2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A pénteki OPEC-értekezletre figyel az olajpiac

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96983"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1135.jpg" border="0" width="262" height="193" /></a></span>A December 4-i OPEC-értekezlet előtt továbbra is a túlkínálat jellemző az olaj piacán. A WTI típusú nyersolaj beállt a hordónkénti 40-44 dolláros sávba, és a kínálati oldal hírei alapján kevés az esélye annak, hogy a közeljövőben felfelé tör ki az ár. Az egyesült államokbeli tartalékok még mindig nőnek, és Líbia is arra készül, hogy újra megnyissa két nagy mezőjét, és megduplázza a jelenlegi termelését. </p> <p> 

A December 4-i OPEC-értekezlet előtt továbbra is a túlkínálat jellemző az olaj piacán. A WTI típusú nyersolaj beállt a hordónkénti 40-44 dolláros sávba, és a kínálati oldal hírei alapján kevés az esélye annak, hogy a közeljövőben felfelé tör ki az ár. Az egyesült államokbeli tartalékok még mindig nőnek, és Líbia is arra készül, hogy újra megnyissa két nagy mezőjét, és megduplázza a jelenlegi termelését.

 

A December 4-i OPEC-értekezlet előtt továbbra is a túlkínálat jellemző az olaj piacán. A WTI típusú nyersolaj beállt a hordónkénti 40-44 dolláros sávba, és a kínálati oldal hírei alapján kevés az esélye annak, hogy a közeljövőben felfelé tör ki az ár. Az egyesült államokbeli tartalékok még mindig nőnek, és Líbia is arra készül, hogy újra megnyissa két nagy mezőjét, és megduplázza a jelenlegi termelését.

 

Szaúd-Arábia makacsul kitart a termelés magas szintje mellett, és ezért egyre több kritikát kap az OPEC-en belülről, főleg a szegényebb államoktól, amelyeknek apad a jövedelmük az alacsony olajár miatt, miközben nem áll módjukban növelni a termelésüket. Ugyanakkor Szaúdi tisztviselők a legutóbbi napokban kifejezték a szándékukat, hogy más termelőkkel összehangolva lépéseket tegyenek az olajár stabilizálódására – ez felerősítette azokat a spekulációkat, miszerint a pénteki OPEC-értekezleten akár meglepő bejelentések is elhangozhatnak. Ennek lehetősége, valamint az a tény, hogy a short pozíciók igen csak megszaporodtak, csökkenti az ár lefelé való mozgásának kockázatát, legalábbis a december 4-i OPEC értekezlet előtti napokban: a WTI kapcsán hordónkénti 40 dollár, a Brent olaj esetében pedig a hordónkénti 43 dollár lehet az ármozgás alsó limitje. A következő hónapokban 40 és 50 dollár között valószínűsíthető a WTI nyersolaj mozgástere, de a várható líbiai és iráni olajtöbblet miatt némileg erőseb lesz rövidtávon az esés kockázata.

 

A dollár rendületlen erősödése a mélybe küldi a nyersanyag-árakat, és természetesen az arany is az áldozatok között van. Az orosz-török konfliktus sem tudott élénkülést hozni az arany piacára, jóllehet a geopolitikai feszültségek idején tradicionálisan megnő a menedékként szolgáló arany, iránti kereslet.

 

Az arannyal kereskedők már teljesen beárazták az amerikai kamatemelést, azonban a kamatemelési várakozásoknak a dollárra gyakorolt hatását még nem: a befektetők visszaépítik az USD long pozíciókat, így a következő hetekben akár további dollár-erősödést várhatunk.

 

Az arany tehát minden bizonnyal nyomás alatt marad a Fed Nyíltpiaci Bizottságának december 16-i üléséig, és ez idő alatt az 1.040 – 1.090 dollár/uncia sávban való mozgás a legvalószínűbb. de azt követően talán egy ralit is láthatunk. Az arany ezt az évet 1.100 dollár/uncia körül zárhatja, és jövő év végéig visszatalálhat az 1.250 USD/oz ár felé vezető útra. Előtte azonban, 3-6 hónapos távon, akár 1000 USD/oz szintig is leeshet az ár.

Ole Sloth Hansen

Ole 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz; jelenleg árupiaci stratégiai igazgatóként a stratégiai és kutatási csoport tagja. A Saxo Bankhoz való csatlakozása előtt Ole Hansen 15 évig dolgozott Londonban, legutóbb egy határidős és devizapiaci ügyletekkel foglalkozó befektetési alapnál irányította a kereskedési tevékenységet. Hansen a határidős ügyletek szakértője; több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, jelenleg elsősorban az árupiaccal foglalkozik. Heti összefoglalóit rendszeresen közli az online és a nyomtatott sajtó világszerte. Ole Sloth Hansen szívesen ad szakértői véleményt árupiaci (kiemelten az olajpiaccal és a nemesfémek piacával kapcsolatos) kérdésekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.