A Kikelini Egyesület, avagy a magyarországi mozgóposta-szolgálat címmel nyílt meg a Postamúzeum időszaki kiállítása 2014. június 18-án. Nem szorul magyarázatra, hogy a posta iránti elvárások közül minden korban a gyorsaság az egyik legfontosabb, a postaszállítás hatékonysága ezért kulcskérdés.

 

A Kikelini Egyesület, avagy a magyarországi mozgóposta-szolgálat címmel nyílt meg a Postamúzeum időszaki kiállítása 2014. június 18-án. Nem szorul magyarázatra, hogy a posta iránti elvárások közül minden korban a gyorsaság az egyik legfontosabb, a postaszállítás hatékonysága ezért kulcskérdés.

 

A Magyarországon 1846-ban meginduló vasúti közlekedésről másfél évtized után már egyértelmű volt – ez a jövő. A posta, miután a vasút a személyszállítást azonnal elhódította tőle, meghallva a jövő szavát, a küldemények nagy távolságra történő szállítását is átterelte a vasútra. Létrejött a mozgóposta, a vasúti szerelvénybe kapcsolt, belül postahivatali munkavégzésre kialakított vasúti kocsi, melyben menet közben történt a postai küldemények feldolgozása.

 

A kiállítás ennek a szolgálatnak a sajátosságait, egy mára már megszűnt, speciális munkafolyamat jellegzetességeit tárja a látogató elé. Hivatalos iratokon, dokumentumokon emberi sorsok példáján keresztül, egykori írások, a kortársak beszámolója, visszaemlékezések segítségével mutatja meg, hogy a mozgósok milyen munkakörülmények között álltak helyt egymásért és a postáért, mekkora hálózattá fejlődött a mozgópostamenetek egymáshoz kapcsolódó láncolata, mennyire nélkülözhetetlen volt szerepük a posta gördülékeny működésében. A folyton változó politikai, földrajzi, gazdasági körülmények ellenére is 140 éven át kiváló teljesítményt nyújtó magyar mozgóposta-szolgálatnak, és az azt éltető postásoknak állít ily módon emléket.

 

A terembe lépve egy útirányjelző táblákból és egy óriási fotóból jelzésszerűen megépített mozgópostakocsi ragadja meg a tekintetet. A falon a tablósor vonatszerelvényként jelenik meg, a benne elhelyezett dokumentumok, képek, küldemények a mozgóposta létrejöttéről, a postások élet- és munkakörülményeiről, a kocsikról nyújtanak információt. Ezeket interaktív térkép egészíti ki, melyen a mozgóposta-hálózat fejlődését lehet nyomon követni 1863 és 1914 között. Az egyik sarokban hangzóanyag meghallgatása, a másikban postai küldemények címzésüknek megfelelő zsákba helyezése, azaz irányítási játék várja a látogatót. Kiemelkedő szerepe volt a magyarországi mozgóposta-szolgálat megreformálásában Heim Péter posta- és távírdafőigazgatónak, akiről különleges emléktárgyaival és a róla készült olajfestményekkel látványos kiállítási egység emlékezik meg.

 

A megnyitóünnepségen a köszöntők után első megszólalóként a mozgóposta jelentőségét Sárfi István, a Postaszállítási Igazgatóság egykori vezetője méltatta, melyet kiegészített egy egykori mozgópostás által írt vers, Takács Bence előadóművész tolmácsolásában. Azt követően Heim Pál személyes hangú, megható szavakkal nyitotta meg a kiállítást, melyben dédapja, Heim Péter, a reformer országos posta- és távírdafőigazgató egyéniségéről festett árnyalt képet. Átadta a szót az este meglepetésemberének, Sárközi Mátyás írónak, aki feltárta előttünk a Heim Péter és Molnár Ferenc közötti kapcsolatot. Zárszóként Molnár Ferenc A doktor úr című színművének egy részletét olvasta fel Takács Bence.

 

A jelenlévők között nagyon sok egykori mozgópostai dolgozó volt, akik örömmel találkoztak nemcsak egymással, hanem az általuk használt munkaeszközök, dokumentumok, nyomtatványok már valóságosan is történelemmé vált darabjaival. A kiállítás különlegessége, hogy a már nem létező szolgálat bemutatása a benne dolgozott postások segítségével, a kölcsönzésekben is testet öltő szakmai támogatásával valósult meg.

 

http://www.postamuzeum.hu/hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük