2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A jeruzsálemi latin pátriárka a gázai harcokról

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21723"><img class="image thumbnail" src="/files/images/gaza-%20firefighter%20reacts.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>Immár nyílt háború zajlik a Gázai övezetben. Folytatódnak az izraeli bombatámadások a Hamasz támaszpontjai ellen, amire a szélsőséges szervezet rakétatámadásokkal válaszol.</p><p> 

gaza %20firefighter%20reacts.thumbnailImmár nyílt háború zajlik a Gázai övezetben. Folytatódnak az izraeli bombatámadások a Hamasz támaszpontjai ellen, amire a szélsőséges szervezet rakétatámadásokkal válaszol.

 

gaza %20firefighter%20reacts.thumbnailImmár nyílt háború zajlik a Gázai övezetben. Folytatódnak az izraeli bombatámadások a Hamasz támaszpontjai ellen, amire a szélsőséges szervezet rakétatámadásokkal válaszol.

 

 Keddre virradóra ismét támadás érte a gázai Iszlám Egyetemet, a Hamasz kulturális szimbólumát, amely az izraeliek szerint a radikális palesztin szervezet egyik fegyvergyártó üzeme is. A külügyminisztérium épületét gyakorlatilag teljesen lerombolta az izraeli légierő.

A halottak száma kedden meghaladta a 350-et, legalább ezer sebesültről szólnak a hírek, köztük sokan a polgári lakosság köréből kerülnek ki. Az ENSZ adatai szerint eddig legkevesebb 62 nő, illetve gyermek vált a légi csapások áldozatává. A gázai helyzet miatt rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Európai Unió országainak külügyminisztereit kedd délutánra a francia EU-elnökség. Szerdán az Arab Liga is ülésezik, ettől reméli az erőszak megoldását az ENSZ főtitkára.

A Vatikáni Rádió telefonon megkereste az izraeli nunciust, Antonio Franco c. érseket, jeruzsálemi és palesztinai apostoli delegátust:

Nagy szomorúsággal kell végignéznünk az erőszak újabb fellobbanását. Így ismét szertefoszlik az a kevés eredmény is, amelyet a tárgyalások során elértek. A gázai helyzet sajátos, mert a palesztinok is megosztottak. Jeruzsálemben is feszültség tapasztalható az arab lakosság körében az elmúlt napok erőszakhulláma és az áldozatok számának növekedése miatt. Az izraeli apostoli nuncius szerint a nemzetközi közösségnek többet kellene tennie az áldozatok ellátásáért. Mi a megoldás? Erre nincs recept – vallja az érsek.

 Először is azt kell tenni, amit a Szentatya is kért: véget kell vetni az erőszaknak és vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz: ehhez azonban mindegyik fél jóakaratára szükség van.

Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka az Osservatore Romano vatikáni napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az izraeli hadsereg reakciója aránytalanul nagy volt. A szentföldi katolikus közösség és a többi keresztény felekezet vezetői hétfőn találkoztak Simon Perez izraeli elnökkel, akinek kifejezték tiltakozásukat. Ők azonban védik álláspontjukat – magyarázta a pátriárka, aki szerint elfogadhatatlan, hogy egész falvakat lebombázzanak, ahol védtelen nők és gyermekek is élnek. A fegyverekkel nem lehet megoldani a konfliktust. Megfelelő alázattal vissza kell ülni a tárgyalóasztalhoz és meghallgatni egymást, csak így lehet megoldásra jutni. Fáradtak vagyunk, békére van szükségünk – mondta még a jeruzsálemi pátriárka.

Nem sokáig tartott az öröm Betlehem városában sem, ahol rekordszámú zarándok vett részt a karácsonyi szertartásokon. A szentföldi ferences kusztódia egyik tagja, Marwan atya az Avvenire olasz katolikus napilapnak elmondta: ami a gázai övezetben folyik, az elfogadhatatlan minden keresztény számára. Eloltották a karácsonyi fényeket Betlehemben, és mindaddig nem gyújtják meg újra, amíg véget nem érnek a bombázások.

A gázai Szent Család plébánia vezetője, Manuel Mussalam atya a Misna katolikus hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a templom épen maradt, de a néhány méterre álló iskola kisebb károkat szenvedett egy becsapódó bomba miatt. A Rózsafüzér nővérek által vezetett iskolában éppen tanítás folyt, amikor kitörtek az ablaküvegek, megsebesítve néhány gyermeket. Azonnal elbarikádozták magukat a kolostorba, és ott várták meg, hogy a szülők hazavigyék gyermekeiket.

http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bfranco.html
szamlal3

© www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.