2007. december 27-én délután Debrecenben, a Kölcsey Központ mögötti Baltazár Dezső téren jeges műalkotások születtek.

2007. december 27-én délután Debrecenben, a Kölcsey Központ mögötti Baltazár Dezső téren jeges műalkotások születtek.

Hagyományteremtő  téli családi program volt a Jégszobrász bemutató. A művészek Walt Disney  mesefiguráit mintázták meg a helyszínen a nézők szeme láttára, többek között a Kis Hableányt, Kukát a törpét, a Tigrist.

Különleges produkció volt az úgynevezett szimultán faragás. Ennek az Európában egyedülálló technikának az a lényege, hogy a művészek felváltva dolgoznak a szobrokon, mindegyikük formál valamit  rajta.

A jégszobrászok fűrész, flex, vasaló és véső segítségével alakították ki a szobrokat a jégtömbökből.  Az első osztályú kristálytiszta átlátszó tömbök mérete egységes, a világon elfogadott szabvány szerint: 100 cm x 50 cm x 25 cm, súlya pedig 115 kg.

A jégszoborkészítés több évszázados múltra tekint vissza, hiszen Michelangelo is készített már tanulmányokat jégből. Leginkább a távol-keleti országokban terjedt el ez a művészeti ág, de divatos az USA-ban, valamint Nyugat-Európában is. Talán a Fülöp-szigeteken űzik a legmagasabb színvonalon, ugyanis az ottani szobrászok a legkeresettebbek a világon.  A szobrokat lehet színezni, fényekkel megvilágítani, olykor partik díszeként is szolgálnak.

Egy-egy jégszobor átlagosan 20-60 perc alatt készült el, és a hűvös időjárásnak köszönhetően néhány napig lehetett megcsodálni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük