2010. június 24-én  a K&H Csoport vezetése Budapesten ismertette a vállalat negyedik fenntarthatósági jelentését, melyben beszámoltak a társadalmi felelősségvállalás (CSR) terén a cégnél  2009-ben elért eredményekről.

 

2010. június 24-én  a K&H Csoport vezetése Budapesten ismertette a vállalat negyedik fenntarthatósági jelentését, melyben beszámoltak a társadalmi felelősségvállalás (CSR) terén a cégnél  2009-ben elért eredményekről.

A GRI nemzetközi szabvány alapján készült jelentés emlékeztet; a K&H Csoport társadalmi felelősségvállalási tevékenységét  2009 elejétől az összes leányvállalatot és üzletágat összefogó szakmai testület, a CSR Bizottság felügyeli és irányítja. 

A bizottság feladata; figyelemmel kísérni a stratégia megvalósítását, kezelni a vonatkozó összehangolt tevékenységet.

A K&H CSR tevékenységének középpontjában, folytatva a korábbi megközelítést,  továbbra is a gyermekegészségügy, a környezetvédelem, a sport és a vonzó munkahely kialakítása áll; a teljes élet megvalósításának elősegítése a társadalom tagjai számára. A K&H a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is folytatja társadalmi felelősségvállalási tevékenységét.

Hendrik Scheerlinck,  a K&H Csoport vezérigazgatója elmondta,  a gazdasági recesszió idején még nagyobb szükség van a felelős gazdasági szemléletre, az átlátható és jövőre tekintő működésre.

Sikernek tekintik, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére sem torpant meg a cég CSR stratégiája. A K&H-nál tudatában vannak, hogy a társadalomért tett erőfeszítések hatása hosszabb távon jelentkezik, a K&H hosszú távra kötelezte el magát Magyarország mellett, nem adják fel kitűzött céljaikat.

A környezetért és a társadalomért tett erőfeszítéseik vezérelve;   üzleti eredményeket úgy kell elérni és növelni, hogy eközben a társadalom tagjait segíteni lehessen a teljes élet megvalósításában.

A K A &H Csoport változatlanul négy kiemelt területre koncentrálja erőforrásait; a környezetvédelemre,  a sportra, a gyermekegészségügyre és a vonzó munkahely kialakítására.

A K&H, alaptevékenységét tekintve, nem tartozik a kiemelten környezetterhelő vállalatok közé, mégis fontos számára a környezet védelme.  Számos kezdeményezést indított a működése során kibocsátott, üvegházhatásért felelős gázok és az energiafelhasználás csökkentéséért. Ennek eredményeként a  K&H  jelentős energia-megtakarítást ért el az Európai Energia Bajnokság 2009-es versenyében sikerült 16%-kal csökkentenie a felhasznált energiát. Nagymértékben, az elmúlt évhez képest 269 tonnával csökkentették papírfogyasztásukat.

A K&H Csoport jövőbe mutató kezdeményezései közé tartozik  4 zöld fiók  létrehozása. Az átalakítás lényege;  a fiókok a legkorszerűbb technológia beépítésével nem használnak fosszilis energiahordozókat, így egyáltalán nem szennyezik a levegőt. A tervek szerint a fiókok átépítése 2010-ben befejeződik, és a K&H freonmentes övezet lesz. A freon mellőzésén kívül a károsanyag kibocsátást is csökkentette a K&H: az EURO 4 követelményrendszernek eleget tevő,  járművei környezetbarát kialakításúak, kevés széndioxidot bocsátanak ki, így  25%-kal kevesebb károsanyag került a levegőbe. 

Elkezdődött a  K&H új székházának  építése, melynél megújuló energiaforrásokat fognak alkalmazni, így itt az energiafelhasználás várhatóan 30-40%-kal csekélyebb lesz.   10-15%-ban élnek majd alternatív energialehetőségekkel,  pl. napkollektorok használatával.  Több ezer főnyi dolgozói állományukat átköltöztetik az irodaépületbe;  az építkezés befejezése után az épület minden környezetvédelmi szabványnak teljes körűen megfelel majd.

A 2010-ben 7 éves fennállását ünneplő  K&H gyógyvarázs program  immár nélkülözhetetlen segítség az orvosok munkájához.  2009-ben  közel 53 millió forinttal  támogatta a pénzintézet  23 gyermek-egészségügyi intézmény munkáját.   Szakértőkből álló zsűri bírálja el a meghirdetett pályázatra jelentkezők anyagát.  Az elmúlt évben összesen 99  (19 budapesti és 80 vidéki)  intézmény közül választotta ki a zsűri a nyertes pályázókat, és 8 intézmény között osztotta el a K&H a támogatásra szánt 25 millió forintot, amely így az ország

7 megyéjében segíti az orvosok és az ápoló személyzet munkáját.

A pályázat lehetőségét és követelményeit nem csak a sajtó és saját weboldaluk útján, de az intézmények igazgatóinak célzott megkeresésével is terjesztik a lehetséges igénylők körében.

A program 2004. évi  indulása óta már több, mint 294,6 millió forint értékben járultak hozzá 98 kórház és mentőszolgálat munkájához műszerekkel és orvosi berendezésekkel

-Az előző évek hagyományait követve, a K&H Csoport az ügyfelek megajándékozására szánt összegből karácsonykor műszereket vásárolt:   2009-ben 4 gyermekgyógyító intézménynek mintegy 8 millió forint értékben.

-A K&H dolgozói a karácsonyi vacsorára a munkáltatótól kapott hozzájárulásból  540 ezer forintot ajánlottak fel.

A vállalat csaknem egy éven át  minden ezer forint értékű  K&H MasterCard bankkártyás vásárlás után 1 forintot tett félre a gyermekek gyógyítására.  Az így összegyűlt több mint 16 millió forintból támogatott 6 intézmény saját igényei alapján kapott műszereket.  Ez az összeg 3,5 millió forinttal több, mint 2008-ben. 

-Egyik ügyfelük lehetővé tette, hogy 200 gyermek megnézhesse a Disney on Ice előadását,  a Pető Intézet tornatermét egy másik KKV ügyfél segítségével sikerült berendezni.  

-A fióki gyűjtés pilot kampány keretében ügyfeleik 500 használt könyvet és játékot adományoztak 4 intézménynek.

-Játék- és könyvgyűjtés zajlott médiapartnerükkel:  1.400 könyv és játék gyűlt össze 10 intézmény részére, üzleti partnerüknél 200 könyv és játék egy kórház részére.

A K&H a nehéz gazdasági környezet ellenére, a sport iránti elkötelezettségének jegyében,  2009-ben újabb 4 évre hosszabbította meg együttműködési szerződését a Magyar Olimpiai, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, így a K&H  2012-ig a Magyar Olimpiai Csapat Arany Fokozatú főtámogatója és a Magyar Paralimpiai Csapat Ezüst Fokozatú támogatója.

A K&H Csoport  folytatta olimpiai és paralimpiai kártyaprogramját is: a  K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyák birtokosainak vásárlása után a K&H  ezer forintonként 1 forintot a sportolók támogatására szánt keretbe különített el.  Ennek eredményeképpen 2009-ben hat sportoló  (4 olimpiai és 2 paralimpiai sportoló) vehetett át 1-1 millió forintot.   

Összességében eddig 21 millió forinttal támogattak 22 sportolót.       

A K&H Csoport 2009-ben is útjára indította K&H olimpiai futónapok rendezvénysorozatát: az eseményeken összesen több mint 23 ezren vettek részt;  2003 óta összesen 121.905-en vettek részt a rendezvényeken.

A K&H  dolgozóit folyamatosan képezi és támogatja tudatos karriertervezésüket.  2009-ban  29.043 munkanapnak megfelelő  szakmai képzést,  ill. készségfejlesztő és vezetői programot tartott csoportszinten.  A humán fejlesztő programokra és képzésekre fordított összeg 2009-ben összesen több mint 400 millió forint volt,  az 1 munkatársra eső összeg éves szinten átlagosan meghaladta a 100 ezer forintot, minden dolgozó átlagosan 7 nap képzésben vett részt.

A 2007-ben elindított  „welcome back" program folytatódott 2009-ben is,  ezzel támogatja a vállalat a tartós távollétben lévő, kisgyermekes édesanyák újbóli munkába állását.  A szülési szabadságról visszatérők segítését célzó programban mintegy 358-an vettek részt.  A welcome back program a K&H Biztosítónál kiegészül a gyermek születésekor 30 ezer forint értékű Brendon utalvánnyal,  a K&H Bank pedig szintén 30 ezer forint értékben nyújt szociális támogatást a kismamáknak. A program 2007-es kezdete óta 277 kismamából 237 tért vissza.

A K&H  felelős pénzintézetként kíván viselkedni, kiemelt figyelmet szentel ügyfelei változó körülményeire a kedvezőtlen gazdasági környezetben. 

A 2009-ben bevezetett  adósmentő csomaggal  személyre szabott szolgáltatás keretében, az ügyfél egyéni körülményeire szabva lehet meghatározni a következő évek havi hiteltörlesztésének mértékét.

A K&H  kinyilvánította a felelős ügyfélkezelés iránti elkötelezettségét azzal is, hogy elsők között írta alá a pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló Magatartási Kódexet.

2009-ben írta alá a cég a Magyar Bankszövetség ajánlását is, mely a lakossági bankszámlák közötti bankváltás megkönnyítését szolgálja.

A csoport termékei, szolgáltatásai a fenntarthatóság szellemében: a K&H öko alap, a K&H gyógyvarázs egészségügyi alap és a K&H társadalmilag felelős alap részesedést kínál azoknak a cégeknek a teljesítményéből, melyek elsődleges üzleti tevékenységüket társadalmi, etikai és környezeti vonatkozásokkal ötvözik.

2009-ben a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF)   „Üzleti Élet a Környezetért" pályázatán az éghajlatváltozás mérséklését célzó saját projektjeiért, és a környezetvédelem területén elért eredmények elismeréseként  a K&H Csoport   a 3. helyezést nyerte el. 

Ezen túl,  a Global Finance magazin értékelése alapján, a K&H kapta 2009-ben a Magyarország legjobb kereskedelemfinanszírozója  díjat, valamint negyedik alkalommal vehette át a  „Megújuló Emberért"  díjat, a dolgozók életminőségének javítására tett kezdeményezések elismeréseként, Emeafinance:  a legjobb külföldi tulajdonú bank Magyarországon 2008-ban.

A K&H Csoport  Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója, banki és biztosítási megoldásokat kínál.

Termékpalettája:

-hagyományos lakossági és vállalati banki termékek (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.),

-prémium banki szolgáltatás,

-befektetési alapkezelés,

-lízing,

-életbiztosítás,

-vagyon- és felelősségbiztosítás,

-egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatások,

-értékpapír kereskedelem.

A K&H Csoport országszerte 242 lakossági fiókkal rendelkezik.

687 biztosítást és 3.316 banki termékeket értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek. A KBC Európának is egyik vezető, többcsatornás bankbiztosítási pénzügyi csoportja.  

A Csoport jelentős, helyenként vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. A KBC Csoport emellett a világ számos más országában és régiójában van jelen.

A KBC vállalati fiókjainak és vállalati banki leányvállalatainak hálózata Európában a legerősebb, a belföldi vállalati ügyfelek külföldön felmerülő pénzügyi igényeinek kiszolgálását végzi, beleértve a vállalkozások azon tevékenységeit is, ahol elsődleges a vállalat piaci ügyfeleivel való természetes kapcsolat.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, jegyzik a brüsszeli Euronext tőzsdén.

A vállalatcsoport főbb adatai:

-K&H Bank 2010. március 31-én: saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):   222 milliárd forint mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált):   2.917 milliárd forint működési eredmény céltartalék előtt (IFRS konszolidált, nem auditált):  18,9 milliárd forint adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  8,6 milliárd forint adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  5,6 milliárd forint

-K&H Biztosító 2010. március 31-én saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  10,2 milliárd forint mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált):  110,3 milliárd forint biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált):  0,8 milliárd forint adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  0,9 milliárd forint adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  0,7 milliárd forint

http://www.kh.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük