www.dialogue2008.euhttp://www.dialogue2008.eu/ Az Európai Unió javaslatára 2008 a kultúrák közötti párbeszéd európai éve. Jelszava: Együtt a sokféleségben, célja pedig, hogy közelebb hozza egymáshoz a nemzeti széttagoltságban élő embereket!

 

www.dialogue2008.euhttp://www.dialogue2008.eu/ Az Európai Unió javaslatára 2008 a kultúrák közötti párbeszéd európai éve. Jelszava: Együtt a sokféleségben, célja pedig, hogy közelebb hozza egymáshoz a nemzeti széttagoltságban élő embereket!

 A kultúrák közötti párbeszéd óriási lehetőség – mondta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára, az év eseményeit bemutató tájékoztatón. A munka idehaza már 2006 őszén megkezdődött. Lényege: úgy megmutatni a magyar kultúrát a világban, hogy az ott valamit mindig megindítson. Az által, hogy létrejött az egységes európai kulturális tér, látjuk: ez valójában egy kincsesláda, ami tele van értékekkel. Amiből folyamatosan meríthetünk. Ez az év azokról az emberekről szól, akik hozzájárulnak a megvalósításhoz, akár úgy, hogy szereplői valamelyik művészeti ágnak, akár pedig úgy, hogy kellően nyitottak és készek a befogadásra. Bárhol is jelenünk meg a világon, a magyar kultúra egyben az európai kultúra részét is jelenti. Eseményeknek pedig bővében leszünk, idehaza és külföldön is. Kínában magyar kulturális év zajlik. Indiában és Belgiumban kéthónapos magyar rendezvénysorozatra kerül sor az idén. A nyáron kezdődik a New York – Washington magyar kulturális évad, az év második felében pedig Mongólia fogadja majd a magyar kultúra követeit.

 Sőt, nem csak követeket, egyenesen nagyköveteket is küldenek egymáshoz a programban részt vevő államok. Ők olyan ismert közéleti személyiségek, akik elkötelezettek az eseménysorozat eszméi, céljai iránt. Az európai szintű nagyköveteket az Európai Bizottság kérte fel az év üzeneteinek közvetítésére. Közöttük van például Charles Aznavour francia énekes, Adam Michnik lengyel író – politikus és Paulo Coelho, a hazánkban is népszerű brazil író. A magyar nagyköveteket az Oktatási és Kulturális minisztérium kérte fel:

Polgár Judit véleménye szerint a kultúrák közötti párbeszéd fontos dolog, gazdagítja azokat, akik sokat utaznak és igyekeznek megismerni a különböző kultúrákat. Ami más, az nem biztos, hogy rosszabb, helyesen tesszük, ha megismerjük.

Varga Dániel vízilabdázó, azon kívül, hogy kiváló sportember, tehetséges festő is. Példa lehet a fiatalok számára, ahogyan két különböző területen is képes figyelemre méltót létrehozni.

A Kerekes Band zenekar a magyar népzenét más zenékkel ötvözi és ezáltal munkájukban valódi párbeszéd születik meg, melyet fiatal közönségük is érteni képes.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek azt tartják: a hangok, a szavakon túl, univerzális nyelven szólnak mindenkihez. Jó példa erre Bartók, milyen széles körben, tágterületen gyűjtötte dalait és tette őket közkinccsé.

Az Unió ebben az évben végre mind a 492 millió polgára érdekében kezdhet el dolgozni, miután elrendeződtek a „szerződés" körüli gondok. A Lisszaboni Szerződés azt célozza, hogy az EU fejlődése induljon el az integráció, a valamikori egységes államiság útján. Ezért tudnunk kell megtalálni a szót egymással. Ennek pedig a legalkalmasabb eszköze a művészet és a kultúra. Meg kell ismerni egymást, mert akit ismerünk, arra kevésbé haragszunk még akkor is, ha olykor okot ad rá! Nem szabad engedni, hogy ez a közeledési tevékenység mindössze egy évre korlátozódjon, inkább abban kell bízni: olyan gondolatok fogalmazódnak most meg, amik kiállják az idő próbáját. A jövő év, 2009. a kreativitás éve lesz Európában. A kreativitás elválaszthatatlan a művészettől, és ez lehetőséget kínál a kulturális párbeszéd folytatására is.

http://www.dialogue2008.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük