2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A jövő nyáron a Duna is bekerül a tömegközlekedési útvonalak közé

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56373"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_317.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="69" /></a></span>2012 nyarától bekapcsolódik Budapest tömegközlekedési vérkeringésébe a Duna is: a fővárost átszelő folyón Újpest és a Millenniumi Városközpont között új tömegközlekedési útvonal létesül. Uniós forrás igénybevételével három új kikötő épül, ötöt pedig felújítanak, korszerűsítenek. A tervek szerint a csúcsidőben 20 percenként közlekedő vonaljárattal háromnegyed, illetve egy óra alatt lesz megtehető az út a két végállomás között.

images 317.thumbnail2012 nyarától bekapcsolódik Budapest tömegközlekedési vérkeringésébe a Duna is: a fővárost átszelő folyón Újpest és a Millenniumi Városközpont között új tömegközlekedési útvonal létesül. Uniós forrás igénybevételével három új kikötő épül, ötöt pedig felújítanak, korszerűsítenek. A tervek szerint a csúcsidőben 20 percenként közlekedő vonaljárattal háromnegyed, illetve egy óra alatt lesz megtehető az út a két végállomás között.

images 317.thumbnail2012 nyarától bekapcsolódik Budapest tömegközlekedési vérkeringésébe a Duna is: a fővárost átszelő folyón Újpest és a Millenniumi Városközpont között új tömegközlekedési útvonal létesül. Uniós forrás igénybevételével három új kikötő épül, ötöt pedig felújítanak, korszerűsítenek. A tervek szerint a csúcsidőben 20 percenként közlekedő vonaljárattal háromnegyed, illetve egy óra alatt lesz megtehető az út a két végállomás között.

 

 

Budapesten a gépjárművek számának ugrásszerű növekedése és az utak, illetve az alattuk futó közművek elhasznált állapotából adódó problémák miatt jellemzővé vált az állandó forgalmi dugók kialakulása. Ugyanakkor a Duna tömegközlekedési szempontból kihasználatlan. A hajózás fellendülése és a tömegközlekedés vízi útra terelése kisebb részben tehermentesíteni tudná a túlzsúfolt fővárosi közlekedést.

 

Ezért egy most induló kikötőfejlesztési projekt eredményeként a BKV 2012 nyarától a dunai közlekedési útvonalon 8 megállóhely érintésével környezetkímélő, és a teljes vonalon – a Duna vízállásától függően – részlegesen akadálymentes tömegközlekedési útvonalat létesít. Ehhez szükséges három új kikötő (Újpest, Árpád híd, Millenniumi Városközpont) megépítése, valamint öt már meglévő (Meder utca, Jászai Mari tér, Batthyány tér, Petőfi tér, Boráros tér) felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése, infrastruktúrájának fejlesztése. A 493 millió forintos fejlesztés 90 százaléka uniós forrásból valósul meg.

 

A tizenegy és fél kilométeres útvonalat a délelőtti és délutáni csúcsidőben 20 percenként közlekedő hajók hegymenetben (Újpest irányában) egy óra, míg völgymenetben (a Millenniumi Városközpont irányában) háromnegyed óra alatt teszik majd meg. A BKV tarifarendszerébe illeszkedő díjakkal korszerű és magas komfortszintű szolgáltatást kívánnak nyújtani utasaiknak: a hajójárat és a kikötők – mint fentebb írtuk – részlegesen akadálymentesek, emellett személygépjárművel és biciklivel is könnyen elérhetőek lesznek, mi több, a kerékpár szállítás lehetőségét is biztosítják a hajókon. A járműveken büfé üzemel, és WIFI-elérhetőség is rendelkezésre áll. A korszerű utastájékoztatás jegyében a fejlesztés a FUTÁR projekthez is kapcsolódik majd.

 

Az uniós pályázat a kikötőfejlesztéshez nyújt forrást, járműbeszerzésre nem ad lehetőséget. A BKV Zrt. jelenleg elegendő hajókapacitással rendelkezik a járat üzemeltetéséhez, azonban középtávon szükséges új hajók beszerzése.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.