2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Hirközlési Érdekegyeztető Tanács állásfoglalása az Internet megsarcolásáról: Elutasitva!

3 perc olvasás
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/11980"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image2.thumbnail_21.jpg" border="0" alt="http://www.hirkozlesitanacs.hu" title="http://www.hirkozlesitanacs.hu" width="100" height="46" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.hirkozlesitanacs.hu/">http://www.hirkozlesitanacs.hu</a> </strong></span></span>Egyre több szervezet fejezi ki egyöntetű elutasítását a Magyarországon a zabrakormány által bevezetni szándékozott internet adóval szemben. A HÍrközlési Érdekegyezető Tanács most adata ki állsáfoglalását, amiben szintén elutasítja az Internet bármoilyen formában történő megsarcolását.</p><p>

  http://www.hirkozlesitanacs.huhttp://www.hirkozlesitanacs.hu Egyre több szervezet fejezi ki egyöntetű elutasítását a Magyarországon a zabrakormány által bevezetni szándékozott internet adóval szemben. A HÍrközlési Érdekegyezető Tanács most adata ki állsáfoglalását, amiben szintén elutasítja az Internet bármoilyen formában történő megsarcolását.

  http://www.hirkozlesitanacs.huhttp://www.hirkozlesitanacs.hu Egyre több szervezet fejezi ki egyöntetű elutasítását a Magyarországon a zabrakormány által bevezetni szándékozott internet adóval szemben. A HÍrközlési Érdekegyezető Tanács most adata ki állsáfoglalását, amiben szintén elutasítja az Internet bármoilyen formában történő megsarcolását.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT)

Állásfoglalása

a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvényt módosító T/5395. számú törvényjavaslatról

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT)

Elutasítja

az Internet-hozzáférés és mobil tartalomszolgáltatás terheinek növelését jelen­tő, a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítását

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács az információs társadalom fejlődése szempont­jából károsnak tartja, ha a járulékalap bővítése érdekében az internet-szolgáltatást és a mobil-tartalomszolgáltatást is beemelnék a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások közé.

Az internet-szolgáltatás és a mobil-tartalomszolgáltatás fejlődésének kiemelt jelentő­sége van az esélyegyenlőség megteremtésében, és az információs szakadék szűkí­tésében, ezért nagyobb állami szerepvállalás lenne indokolt a tervezett újabb terhek helyett.

A HÉT tagjai nem tartják indokoltnak, hogy a szabályozás újabb járulékot rójon az infokommunikációs szolgáltatásokra és ezáltal közvetve a fogyasztókra is, negatívan befolyásolva így az internet ellátottságot, az információs technológiák elterjedését. Mindez azt eredményezi, hogy tovább növekszik Magyarország lemaradása az EU tagállamokhoz képest ezen a területen, gyengülnek az információs társadalom kiépí­tésének lehetőségei. Véleményünk szerint az így óhatatlanul bekövetkező tarifaeme­lés az állampolgárok számottevő rétegét zárná el a digitális irástudástól.

A HÉT véleménye szerint, szemben a szóban forgó törvényjavaslatban írtakkal, sok­kal inkább olyan markáns kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek segítik hazánk információtechnológiai felzárkóztatását az EU-hoz, felgyorsítják az informá­ciós társadalom fejlődését, igazságosan osztják meg a terheket a gazdaság szerep­lői között.

Az egyesület komoly hiányosságként értékeli továbbá, hogy a törvénytervezet előké­szítésekor nem került sor széleskörű szakmai egyeztetésre.

A fentiekre figyelemmel a HÉT azt javasolja az Országgyűlés képviselőinek, hogy a T/5395. számú törvényjavaslatot jelenlegi formájában utasítsák el.

Budapest, 2008. április 11.

Hírközlési Érdekegyeztető Tanács

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.