2022.05.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum 2014. március 1-i hatállyal a Szépművészeti Múzeum felügyelete alá került

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79148"><img class="image image-_original" src="/files/images/hopp640%20(1).jpg" border="0" width="473" height="328" /></a></span>Az új szervezeti keretek közt működő kelet- ázsiai művészeti múzeum hosszú távú szakmai programjáról, tervezett fejlesztéseiről,új időszaki kiállításairól és kutatási terveiről tájékoztatta a sajtó képviselőit Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója.</p> <p> 

Az új szervezeti keretek közt működő kelet- ázsiai művészeti múzeum hosszú távú szakmai programjáról, tervezett fejlesztéseiről,új időszaki kiállításairól és kutatási terveiről tájékoztatta a sajtó képviselőit Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója.

 

Az új szervezeti keretek közt működő kelet- ázsiai művészeti múzeum hosszú távú szakmai programjáról, tervezett fejlesztéseiről,új időszaki kiállításairól és kutatási terveiről tájékoztatta a sajtó képviselőit Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója.

 

A tájékoztatón megjelentek Tugsjargal Gandi asszony nagykövet, Damdindaorj NINj titkár a Mongol Nagykövetség, GUO Xiaoguang, kulturális attasé a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, Kim Jae Hwan igazgató a Koreai Kulturális Központ, Umesh Kumar igazgató az Indiai Kulturális Központ, lwanaga Emi igazgató a Japán Alapítvány, és Kunihiko YASUDA, Kulturális Osztály vezető a Budapesti Japán Nagykövetség képviseletében.

Új szervezeti keretben működik tovább és megújul a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum.
A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében 2014. március 1-i hatállyal az Iparművészeti Múzeumtól a Szépművészeti Múzeum felügyelete alá került át. Az alapítástól, 1919-től 1935-ig a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Hopp Ferenc Múzeum ezzel a döntéssel ismét ugyanebben a szervezeti rendszerben fog működni. A Szépművészeti Múzeum és a Hopp Ferenc Múzeum munkatársai közösen egy új három éves programmal: felújításokkal, fejlesztésekkel, új időszaki kiállításokkal, kutatási tervekkel és könyvkiadással készülnek a Hopp Ferenc Múzeum működésének megújítására. A kelet-ázsiai gyűjtemény hazai és nemzetközi jelentősége miatt a Szépművészeti Múzeum mindent megtesz azért, hogy a Hopp Ferenc Múzeum már a közeljövőben országos szakmúzeummá válhasson. Az új múzeumi negyedhez kapcsolódóan az évtized végéig megvalósulhat az Ázsiai Művészetek Háza, amely vadonatúj és világszínvonalú kiállítási térként szolgál majd az ázsiai művészetek bemutatkozásának új helyszínéül, egyszerre bizonyulva majd a Kelet kapujának Nyugat és a Nyugat kapujának Kelet felé.

A Hopp Ferenc Múzeum megalapítása a gyűjtemény névadójához, Hopp Ferenchez kötődik, aki végakaratával létrehozta a múzeumot, és erre a célra villáját és 4000 darabos kelet- ázsiai gyűjteményét is az államra hagyta. 1919-es halála után Felvinczi Takács Zoltán hozzáfogott az intézmény kialakításához, ami a Szépművészeti Múzeum segítségével és felügyeletével 1923- ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A gyűjtemények bővüléséhez nagyban hozzájárultak a magyarországi közgyűjtemények átadott keleti anyagai, valamint az adományozók és gyűjtők ajándékai. 1945 után jelentős kínai és koreai állami ajándékokkal is bővült a gyűjtemény.

A Hopp Ferenc Múzeum jelenleg Magyarország legnagyobb és leggazdagabb, ázsiai műtárgyakat őrző és bemutató intézménye, amely közel 30 ezer kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti műtárgyat őriz. A múzeumhoz keleti archív fotókat is gyűjteményező adattár és Magyarország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára tartozik még. Fontos kiemelni, hogy térségünkben a múzeum az elsőként alapított ázsiai művészeti múzeum, amely önálló intézményként csaknem száz esztendeje foglalkozik Ázsia művészetének és kultúrájának bemutatásával. E tény kiemelt szimbolikus jelentőséggel bír a Magyarország számára mind fontosabb keleti országokkal való kapcsolattartásban.

