2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Érdemes cafeteriában gondolkodniuk a munkáltatóknak

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56260"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_309.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Megnövekedett teher mellett, de - a végleges a jövő évi szabályokat alapul véve - továbbra is őrzik költségelőnyüket a béren kívüli cafeteria rendszerben adható juttatások. A munkáltatók a meghatározott elemekre a maximált összeghatárig 31 százalékos adóteher mellett biztosíthatnak forrásokat munkavállalóik számára - összegzi az RSM DTM szakértője.</p> <p> 

Megnövekedett teher mellett, de – a végleges a jövő évi szabályokat alapul véve – továbbra is őrzik költségelőnyüket a béren kívüli cafeteria rendszerben adható juttatások. A munkáltatók a meghatározott elemekre a maximált összeghatárig 31 százalékos adóteher mellett biztosíthatnak forrásokat munkavállalóik számára – összegzi az RSM DTM szakértője.

 

Megnövekedett teher mellett, de – a végleges a jövő évi szabályokat alapul véve – továbbra is őrzik költségelőnyüket a béren kívüli cafeteria rendszerben adható juttatások. A munkáltatók a meghatározott elemekre a maximált összeghatárig 31 százalékos adóteher mellett biztosíthatnak forrásokat munkavállalóik számára – összegzi az RSM DTM szakértője.

 

A 2012-es cafeteria szabályozásban bekövetkezett változások egyik fő eleme, hogy a jövő évtől már 10 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a juttatás adóalapként meghatározott összege után, a szuperbruttó (a jövedelem 1,19-szerese) után fizetendő 16 százalékos személyi jövedelemadón felül. Ezzel az adóteher összességében 30,94 százalékra nő, az összesen legfeljebb évi ötszázezer forintos határig. Az ezen felüli értékű, vagy a cafeteria körbe nem tartozó meghatározott elemek esetén a 16 százalékos személyi jövedelemadón felül még 27 százalékos ekhot kell megfizetniük a foglalkoztatóknak, így a kifizetésekre 51 százalékos költségteher rakódik. Az egyik körbe sem tartozó kifizetések pedig 96, vagy 110 százalékos további költséggel járhatnak. „Egyes változások, például a SZÉP kártya felhasználhatóságának kibővítése, csökkentik a munkáltatói adminisztrációs és járulékos költségterheket, miközben a költségvetési szempontokat is figyelembe veszik. Ugyanakkor a későbbi jogalkotás során a juttatásokon keresztül elérhető másodlagos hatásokat is figyelembe kellene venni, pl. egyes munkaintenzív ágazatok, az egészségmegőrzés támogatását, vagy a nyugdíj-előtakarékosság egyértelműbb preferálását"emeli ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere.

 

Cafeteria elemek – átalakuló étkeztetési rendszer

 

Az ötszázezer forintos értékhatárra rúgó cafeteria körbe tartozik továbbra is a munkahelyi étkeztetés, Erzsébet utalvány, a munkáltató tulajdonában lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás a minimálbér erejéig, a helyi utazásra jogosító bérlet, az iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékáig. Ide sorolandó még az önkéntes kölcsönös pénztárakba befizetett munkáltatói hozzájárulás, nyugdíjpénztárnál a minimálbér 50 százaléka, egészségpénztárnál a minimálbér 30 százaléka, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménynél a minimálbér 50 százaléka erejéig, valamint az iskolarendszerű képzés költségéhez való munkáltatói hozzájárulás.

 

A cafeteriához kapcsolódó Széchenyi Pihenő Kártyán keresztül háromféle juttatás nyújtható; szálláshely-szolgáltatás (maximum 225 ezer forint), vendéglátóhelyi étkezés (maximum 150 ezer forint) és szabadidős, rekreációs szolgáltatás (maximum 75 ezer forint). A cafeteria keretein belül összességében – a munkahelyi étkeztetés biztosítása esetén – havi harmincezer forint fordítható étkezésre. 2012-től megszűnik ugyanakkor az internet szolgáltatás támogatása.

 

Kedvezményesen adható meghatározott juttatások

 

E juttatások értékének 1,19-szerese után a kifizetőt 51 százalékos pluszköltség terheli. Ilyen juttatásnak minősül 2012-től a több munkavállalónak azonos feltételekkel ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, a reprezentáció és az üzleti ajándék. Az adómentesnek nem tekinthető, üzletpolitikai (reklám) célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá.

 

Az adóévben nyújtott béren kívüli juttatások együttes értékének az évi 500 ezer forintot (illetve annak a jogviszonyban töltött napokkal arányos összegét) meghaladó része is ide sorolandó, amelyet így már 51 százalékos költség terhel, ahogy azt az alábbi táblázat is mutatja.

 

Egyes juttatási megoldások esetén 100 egységnyi juttatás költsége a munkáltató számára

 

Béren kívüli juttatás

Egyes meghatározott juttatások

Egyéb juttatás

 2.424.000 forint

éves jövedelem alatt

Egyéb juttatás

2.424.000 forint éves jövedelem felett

Juttatás összege

100,00

100,00

100,00

100,00

Adóteher

30,94

51,17

96,18

110,04

Összes munkáltatói teher

130,94

151,17

196,18

210,04

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.