2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kecskeméti KAFF-on idén is gazdag válogatásból tud szemezgetni

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/92061"><img class="image image-preview" src="/files/images/nepp.preview.jpg" border="0" width="467" height="365" /></a></span>A magyar animáció három egyedi világú, meghatározó alakja, Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla is 2014‐15‐ben ünnepelné születésének 80. évfordulóját.</p> <p> 

A magyar animáció három egyedi világú, meghatározó alakja, Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla is 2014‐15‐ben ünnepelné születésének 80. évfordulóját.

 

A magyar animáció három egyedi világú, meghatározó alakja, Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla is 2014‐15‐ben ünnepelné születésének 80. évfordulóját.

 

Idén a KAFFon hármójuk életművét egymás mellé rendezve tekinthetjük meg. A vetítés különlegessége, hogy a legtöbb filmet 35 mm‐es kópiáról láthatjuk a mozivásznon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, azaz a MaNDA jóvoltából. (a 100 éves a magyar animációról lásd: http://euroastra.hu/node/91712)

 

Az ötletmesterként, animátorként, háttértervezőként, olykor zeneszerzőként is dolgozó Nepp Józsefnek a magyar animáció máig legnépszerűbb filmjeit köszönhetjük, gondoljunk csak a Gusztáv-, a Mézga-, vagy a Dr. Bubó-sorozatra. A Hófehér vagy a Macskafogó párbeszédei szállóigévé váltak, hasonlóan a nyolcvanas évek népszerű „kabarévideójához", a Megalkuvó macskákhoz a Hofi-Koós macskaduóval.

 

A magyar animációs film kiemelkedő tehetségű alkotója, Békési Sándor két évtizedet alkotott a Pannónia Filmstúdióban, és olyan sikerfilmekben és sorozatokban működött közre, mint a János vitéz, vagy a Mézga család. Békési társalkotója volt a Gémes József rendezte Daliás idők című Toldi-adaptációnak, mely a világ legrangosabb animációs seregszemléjén, Annecyban elnyerte a legjobb egészestés filmnek járó díjat 1984-ben (Ráadásul akkor, amikor első alkalommal hirdették meg ezt a kategóriát.) A filmkészítést a teológiáért elhagyó művész nevéhez fűződik a nyolcvanas évek egyik legmívesebb tévésorozata is, a két szériát megért Vázák meséi.

 

Az idén 88 éves Cseh András alkotó már Macskássy Gyula ötvenes években készült rajzfilmjeiben dolgozott animátorként és operatőrként A kiskakas gyémánt félkrajcárjától A telhetetlen méhecskéig. A KAFF-on két legismertebb sorozatából, a Frakk, a macskák réme és a Vackor-mesékből szemezgetünk.

 

Magyarország első magánkézben levő animációs műhelye, a Varga Stúdió a kilencvenes évek piacvezető animációs műterme volt Közép-Európában. Az összeállítás az idén 70 éve született alapítóra, Varga Csabára, valamint a tavaly elhunyt Erkel András producerre emlékezik. A külföldi videoklipek, reklámfilmek, szignálok és sorozatok mellett a fesztiválnyertes A szél és az Auguszta-gyurmasorozat is pereg majd a vásznon.

 

A magyar animációs filmek versenyprogramjának zsűrijében foglal helyet  Szoboszlay Péter animációs filmrendező, akinek egyedi rövidfilmjei, mint a Sós lötty, a Rend a házban vagy a Hé, te! az egész világot bejárták. A magyar animáció nagyöregjének számító Szoboszlay a hatvanas évek második fele óta készít rövidfilmeket, a János vitéz egyik társalkotója volt.

A rendezés mellett a hetvenes évek óta tanítja is az animációs film készítést. Évek óta népszerű műhelyfoglalkozást vezet Kecskeméten. A közelmúltban befejezett 26 részes televíziós sorozata, a 100 éve történt a 100 évvel ezelőtti Magyarország világát idézi fel.

 

2015. június 24-28.

12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

9. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál

100 éves a magyar animáció – 30 éves a KAFF

 

www.kaff.hu

https://www.facebook.com/kaff

https://www.youtube.com/watch?v=1S1UH6mTibc&feature=youtu.be

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.