arra, hogy saját üzleti működésében, vállalatirányítása során kiemelten kezeli a gyermekvédelem ügyét és megosztja jó gyakorlatát az üzleti világ többi szereplőjével.

„A gyermekek a legfontosabbak számunkra. A minőségi, kreatív, a gyermekeket fejlesztő termékek előállítása, valamint a gyermekek szempontjából felelős üzletvitel mindig is legfőbb értékeinknek számítottak." – nyilatkozta Jørgen Vig Knudstorp, a LEGO Csoport elnök-vezérigazgatója. „Büszkén jelenthetem be, hogy üzletágunkban a LEGO Csoport az első vállalat, amelyik globális partnerséget kötött az UNICEF-fel. Ez a hivatalos állásfoglalásunk amellett, hogy támogatjuk a Gyermekjogi és Üzleti Alapelvek tíz pontját. Az UNICEF kulcsfontosságú partner gyermekjogi erőfeszítéseink terén, és óriási örömmel nézünk e nagynevű szervezettel való együttműködésünk elébe."

A LEGO Csoport, a LEGO Alapítvány és a UNICEF hiszi és vallja, hogy a játék alapvető fontosságú  a gyermekek számára, ahhoz, hogy elsajátítsák a megfelelő fizikai, kognitív, kreatív, szociális és érzelmi ismereteket, amelyek az élethosszig tartó tanuláshoz és fejlődéshez szükségesek számukra. Sok gyermeknek nincs lehetősége játszani. Egy nemrégiben készült UNICEF felmérés szerint a kis- és közepes bevételű országokban az öt éven aluliak közel egyharmadának nincs megfelelő lehetősége a tanulásra, korlátozottan férnek csak hozzá bármilyen játéklehetőséghez, illetve szüleik a felmérést megelőző három napban nem játszottak velük.

„A gyermekeknek nem csak joga van a játékhoz, hanem szükségük is van rá. A játék segíti őket az életüket megalapozó, megfelelő tanulásban és fejlődésben, szó szerint formálja az elméjüket." – mondta el Anthony Lake, a UNICEF ügyvezető igazgatója. „Az UNICEF rendkívül boldog, hogy a LEGO Csoporttal és a LEGO Alapítvánnyal együttműködve egyre több gyermek számára biztosíthatja a játék lehetőségét, és sarkallhat egyre több céget arra, hogy álljanak ki a gyermekjogok mellett. Ahogy a LEGO kockák épülnek egymásra, úgy épül jobb jövő gyermekeink számára minden, ehhez hasonló partnerség útján."

A LEGO Alapítvány és a UNICEF második együttműködése a játékon keresztül való korai tanulást, fejlődést segíti majd világszerte. A partnerség keretében egy globális vizsgálat is kezdetét veszi majd, amely felméri a korai fejlesztésre kiható irányelveket, továbbá felhívja a döntéshozók figyelmét a korai játék és fejlődés rendkívül fontos kapcsolatára. A LEGO Alapítvány elkötelezte magát a 3,5 éven keresztül tartó, 8,2 millió dollár értékű partnerség mellett.

Ezen kívül szerepel a tervekben egy együttműködés Dél-Afrika kormányával, amelynek lényege a gyermekekkel kapcsolatos szakpolitika és programok megváltoztatása. A LEGO Alapítvánnyal való együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy 4,5 millió, 9 éven aluli gyerek kapjon támogatást az őket körbevevő felnőttektől (szüleiktől, gondviselőiktől, tanáraiktól), akik a program keretében képzést kapnak. Az oktatás alatt megismerik az alapvető eszközöket, amelyekkel játék közben fejleszteni és tanítani tudják a kicsiket.

„Ez az együttműködés fontos lépés azon célunk elérése felé, hogy olyan jövőt teremtsünk, ahol a gyerekek játék közben tanulnak, ezáltal fejlődik kreativitásuk és állandó igényük lesz majd az életen át tartó ismeretszerzéshez. Izgatottan vágunk bele a UNICEF-fel közös programba, mely során rávilágíthatunk a kisgyermekkori fejlődés fontosságára." – fejtette ki Hanne Rasmussen, a LEGO Alapítvány vezérigazgatója. „A UNICEF különleges helyzetben van, hiszen kormányzatokkal együttműködve dolgozhat azon, hogy a legkisebbek számára elérhetőek legyenek a megfelelő források és az a figyelem, ami az életük megfelelő elindításához szükséges. Mind tudjuk, hogy a gyermekek első évei meghatározóak, és ha kellő energiát és figyelmet fordítunk a fejlődésükre, abból rengeteget fognak profitálni egész életükben, szűkebb közösségi és társadalmi szinten is."

A most megkötött partneri megállapodások hangot adnak a három szerződő szervezet azon a meggyőződésének, hogy az üzleti világ felelős a gyermekek jólétének, jogainak tiszteletben tartásáért és támogatásáért.

A partnerség legfontosabb pontjai
A három éves együttműködés a LEGO Csoport és a UNICEF között azért jött létre, hogy közösen támogassák a gyermekek jogait, illetve az üzleti elveket.

  • Fel kell építeni és tudatosítani kell a vállalatokban, hogyan járjanak el felelősségteljesen a gyermekekkel kapcsolatban. 
  • Támogassák a 10 alapelv érvényesülését, és ahol szükséges, alkalmazzák az új gyakorlatokat vagy erősítsék a már meglévőeket. Ezzel a LEGO Csoport példamutatóvá válhat más vállalkozások számára, sőt inspirálhatja őket. 
  • Növelni kell a gyermekekkel kapcsolatos elszámoltathatóság szintjét. Például: A LEGO Csoport vállalatirányítása során kiemelten kezeli a gyermekvédelem ügyét.

A 3,5 éves, 8,2 millió dolláros együttműködés a játékokon keresztüli tanulást támogatja világszerte a gyermekek körében a következőkkel:

  • Egy globális vizsgálat kezdeményezése, amely a korai gyermekkorban történő fejlesztésre vonatkozó jelenlegi irányelveket tanulmányozza, továbbá segíti annak megértését, hogy a gyermekek fejlődése szempontjából a kiskori játék és tanulás, fejlődés kapcsolata alapvető fontossággal bír.
  • A korai tanulás és játék közötti kapcsolat megerősítése már futó UNICEF-es programokban, trénerek és nevelők között, illetve egy, a fejlődést mérő rendszer kidolgozása.
  • Együttműködés Dél-Afrika kormányával a gyermekekkel kapcsolatos irányelvek kialakítása terén, annak érdekében, hogy a játék ezeknek integráns részét képezze. ECD (Early Childhood Development, a gyermekek korai fejlesztése) tantervek és programok az ECD szakemberek oktatásában.


A gyermekek jogai és az üzleti elvek
„A Gyermekjogi és Üzleti Alapelvek", amelyeket az ENSZ Globális Szerződése, az UNICEF és a Save the Children jogvédő szervezet vezetett be 2012-ben, megállapítja azokat a sztenderdeket, amelyekhez egy vállalatnak tartania kell magát, a gyermekek jogainak tiszteletben tartása és támogatása érdekében.

 

 http://childrenandbusiness.org

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük