2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A harmadik negyedévben lassult a fogyasztói költések növekedése az EU-ban

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56258"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/v_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="54" /></a></span>A Visa Europe EU Fogyasztói Költések Barométere szerint az Európai Unió országaiban a fogyasztói költések átlagosan 0,5%-kal nőttek 2011 harmadik negyedévében az előző év ugyanezen időszakához képest.

v 1.thumbnailA Visa Europe EU Fogyasztói Költések Barométere szerint az Európai Unió országaiban a fogyasztói költések átlagosan 0,5%-kal nőttek 2011 harmadik negyedévében az előző év ugyanezen időszakához képest.

v 1.thumbnailA Visa Europe EU Fogyasztói Költések Barométere szerint az Európai Unió országaiban a fogyasztói költések átlagosan 0,5%-kal nőttek 2011 harmadik negyedévében az előző év ugyanezen időszakához képest.

 2011 harmadik negyedévében a fogyasztói költések növekedési üteme az előző év azonos időszakához képest 0,5%-ra lassult a második negyedévben tapasztalt erőteljesebb (2,1%-os) növekedést követően.  A növekedés üteme 2010 negyedik negyedéve óta az idei év harmadik negyedévében volt a leglassúbb. 

Annak ellenére, hogy az Európai Unió egészét tekintve a fogyasztói költések nyolc egymást követő negyedévben folyamatosan emelkedtek, az EU 27 tagállama közül 21 a költések visszaesését regisztrálta a második negyedévben elért eredményeihez képest.  Az EU három legnagyobb gazdasága – Franciaország (-0,5%), Németország (+0,9%) és az Egyesült Királyság (+1,0%) – mind relatív visszaesést szenvedett el a költések terén a második negyedévhez viszonyítva, szemben több közép-kelet-európai országgal, ahol folytatódott az erőteljes növekedés.

Csehország és Szlovákia egyaránt 5,6%-os növekedést jegyzett. A spanyol fogyasztói kiadások meglepő mértékben, 2,5%-kal nőttek az előző év ugyanezen időszakához képest, míg Olaszországban csekély mértékű csökkenés (-1,0%) volt tapasztalható.

A Visa Europe EU Fogyasztói Költések Barométere nem kilátásokon vagy előrejelzéseken, hanem aktuális költési adatokon alapul, melyeket a Visa kártyák számának változásával, a fogyasztói fizetési preferenciák alakulásával és az infláció mértékével korrigálnak. A Barométer egy megbízható gazdasági mutató, mely a lehető legprecízebb és legátfogóbb áttekintést nyújtja az Európai Unió fogyasztói költéseinek alakulásáról. Az egyes szektorokban várható kilátásokra vagy előrejelzésekre épülő mutatószámokkal vagy felmérésekkel ellentétben a Barométer pontos képet ad az EU valós fogyasztói költéseiről, melyek mindinkább a kártyás fizetés irányába tolódnak el. Ezt a tényt kitűnően jelzi, hogy ma már minden nyolc euróból egy eurót Visa kártyán költenek el Európában.

Philip Symes, a Visa Europe gazdasági igazgatója a következőket mondta: „Az Európai Unió egészét tekintve a fogyasztói költések az európai piacokon tapasztalható nyugtalanság ellenére is viszonylag kedvezően alakultak. Bár a növekedés üteme a 2011-es évben a mostani (harmadik) negyedévben volt a legalacsonyabb, a fogyasztói költések már a nyolcadik negyedéve folyamatosan emelkednek."

 

Minden Európában elköltött 8 euróból 1 eurót Visa kártyán költünk el – aminek több mint 70 százalékát betéti kártyán. A Barométer egyedülállóan átfogó és aktuális képet ad a fogyasztói költésekről az Európai Unió országaiban.

 

A Visa Europe EU Fogyasztói Költések Barométere kiterjed a Visa minden kártyatípusával – a betéti, hitel és prepaid – bonyolított költésekre. A Markit továbbfejlesztette a Barométert egy olyan modellel, amely a Visa tranzakciók nyers adatait egy sor faktorhoz rendeli.

 

Először, az adatokat csökkentik a Visa kártyák számának változásával, amelyek a Visa üzleti terjeszkedésének tudható be. Másodsorban korrigálják a fogyasztók kártyahasználati preferenciáinak köszönhető eltéréseket. A módszer alapját a Visa kártyával történő pénzfelvételek és az eladáshelyi (POS) tranzakciók trendjének értékelése adja. Végül, ami az inflációt illeti, az adatokat csökkentik a fogyasztói árindexek változásaival, hogy olyan mutatót kapjanak, amely jelzi a háztartási kiadások valós változásait.

 

A Visa adatbázisa a kiskereskedelmen túl sokkal szélesebben körben fed le különböző ágazatokat, mivel a kártyákat egyre többen használják közüzemi számlák vagy adók fizetéséhez is.

A Visa Europe Fogyasztói Költések Barométer teljes szövegét, megtalálja az alábbi linken:

http://www.visaeurope.com/en/newsroom/all_reports/latest.aspx

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.