Az egykori debreceni borkultúra hagyományainak feltámasztása újabb állomásához érkezett: megjelent a Debreceni Borozó első, őszi száma – jelentette be Kovács Pál, a kiadó Debreceni Borbarátok Társaságának elnöke hétfőn sajtótájékoztatón.

Az egykori debreceni borkultúra hagyományainak feltámasztása újabb állomásához érkezett: megjelent a Debreceni Borozó első, őszi száma – jelentette be Kovács Pál, a kiadó Debreceni Borbarátok Társaságának elnöke hétfőn sajtótájékoztatón.

    A helyi borbarátok szeretnék visszaállítani a bor becsületét a térségben, amely egykoron a város két borvidékének, az alföldi és az érmelléki területnek köszönhetően messze földön híres volt.
    A "főborbarát" nem mulasztotta el megjegyezni, hogy annak idején, a nagy filoxéravész idején két borvidék tudta csak kivédeni a veszedelmet és fenntartani a magyar borászat folytonosságát: az Alföld és az Érmellék.
    Elismerte ugyanakkor, hogy ma már Debrecent nem jegyzik a borászati térképen, bár a város zártkertjeiben ma is folyik szőlőtermelés, s minden évben meghirdetik a borok versenyét is, amelyre olykor százat meghaladó versenymintát adnak be.
    Kovács Pál szerint a debreceni borkultúra több mint száz évig tartó Csipkerózsika-álma után fellendülőben van: egyre gyakoribbak a városban a színvonalas borvacsorák és borkóstolók, egyre több minőségi borokat forgalmazó üzlet nyílik, a Debreceni Egyetemen pedig krediteket lehet szerezni a borismeretekkel.
    Újabb állomás a "helyi borúton" a Debreceni Borozó című minden évszakban megjelenő kiadvány, amely a Mátrai, az Egri, a Bükk-aljai, a Tokaji és az Érmelléki Borvidékek borászainak, gasztronómiai szereplőinek és szállodáinak biztosít bemutatkozási lehetőséget.
    A borbírálatot is közlő, színvonalas színes újságot a Debreceni Borbarátok Társasága, a Borbatár adja ki 15 ezer példányban. Nevük rövidítése azt a szállítóeszközt idézi, amellyel annak idején Tokaj-hegyaljáról szállították a bort Lengyelországba – magyarázta Kovács Pál, a Borbatár elnöke.
    A Debreceni Borozó egyébként kisöccse a már évek óta megjelenő Pécsi Borozónak, és hamarosan megjelenik a Soproni Borozó is – hangzott el a debreceni sajtótájékoztatón, ahol Kaló Imre szomolyai borait kóstolhatták meg a résztvevők az idén a Borászok Borászává választott termelő szakavatott ismertetőjével kísérve.

btár \ bsa

MTI 2011. szeptember 12., hétfő 18:29

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük