2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kínai családtervezési modell sikere és bukása

4 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43952"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep.jpg.thumbnail.png" border="0" width="100" height="83" /></a></span>Az Asia News közzétett egy naprakész elemzést az immár 30 éve érvényben lévő kínai családtervezési politika következményeiről. A szabályozás 400 millió gyermek megszületését akadályozta meg a 30 év alatt, sokszor kényszerített abortusz vagy sterilizálás árán.<br />

Az Asia News közzétett egy naprakész elemzést az immár 30 éve érvényben lévő kínai családtervezési politika következményeiről. A szabályozás 400 millió gyermek megszületését akadályozta meg a 30 év alatt, sokszor kényszerített abortusz vagy sterilizálás árán.

Az Asia News közzétett egy naprakész elemzést az immár 30 éve érvényben lévő kínai családtervezési politika következményeiről. A szabályozás 400 millió gyermek megszületését akadályozta meg a 30 év alatt, sokszor kényszerített abortusz vagy sterilizálás árán.

30 évvel ezelőtt Kínában a születésszabályozás volt az egyik legfontosabb intézkedés, amelytől az ország anyagi gyarapodását várták. A pártvezetők szerint a terv rendkívüli sikereket hozott, ezt hangoztatják a nemzetközi konferenciákon is. 400 millió gyermek születését akadályozták meg, ezáltal gazdagabbak lettek a családok, csökkentek az egészségügyre és a lakhatásra fordított állami kiadások.

Mégis sokan vannak Kínában is, akik teljes kudarcnak értékelik a népességszabályozásra hozott intézkedéseket. A törvény megtiltja a házaspároknak, hogy egynél több gyermekük legyen, illetve a földműves családoknak lehet második gyermekük, ha az első lány. A törvény megszegőit súlyos pénzbüntetéssel sújtják és a munkahelyükön is szankciókat alkalmaznak ellenük. Minden tartományban, városban, faluban meghatározzák az éves születésszámot. A törvény betartásával foglalkozó hivatal képviselői mindent megtesznek, hogy érvényesítsék a szabályozást, abortuszra kényszerítenek asszonyokat (akár a kilencedik hónapban is), sterilizáltatnak nőket és férfiakat, hatalmas, egy-két éves fizetésnek megfelelő összegű bírságokat szabnak ki, ha valakinek második gyereke születik. A modern Kína történeke tele van borzalmas történetekkel meggyilkolt újszülöttekről, megkínzott szülőkről, elrabolt és kényszerrel meddővé tett asszonyokról.

A kínai kormány azzal védekezik, hogy az emberek már maguk sem akarnak második gyereket, anyagilag gyarapodnak és nincs is szükség a törvény erejére. A napvilágra került történetek azonban nem erről szólnak. Nemrégiben lehetett hallani egy 23 éves asszonyról, akit elraboltak és akarata ellenére kórházban meddővé tettek, mert született egy kislánya, aki már túl volt az előírt gyerekszámon.

Egy becslés szerint Kínában legalább 13 millió abortuszt hajtanak végre évente. Chai Ling, a Tienanmen téren történt események egyik hőse, aki az Egyesült Államokba menekült és keresztény hitre tért, egy újságnak úgy nyilatkozott: az egy gyereket előíró törvényhatása olyan, mint a Tienanmen téri mészárlásé.

Meg kell említeni a szabályozás egy másik sötét oldalát is: különösen a földműves családoknál jellemző, hogy inkább fiúgyermeket szeretnének, ezért a szülők a szelektív abortuszhoz folyamodnak és leánygyermeküket vetetik el. Felborult ezzel a férfi-nő egyensúly, ez pedig egy újfajta kereskedelem forrása lett: lányokat hoznak be feleségnek, nőket rabolnak és adnak el. Észak-Koreából nagyon sok nőket visznek Kínába, hogy feleségként, vagy éjszakai lokálokban teljesítsenek szolgálatot.

Sokak számára egyértelmű már, hogy a születést szabályozó törvény a lassú öngyilkossághoz hasonló. Mindenekelőtt azért, mert a lakosság nagyon gyorsan öregszik. A Munkaügyi Minisztérium szerint 2030-ra a népesség 23%-a hatvan év feletti lesz. Folyamatosan növekszik a nem dolgozó lakosság aránya a dolgozók terhére. Jelenleg minden három lakosra jut egy nyugdíjas, 20 év múlva pedig minden kettőre jut majd. 1975-ben ez az arány 7.7:1 volt.

Ehhez járul még a munkaerő probléma: az 1 milliárd 300 millió lakosú ország szűkölködik munkaerőben. Kína fejlődését az tette lehetővé, hogy vidékről fiatalok milliói áramoltak a városokba és néhány eurós havi fizetésért munkát vállaltak. Manapság azonban gondot okoz a gyáraknak, hogy munkaerőt találjanak. Különösen szembetűnő ez a gazdag Sanghaj és Kanton területén. E területek képviselői folyamatosan kérik a kormányt, hogy változtassák meg a törvényt, tegyék lehetővé az embereknek a második gyerek születését

Meg nem erősített források szerint a kormány öt tartományban útjára akar bocsátani egy pilótatervet: ezeken a helyeken eltörölné a törvényt és megvizsgálná a hatásokat.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük