2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A hab tudománya

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42743"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ODPreis14_181109_print_1772H_1772W.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>A Henkel első alkalommal írta ki kutatói díját, a mosó- és háztartási tisztítószerek terén nyújtott kimagasló tudományos munkák elismerésére. A 3 000 eurós pénzjutalommal járó díjat Dr. Enda Carey ír szakember nyerte el, a habok fizikai-kémiai tulajdonságait vizsgáló, kiemelkedő doktori értekezéséért.</p><p>

 odpreis14 181109 print 1772h 1772w.thumbnail

A Henkel első alkalommal írta ki kutatói díját, a mosó- és háztartási tisztítószerek terén nyújtott kimagasló tudományos munkák elismerésére. A 3 000 eurós pénzjutalommal járó díjat Dr. Enda Carey ír szakember nyerte el, a habok fizikai-kémiai tulajdonságait vizsgáló, kiemelkedő doktori értekezéséért.

 odpreis14 181109 print 1772h 1772w.thumbnail

A Henkel első alkalommal írta ki kutatói díját, a mosó- és háztartási tisztítószerek terén nyújtott kimagasló tudományos munkák elismerésére. A 3 000 eurós pénzjutalommal járó díjat Dr. Enda Carey ír szakember nyerte el, a habok fizikai-kémiai tulajdonságait vizsgáló, kiemelkedő doktori értekezéséért.

A Henkel, tudományos irányultságú vállalatként, az elsőként létrehozta a mosó- és háztartási tisztítószerek kutatását elismerő díját, a fiatal kutatók támogatására. A vállalat ezzel a díjjal szeretne minél több szakembert bevonni a mosó- és háztartási tisztítószerek hatásaival tudományos alapon foglalkozó projektjeibe.

A díj első kitüntetettje egy ír szakember, Dr. Edna Carey, a habok fizikai-kémiai tulajdonságait vizsgáló doktori értekezésével. Dr. Carey 2010 elején szerzett doktori fokozatot a Dublini Egyetemen, ahol témavezetője Prof. Dr. Cosima Stubenrauch volt. A kutató, doktori értekezésében azt vizsgálta, hogy a felületaktív anyagok bizonyos kombinációja miként hat a habképződésre, és a képződött hab milyen tulajdonságokat mutat.

A felületaktív anyagok a mosó- és háztartási tisztítószerek aktív összetevői, amelyek vízzel érintkezve habot képeznek. A hab tulajdonságai nagymértékben eltérőek lehetnek, és ugyanez, érvényes a mosó- és háztartási tisztítószerekre is, amelyek mindegyikének az adott használatra megfelelő (néha egymástól nagyon eltérő tulajdonságú) habot kell képeznie. Kímélő mosásnál például, nagy szerepe van a habnak, hogy az érzékeny ruhákat védje a mechanikai igénybevételtől a mosógépben.

A habok fontos kutatási területet jelentenek számunkra, mivel a fogyasztóink a habot a hatékonyság jelének tekintik. A megfelelő tisztítási teljesítmény eléréséhez azonban, megfelelő habarányról és összetételről kell gondoskodnunk. Dr. Carey eredményei, ezen a szakterületen, fontos részletekkel bővítik tudástárunkat – tette hozzá elismerően Dr. Arndt Scheidgen, a Henkel mosó- és háztartási tisztítószer üzletág kutatás- és fejlesztés vezetője, amikor a díjazott dublini kutató munkájáról beszélt.

A díjátadási ceremóniát követően, Carey-nek lehetősége nyílt arra, hogy a Henkel mosó- és háztartási tisztítószer üzletágának technológiai tanácsadó bizottsága előtt bemutassa értekezésének eredményeit. A bizottság tagjai, a Henkel kiemelt kutatás-fejlesztési tudományterületeit képviselő nemzetközi tudósok voltak, akik a vállalatot többek között az új trendek leírásában és értékelésében támogatják.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.