2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A helyesírás-ellenőrzők mellékhatásai

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96981"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_613.jpg" border="0" width="225" height="225" /></a></span>A helyesírás-ellenőrző programok sem mentesítenek minket attól, hogy ismerjük és megfelelően alkalmazzuk a helyesírás szabályait, hiszen azok sem hibátlanok, és nem is minden felületen alkalmazhatók. Márpedig a pontatlan helyesírás sokszor kínos vagy káros lehet.

A helyesírás-ellenőrző programok sem mentesítenek minket attól, hogy ismerjük és megfelelően alkalmazzuk a helyesírás szabályait, hiszen azok sem hibátlanok, és nem is minden felületen alkalmazhatók. Márpedig a pontatlan helyesírás sokszor kínos vagy káros lehet.

A helyesírás-ellenőrző programok sem mentesítenek minket attól, hogy ismerjük és megfelelően alkalmazzuk a helyesírás szabályait, hiszen azok sem hibátlanok, és nem is minden felületen alkalmazhatók. Márpedig a pontatlan helyesírás sokszor kínos vagy káros lehet.

Ma az írásbeli kommunikációnak számtalan, az élőbeszédhez nagyon hasonló formája létezik: blogok, posztok, e-mail stb. A gyors válaszadásból és a helyesírás ismeretének hiányából adódó hibák azonban kínos helyzeteket szülhetnek, vagy kárt okozhatnak „elkövetőjüknek". Kiábrándító, ha önéletrajzunk hemzseg a pirossal aláhúzott helyesírási hibáktól, ráadásul már az első szűrőn kieshetünk egy állásjelentkezésnél. Az ilyen hibák a figyelmetlenség, többszöri ismétlődés esetén pedig a műveletlenség hatását keltik, miközben az online szabályzatot csupán néhány másodperc átfutni. Hasonlóan rossz fényt vet egy cégre vagy termékére, ha helyesírási hibát tartalmazó hirdetéssel kívánják felhívni a figyelmünket, de magánemberként sem tüntetjük fel magunkat előnyös színben, ha lakásunkat „2 szoba+hal"-ként kínáljuk, vagy társkeresésnél már az első üzenetváltásnál elvesszük a másik fél kedvét a folytatástól.

„Mivel a helyesírás-ellenőrző program ma már kötelező tartozéka a szövegszerkesztőknek, ezért sokan legyintenek, hogy fölösleges aggódni, hiszen az úgyis kijavítja, amit írtunk. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a helyesírás-ellenőrzők sem hibátlanok, és nem minden felületen (posztok, kommentek, sms-ek, kézzel írott önéletrajzok vagy motivációs levelek) alkalmazhatók" – mondta el Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó szerkesztőségvezetője.

Vannak olyanok is, akik ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy mások nyelvtani hibáit kijavítsák, ez a kényszerbetegség az ún. Grammatical Pedantry Syndrome (GPS). Persze nem kell átesni a ló túlsó oldalára, elég, ha a magunk helyesírására figyelünk. Ebben nyújt segítséget A magyar helyesírás szabályai új, 12. kiadása, amelyet nyomtatott, online és alkalmazás formájában is segítségül hívhatunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.