A Hopp Ferenc Múzeum legfontosabb középtávú tervei között szerepel, hogy a muzeális intézményt mint keleti művészeti és kulturális központot izgalmas, látogatóbarát és tudományosan megalapozott kiállításokkal és rendezvényekkel tegye vonzóvá a látogatók előtt. Emellett a hazai és külföldi ázsiai művészeti projektek kutatóintézeteként is szolgálna, melynek egyik fontos eleme a keleti művészeti szakkönyvtár és adatbázis digitalizált nyilvántartásának befejezése és az online könyvtár megnyitása a látogatók előtt is. A múzeum folytatni fogja a kiállításokhoz és a gyűjteményekhez kapcsolódó kiadványok megjelentetését, az átfogó múzeumpedagógiai programokat, illetve tervezi egy új honlap létrehozását is. Távlati cél a múzeum épületének és különleges kertjének infrastrukturális megújítása is, mely legkésőbb az intézmény fennállásnak 100. évfordulójára, 2019-te készülhetne el.

Tervezett kiállítások

A Hopp Ferenc Múzeum három nagy kiállítást tervez 2014 és 2016 között. Ezek közül az első, 2014-ben, az „Egy indológus indián, Baktay Ervin emlékezete" címmel nyílik meg. A tervezett kiállítás és az életművet feldolgozó monográfia (tárgyak, tanulmányok, archív fotók és filmek segítségével) számos új eredményt tár a közönség elé a nemzetközi rangú magyar India-kutatóról, a művelődéstörténet meghatározó alakjáról, ezen belül Baktay Ervin képzőművészeti tevékenységéről, baráti kapcsolatairól, a korabeli művészeti és tudományos életben betöltött szerepéről, valamint földrajztudósi, művészettörténészi, muzeológus munkásságáról.

2015 őszén nyílik egy délkelet-ázsiai textileket és ékszerek bemutató kiállítás, mely kortárs magyar textil- és ékszertervezők munkáival együtt lesz látható. A tervek szerint 2016 őszén 20. századi kínai festményeket és fametszeteket állít ki a saját és más közgyűjteményekben lévő képekből.

A múzeum emellett kisebb időszaki tárlatokat is tervez. A ‚Japán helyek egykor és ma" című kiállítás Bozóky Dezső 1907-1908-ban készített felvételeit tárja a közönség elé Gál Zoltán kortárs fotográfus ugyanazokon a helyeken készített képeivel együtt. Két kisebb kamara kiállítást tervez a múzeum a keleti mulatók világáról, melyek egyszerre idézik meg az 1930-as évek szórakoztatóiparát Shanghaiban és a magyar filmek Kelet-képét. 2016-ban egy vendégkiállítás keretében az Európában működő tibeti festők anyagából a kortárs tibeti festészetet ismerhetik majd meg a látogatók.

Magyarország számára kiemelt diplomáciai fontosságú és stratégiai jelentőségű az ázsiai országokkal való együttműködés. Ennek keretében valósul meg a következő hónapok számos programja (pl. a Múzeumok éjszakája vagy a Baktay-kiállítás kísérőprogramjai az Indiai Kulturális Központ közreműködésével); haiku világnap és Japán napok a Magyar-Japán Baráti Társaság és a Japán Alapítvány segítségével. A tervek között szerepel a Hopp Múzeum fiataloknak szóló, Ázsia kultúráit bemutató könyveinek közreadása is.

A Hopp Ferenc Múzeum jelenleg Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban látható „Szamurájok és gésák. Hagyományos japán viselet és kortárs magyar ékszerek" című kiállítását 2015-ben további helyszínen, Miskolcon, a Hermann Ottó Múzeumban mutatja be.
Kiemelt kutatásként 2014-ben elindulhat a Mongol Tudományos Akadémia által támogatott magyarországi mongol művészet anyagait feldolgozó munka. A Mongol Tudományos Akadémia által finanszírozott projekt a magyarországi mongol művészet közgyűjteményi anyagát dolgozza fel. A munka összefogására és irányítására a Hopp Ferenc Múzeumot szeretnék felkérni. A kutatás és az eredményeket összegző kötet a múzeum és az ELTE Mongolisztikai Kutatóintézetének együttműködésében valósulna meg 2014-2017 között.

A munka lezárásaként lehetne megrendezni a mongol művészet magyarországi anyagát bemutató nagyszabású kiállítást 2017-ben.

Az új szervezeti keretekben történő működés egyik apró, ám a közönség számára fontos új lépése, hogy márciustól – szemben a korábbi, rövidített, rendszertelen és kiszámíthatatlan nyitva tartással – immár a múzeumok világában megszokott időben, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható a múzeum.

 

http://www.hoppmuzeum.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.