Kovács Valéria üvegfestőművész kiállításának megnyitójával és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjével hétfőn este elkezdődött a VII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál október végéig tartó programja az Új Zsinagógában.

Kovács Valéria üvegfestőművész kiállításának megnyitójával és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjével hétfőn este elkezdődött a VII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál október végéig tartó programja az Új Zsinagógában.

    Az immár hetedik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a nagyközönségnek a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét – mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a megnyitón.
    A következő másfél hónapban hangversenyek, kiállítások, könyvbemutató és izraeli vacsoraest várja a érdeklődőket. A zsinagógában koncertezik csütörtökön Csanádi László orgonaművész, a következő héten pedig klezmer, zsidó és cigány dallamokkal lép színpadra Klein Judit énekművész és a Judrom Együttes. A mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú épületben rendezik a Debreceni Szimfonikus Zenekar és a Ghymes együttes közös koncertjét szeptember végén, s itt hallható majd a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar szimfonikus zenekara és a Vox Universitas Szegediensis Női Kar is október 5-én.
    A fesztivál vendége lesz október 11-én Pitti Katalin, akit Teleki Miklós orgonaművész kísér, és Szegeden koncertezik az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Goldmark Kórusa is, őket a hitközség dísztermében hallhatja a közönség a fesztivál zárásaként. Ugyanitt találkozhatnak az olvasók egy irodalmi délutánon Benedek István Gábor íróval is.
    A zsinagóga előcsarnokában Kovács Valéria tárlatát október 5-től Halasi Csipkemúzeum kiállítása követi.
    A fesztiválhoz kapcsolódóan a Tisza-parti város ad otthont a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetsége közgyűlésének, és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem egy, a zsidóság hagyományait bemutató szabadegyetemet is rendez, melyen előadást tart Schőner Alfréd rektor, illetve Markovics Zsolt főrabbi.
    A fesztivál hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, melyen jellegzetes zsidó ételeket kóstolhatnak az egybegyűltek, akik szórakoztatásáról az Akropolisz Táncszínház, a Budapest Klezmer Band, Juhász Máté zongorista, Molnár Orsolya énekművész és Hajnal István kongás gondoskodik majd.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely 

bkzg \ ifgg

MTI 2011. szeptember 12., hétfő 19:55

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük