Az Urbitális Majális 2009 keretében a REevolutio Consulting szervezésében 2009. május 16-án megrendezésre került a „A holnap Budapestje – Dunai Városfejlesztői Túra", melyen budapesti főépítészek és neves építészek tartottak előadást az új fővárosi fejlesztési elképzelésekről.

 Az Urbitális Majális 2009 keretében a REevolutio Consulting szervezésében 2009. május 16-án megrendezésre került a „A holnap Budapestje – Dunai Városfejlesztői Túra", melyen budapesti főépítészek és neves építészek tartottak előadást az új fővárosi fejlesztési elképzelésekről.

A 3 órás alternatív városnéző hajótúra a Batthyány térről indult. Elsőként Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze szólt az elbontott rakpartról. Mint kiderült az átalakításra azért van szükség, mert a szennyvíz közel fele jelenleg tisztítás nélkül ömlik a Dunába. A tervek szerint 2010-re a főváros szennyvizének 95 %-a biológiailag tisztítottan ömlik majd a folyóba. Így Budapest „főutcája", a Duna remélhetőleg újra benépesülhet őshonos halfajokkal.

Tovább folytatva utunkat Beleznay Éva megemlítette a nemsokára felújításra kerülő Várkert Bazárral kapcsolatos elképzeléseket, a Rác Fürdőnél megvalósuló a Tabánból a Citadellára induló siklót – melynek engedélyezése már folyamatban van -, és a Szabadság híd rekonstrukciójának közeledő befejezését is.

A túra következő vezetője Dr. Sersliné Kócsi Margit, a IX. kerület főépítésze szót ejtett arról, hogy bár a Duna part ferencvárosi részén a sodort partszakasz miatt kialakított magas rakpart megakadályozza, hogy a lakosok közvetlen kapcsolatba kerüljenek a folyóval, viszont a Bakáts téren lesz mélygarázs és felszínrendezés. Megújul a Nehru park, a Vásárcsarnok, a Fővám és a Kálvin tér, valamint 2010-re a Közraktárak helyén átadásra kerül a CET kulturális központ is.

Arató György, a XIII. kerület főépítésze a dunai szigetek kapcsán a Margitszigetre tervezett 5-ös metró megállójáról beszélt, melynek személy szerint ő maga nagy ellenzője. A szakember nem szeretné, ha az óránként 15 000 embert szállító szerelvények – még ha csak az utasok egy részét szállítanák a kerülethez tartozó, Budapest legnagyobb zöldterületére – nagyon leterhelnék a szigetet. A Hajógyári sziget esetében arról tett említést, hogy ott vigalmi negyed épül szabadtéri szórakozóhelyekkel. A Népszigeten nem lesz változás, csak a telekviszonyokat kívánják rendezni. Van viszont mivel dicsekedni a XIII. kerület part menti szakaszán. Bár elég kevés a zöldterület, a lakásárak még így is 10-12%-os növekedést mutatnak az új lakóparkoknak köszönhetően. Szó esett a Hélia Hotel mellé tervezett szálloda sorról, valamint, hogy a budai oldalhoz hasonlóan a rakpart napjai itt is meg vannak számlálva. A kerületi tervek szerint oldal-nyitott, tetején pedig zöldfelülettel borított alagutat szeretnének, a lakók láthatóan nagy örömére. A Gázgyárhoz érve megtudtuk azt is, hogy a Graphisoft Parkhoz kötődő, biológiára és matematikára szakosodott magánegyetem épül hamarosan.

A túra a Prestige Towersnél kötött ki egy rövid időre, ahol László Mónika tartott rövid túravezetést a lakóparkban. A hajó utasai megtekintették a magas színvonalon épített penthouse lakások egyikét, a fittness termet a hozzá tartozó szaunával és úszómedencével.

A háromnegyed órás séta után a hajó a Megyeri híd felé folytatta útját, majd visszafordulva a Batthyány térre a túra közönsége Z. Halmágyi Judit építész előadását hallgatták meg a Duna Főutca Projektről. Reméljük az elképzelések  sikerrel járnak és a Duna hamarosan Budapest szerves részeként valódi városi élettérré változik.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a REevolutio Consulting ezen a héten szombaton (május 23.) megismétli „A holnap Budapestje – Dunai Városfejlesztői Túra", ingyenes városnéző hajótúra programot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük