http://www.habitat.hu/http://www.habitat.hu/ A

 Habitat for Humanity a földrengés óta eltelt egy év alatt csaknem 24 ezer család – azaz közel 119 ezer ember – lakhatási gondjain segített újjáépítési programjával.

http://www.habitat.hu/http://www.habitat.hu/ A

 Habitat for Humanity a földrengés óta eltelt egy év alatt csaknem 24 ezer család – azaz közel 119 ezer ember – lakhatási gondjain segített újjáépítési programjával.

A szervezet január végéig átadja a háromezredik továbbfejleszthető átmeneti hajlékot. A Habitat célkitűzése, hogy 5 év alatt 50 ezer családnak tudjon segíteni Haitin.

 

    A Habitat azt a stratégiát követi, hogy a földrengés miatt hajléktalanná vált családok előtt minél előbb megnyissa a hosszútávra megoldást jelentő otthonhoz jutás lehetőségét, melyet azonban gyorsan felépíthető és továbbfejleszthető házakkal oldanak meg. Az elmúlt évben több mint 1000 átmeneti, és 2000 továbbfejleszthető házat építettek Haitin.

Az átmenti otthonokat úgy alakították ki, hogy könnyen áthelyezhetőek legyenek, míg a továbbfejleszthető hajlékokból egy kis átalakítással végleges otthonok hozhatók létre. Szervezetük több mint 21 ezer szerszámcsomagot is kiosztott, és több mint 2000 esetben nyújtottak kárfelmérési, felújítási tanácsadást.

 A földrengés egy évvel ezelőtt 105 ezer házat pusztított el és 85 ezret rongált meg Haitin. A több mint 2 millió túlélő közül 1,3 millióan még mindig táborokban élnek. A földrengés óta Haitit a Tomas hurrikán és egy kolerajárvány is sújtották, valamint a választások után zavargások törtek ki. A tulajdonviszonyok tisztázatlansága miatt nagyon nehéz olyan telkekhez jutni, amelyeken végleges otthonok épülhetnek.

A Habitat ezért a nemzetközi közösség és más civil szervezetek segítségével olyan törvények és eljárások kidolgozásán dolgozik, amelyek lehetővé teszik a földvásárlást.

A Habitat a kolerajárvány elleni küzdelemből is kivette a részét. Több mint 200 árnyékszéket építettek és 750 háztartást láttak el higiéniás készlettel, valamint a higiéniás képzéseket tartottak a halálos járvány megfékezése érdekében.  

Az országban 5 Habitat Központ működik, amelyek a helyi közösségeket segítik az újjáépítésben. Eddig több mint 500 embert képeztek ki a földrengés biztos építési technikákból, illetve több mint 200 helybelit alkalmaznak a Habitat Központokban, hogy a Habitat építési tevékenységében segédkezzenek.

"Haitin 60 százalékos a munkanélküliség, ezért az emberek piacképes tudáshoz juttatása, és munkalehetőség biztosítása az újjáépítés nélkülözhetetlen része. Ahogy azt az ázsiai cunami és az Egyesült Államokban a Mexikói-öböl partvidékét sújtó hurrikánok utáni munkák tapasztalataiból is megtanultuk, a hosszútávra megoldást jelentő otthon hoz fordulatot, és vezethet a családok tartós felépüléshez." – mondta Jonathan Reckford, a Habitat for Humanity International igazgatója.  

A Habitat Magyarországon 1996 óta működik. Eddig 10 településen összesen 850 család gondjain enyhített új építéssel, felújítással, pénzügyi képzéssel és műszaki tanácsadással.  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük